Hovedinnhold

Sykehuskvaliteten skal overvåkes

Snart kan du sjekke ditt sykehus

BARNEVAKT: Statsminister Jens Stoltenberg har ingen problemer med å håndtere lille Henriette (knapt et døgn på bildet). - Dere må bare si fra om dere trenger barnevakt, sier han til foreldrene. Foto: Ingunn Saltbones/VG
BARNEVAKT: Statsminister Jens Stoltenberg har ingen problemer med å håndtere lille Henriette (knapt et døgn på bildet). - Dere må bare si fra om dere trenger barnevakt, sier han til foreldrene. Foto: Ingunn Saltbones/VG
Snart kan du sjekke kvaliteten på ditt sykehus, både når det gjelder fødsler, kreftpasientbehandling og en rekke andre områder.

Denne saken handler om:

Dette blir offentlig

  • Kreftpasienters opplevelse av behandlingen de får. En omfattende spørreundersøkelse som skal gjennomføres hvert år.
  • 5- års overlevelse for kreftsykdom. Årlig offentliggjøring fra Kreftregisteret.
  • Brukernes erfaringer etter å ha blitt fulgt opp og beandlet i forbindelse med svangerskap, fødsel og barsel. Spørreundersøkelse skal gjennomføres årlig.
  • Tiden som går fra henvisning fra lege, til pasienten får sin første behandling for tykktarmskreft, lungekreft eller brystkreft. Skal rapporteres tre ganger i året.
  • Rifter etter fødsel og andre skader som oppstår i forbindelse med fødsel. Noe skal rapporteres halvårlig og noe årlig.
  • Antallet pasienter som blir tvangsinnlagt i psykiatrien. Skal rapporteres tre ganger i året.
  • I hvilken grad sykehusene sender ut epikrisen (en oppsummering av den behandlingen pasienten har fått) innen fristen på en en uke. Skal rapporteres tre ganger i året. Sykehusene skal hver måned rapportere på ventetider for alle pasienter.
  • Sykehusene skal hver måned rapportere på fristbrudd for alle rettighetspasienter. De samme tallene skal kvalitetssikres og rapporteres tre ganger i året.
Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen legger nå opp til en helt ny kurs for offentliggjøring av kvalitetstall for sykehus.

Sykehusene har blitt pålagt å rapportere jevnlig på en rekke områder som kan si noe om kvaliteten. Det er også bestemt at tallene skal offentliggjøres slik at den enkelte kan gå inn og sjekke sitt lokale sykehus.

- Vi trenger mer kunnskap om kvaliteten i norske sykehus, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Kvalitetsheving

Statsministeren og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, mener målingene vil heve kvaliteten på norske sykehus på sikt.

Les også: Så stor er sjansen for å overleve ved ditt sykehus

- Vi har en god helsetjeneste, men vi må alltid tenke at vi kan bli bedre. Da trenger vi også målinger som kan si noe om utviklingen, sier Strøm-Erichsen.

Med rapporteringsplikt og offentlighet vil sykehusene måtte gå i seg selv når de gjør det dårligere enn andre, mener ministrene.

- Vi trenger åpenhet om feil som skjer ved sykehusene. For å bli bedre må vi lære av det som blir gjort galt, sier Strøm-Erichsen.

Brukerundersøkelser

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å finne ut hvordan resultatene skal gjøres lett tilgjengelige for offentligheten.

I tillegg til rapporter som vil avsløre om noen sykehus har mer skader, fristbrudd og lignende, skal det nå også gjennomføres årlige brukerundersøkelser blant kreftpasienter og innen svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Disse er det Nasjonalt kunnskapssenter i helsetjenesten som har fått ansvaret for.

- Kvalitet kan måles i faste størrelser, men pasientenes egne erfaringer er helt sentrale. Derfor er brukerundersøkelser så viktige, sier Strøm-Erichsen.

Helseministeren avviser at de ønsker sammenlignbare kvalitetstall for å få ammunisjon i spørsmål om nedleggelse og samlokalisering av små sykehus.

- Dette handler ikke om diskusjonen om små og gode sykehus. Små sykehus har sine ting de er gode på, store sykehus er gode på andre ting, sier Strøm-Erichsen.

Faksimile VG 20.01.2011
Faksimile VG 20.01.2011

Hun mener målet er å finne en god og hensiktsmessig arbeidsdeling, mellom små og store.

- Økt overlevelse

- Det har gitt økt overlevelse og bedre kvalitet når vi har samlet funksjoner på noen områder, mens for andre sykdommer er det viktigere med et nært behandlingstilbud, sier Strøm Erichsen.

Selv om det nå innføres krav og kvalitetsmålinger på en rekke områder, er statsminister Jens Stoltenberg på jakt etter enda flere områder som kan si noe om kvaliteten på norske sykehus.

- Vi skal sammen med Helsedirektoratet se på om det finnes enda flere kvalitetsindikatorer vi bør se på, sier statsministeren.

Ikke bekymret for de små

- Jeg er ikke redd for at små sykehus skal komme dårlig ut på kvalitetsmålinger, sier helsepolitisk talsmann i Senterpartiet, Kjersti Toppe.

Hun støtter offentlige kvalitetsmålinger hvor sykehusene blir sammenlignet med hverandre.

- Kvaliteten er det aller viktigste.

Hvis et sykehus ikke er godt nok, må det enten forbedre seg eller akseptere en samlokalisering hvis det er løsningen, sier hun.

Men Toppe, tror ikke nødvendigvis at små sykehus vil komme dårligere ut enn de store i sammenligningen.

- Det har nærmest blitt en offentlig sannhet at stort er bra og smått er dårlig. Vi har nok kvalitetsutfordringer både på små og store sykehus, sier Toppe.

Hun er derfor glad for at fakta kommer på bordet.

- Jeg tror kvalitetstallene kan gi en mer nyansert debatt. Vi er ikke imot sentralisering der det er nødvendig av hensyn til kvalitet, men mener vi må desentralisere der vi kan, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse