Hovedinnhold

- Barn må få vokse opp i røykfrie hjem

MINDRE AV DETTE: Verdens helseorganisasjon har kommet med flere forslag til tiltak for å minske røykeandelen. Foto: Scanpix
MINDRE AV DETTE: Verdens helseorganisasjon har kommet med flere forslag til tiltak for å minske røykeandelen. Foto: Scanpix
(VG Nett) Helsedirektoratet vurderer å stadfeste en rett for barn til å vokse opp i røykfrie omgivelser. Kreftforeningen mener foreldre må kjenne skadevirkningene av passiv røyking

I dag kom det fram at Verdens helseorganisasjon ber Norge om å vurdere forbud mot røyking i private hjem. I Helsedirektoratet syns man saken er verdt å drøfte, men mener et forbud vil kreve for mye ressurser.

- At politiet skal komme inn i hus og sjekke om det er noen som røyker, er ikke aktuelt. Men vi vurderer en annen type lov, som ikke er straffbar, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til VG Nett.

Les også: Ber Norge vurdere røykeforbud i private hjem

På Island har man stadfestet en rett for barn til å vokse opp i røykfrie omgivelser. Det har ført til en nedgang i røykere, og nå vurderes det å innføre det samme i Norge.

- Den retten fungerer som et signal til foreldrene. Det har hatt en god effekt på Island, og er noe vi tenker på å foreslå, forteller Larsen.

HELSEDIREKTØREN: Bjørn-Inge Larsen mener det er viktig å jobbe for mindre røyking. Foto: Knut Eirik Knudsen, VG
HELSEDIREKTØREN: Bjørn-Inge Larsen mener det er viktig å jobbe for mindre røyking. Foto: Knut Eirik Knudsen, VG


Eirik Dahl, avdelingssjef i Kreftforeningen, forteller at foreningen ikke har diskutert en slik rett, men sier at det er viktig at det er en forståelse for at barn bør vokse opp i røykfrie omgivelser.

- Alle foreldre bør kjenne til skadevirkningene av passiv røyking. Barn som vokser opp i et røykfylt innemiljø, får oftere luftveisinfeksjoner som bronkiolitt, bronkitt og lungebetennelse, sier Dahl.

Butikker kan miste salgsrett

Helsedirektoratet er også opptatt av å forhindre unge i å begynne og røyke. Bjørn-Inge Larsen forteller at det forekommer at ungdom under 18 år får kjøpt røyk. Det vil han få en slutt på.

- Vi vurderer å innføre at dagligvarebutikker mister retten til å selge røyk hvis de blir tatt i å selge til en som er under 18 år, forteller Larsen.

- Hvis dagligvarebutikkene risikerer å ikke kunne selge røyk, vil de nok reagere, mener Larsen.

I Kreftforeningen er man forsiktig med å uttale seg før forslaget eventuelt blir utformet, men mener at alt som kan føre til mindre passiv røyking er positivt.

- Ved passiv røyking utsettes man for de samme stoffene som ved aktiv røyking. Det kan føre til lungekreft og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og luftveissykdommer, advarer Eirik Dahl.

Vil følge opp WHOs anbefalinger

Det var på forespørsel fra Helse- og omsorgsdepartementet at Verdens helseorganisasjon (WHO) så på røykeforebygging i Norge. Andre tiltak som foreslås er å forby 10-pakninger, heve aldersgrensen til 20 år, heve prisen og bruke massemedierkampanjer.

- Dette har vi mye erfaring med, og er noe vi skal følge opp, sier Larsen.

VG Nett var også i kontakt med barneombudet, men de var ikke interessert i å uttale seg om saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse