Hovedinnhold

Norsk forskning: - Bli smart, drikk vin

- DRIKK VIN: Forskere i Tromsø mener de kan dokumentere bedre hukommelse og konsentrasjon blant folk som drikker vin. Her er et glass fylt med vin fra Pangeondistriktet i Hellas. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
- DRIKK VIN: Forskere i Tromsø mener de kan dokumentere bedre hukommelse og konsentrasjon blant folk som drikker vin. Her er et glass fylt med vin fra Pangeondistriktet i Hellas. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG
Ny norsk forskning viser at et glass vin om dagen gjør deg smartere, mer oppmerksom og mer konsentrert. Kvinner har mest nytte av å drikke vin, ifølge undersøkelsen.

Denne saken handler om:

Det er avdeling for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø som har testet 5.000 personer for hukommelse, konsentrasjon og hvor hurtig de utførte mentale oppgaver.

- De som drakk moderate mengder vin fikk bedre resultater på alle de kognitive testene enn de som ikke drakk vin, sier stipendiat Kjell Arne Arntzen ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

Tidligere forskning tyder på at moderat inntak av vin er bra for hjertet. Arntzen tror det kan være en sammenheng mellom dette og effekten vin har på hjernen.

- Vi har indikasjoner på at vin forebygger hjerte- og karsykdommer, som er relatert til demens. I tillegg kan vin inneholde stoffer som har en heldig virkning på hjernen, som antioksidanter, sier Arntzen.

Avisen viser ikke til noen forklaring som tilsier at kvinner skal ha større nytte av vin enn menn, men undersøkelsen viser at det var spesielt store utslag for kvinner. Avholdende kvinner gjorde det mye dårligere på testene enn kvinner som drakk moderate mengder vin.

Arntzen håper at mer forskning kan gi svar på om moderat vindrikking kan hjelpe også mot Alzheimers sykdom og demens.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse