Hovedinnhold

Sammenligner Jørgen Foss med en narkomisbruker

**Kari Jaquesson i blogginnlegg: «Fordi han er tjukk tør ingen å si ham rett imot»
**Jørgen Foss: Jeg blir trist og lei meg når hun synker til et nivå som dette

- TRIST: Jørgen Foss (23) reagerer på det han mener er et personlig angrep på ham fra Kari Jaquesson. - Hun klarer ikke å skille person og sak, sier Foss. Her avbildet i forkant av fedmeoperasjonen han gjennomførte i august. Foto: Line Møller / VG
- TRIST: Jørgen Foss (23) reagerer på det han mener er et personlig angrep på ham fra Kari Jaquesson. - Hun klarer ikke å skille person og sak, sier Foss. Her avbildet i forkant av fedmeoperasjonen han gjennomførte i august. Foto: Line Møller / VG
(VG Nett) Kari Jaquesson mener lederen for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, skylder på alle andre enn seg selv for sin ekstreme overvekt.

Jaquesson skriver i et blogginnlegg at den nylig fedmeopererte Jørgen Foss (23) «er igjen ute og skylder på verden for sitt matmisbruk».

Bakgrunnen for den kraftige kritikken, er en artikkel i Vårt Land hvor Foss blant annet beskriver noen av helsemyndighetenes kostholdsråd som latterlige.

- Jeg tillater meg å kommentere dette, siden han tross alt er ute i media til stadighet for å skyte fra hoften. Fordi han er tjukk tør ingen å si ham rett imot, skriver trimdronningen.

Overfor VG Nett utdyper Jaquesson hvorfor hun ordlegger seg som hun gjør:

- Han står frem som en talsmann for en forening som skal representere overvektige som gruppe. Jeg synes det er for drøyt å kritisere kostrådene, som egentlig er veldig fine og romslige.

- Jørgen Foss og de aller fleste som er sykelig overvektige blir ikke det fordi de har problemer med å forstå kostrådene fra myndighetene. Heller ikke fordi de er så matglade. Jørgen har blitt sykelig overvektig på grunn av matmisbruk, sier Jaquesson.

FORSVARER KOSTRÅD: Kari Jaquesson understreker at blogginnlegget ikke er et personangrep på Jørgen Foss (23). Foto: Mattis Sandblad / VG
FORSVARER KOSTRÅD: Kari Jaquesson understreker at blogginnlegget ikke er et personangrep på Jørgen Foss (23). Foto: Mattis Sandblad / VG

Sammenlignes med narkomisbruker

I bloggen sammenligner Jaquesson overvektige med alkoholikere, narkomisbrukere og spilleavhengige.

- Ved sykelig overvekt er mange som kun fokuserer på kosthold og trening når man egentlig burde begynne med det som sitter i hodet, med knollen. Det kan være mange grunner som fører til at folk utvikler et matmisbruk og blir sykelig overvektige. Men det som er med matmisbruk, er at det ikke er like lett å skjule som annet misbruk, sier Jaquesson.

Videre i bloggen skriver hun med adresse til Foss: «Det er ingen, absolutt ingen som tvinger deg til å storhandle i kiosken på vei hjem» og «Grunnen til at du ble så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner bare du kjenner har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett».

- Skiller ikke person og sak

Foss, som for alvor ble kjent gjennom filmen «Pitbull-Terje», reagerer sterkt på blogginnlegget.

- Jeg blir trist og lei meg når hun synker til et nivå som dette. Vi har vært uenige om veien til god folkehelse tidligere, men nå klarer hun ikke å skille person og sak. Hun ordlegger seg røft for å få oppmerksomhet og meler sin egen kake for å selge flere trimvideoer, sier Foss til VG Nett.

23-åringen reager på at Jaquesson mener å vite hvorfor han er blitt overvektig.

- Hun kommer med påstander om meg som ikke har rot i virkeligheten. Hun kjenner ikke meg eller mine vaner, sier Foss.

Han mener innlegget til trimdronningen ikke gagner saken om god folkehelse.

- Istedenfor å backe opp overvektige til å mestre noe, skyter hun dem rett ned, sier Foss.

- Ikke personangerp

Jaquesson understreker at innlegget hennes ikke er ment som et personangrep, men som et forsvar av kostrådene og nøkkelhullmerkingen.

- Nei, det er ikke et angrep på ham personlig. Det er ikke et angrep overhodet, men kall det gjerne en irettesettelse. Jeg skulle ønske at han kunne riste av seg litt støv og slutte å snakke om overvektige som ofre.

- Jeg håper det går bra med ham etter operasjonen, selv om jeg ikke er så positiv til slankeoperasjoner. Jeg har sett mange som lever i lykkerus i to år, men årsakene til at man misbrukte mat er jo ikke borte og de innhenter jo en etter hvert om man ikke konfronterer dem og bearbeider dem. Det er årsakene man må til livs enten man velger operasjon eller ei. Det er som jeg skriver, problemet sitter neppe i tarmen, sier Jaquesson.

Vellykket operasjon

Foss gjennomførte fedmeoperasjonen sin for en måned siden, og ser lyst på tiden som kommer. Men han er fullstendig klar over at han står overfor en stor utfordring.

- Operasjonen var vellykket, men det går opp og ned. Dette er ikke en slankekur for hvermannsen, men en kjempejobb - en jobb jeg akkurat har startet. Det neste året vil det skje mye med meg, og forhåpentligvis er det starten på noe bedre. Jeg gleder meg for eksempel til å kunne sykle til våren, noe jeg ikke har gjort på flere år, sier Foss.

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse