Hovedinnhold

Var hjertesyk - ble tvangsinnlagt

FLYR IGJEN: I fjor fikk Gunnar Utnes tilbake flysertifikatet, som ble inndratt da han ble syk. Konkurranseskytteren har også fått tilbake våpentillatelsen. Foto: Terje Mortensen/VG
FLYR IGJEN: I fjor fikk Gunnar Utnes tilbake flysertifikatet, som ble inndratt da han ble syk. Konkurranseskytteren har også fått tilbake våpentillatelsen. Foto: Terje Mortensen/VG
NARVIK (VG) - Blir du først stemplet som psykisk syk, har du tapt, sier narvikmannen Gunnar Utnes.

Denne saken handler om:

Tips oss

  • FAKTA OM LUPUS
  • Systemisk Lupus Erythematosus (SLE), ofte bare kalt lupus, er en kronisk revmatisk sykdom som gjør immunforsvaret overaktivt.
  • Det dannes spesielle antistoffer i blodet som angriper kroppens eget vev i ulike organer.
  • Hyppigst er forekomsten i hud, ledd, nyrer, hjerte, blod, og hjerne.
  • Ti ganger så mange kvinner som menn rammes, og de fleste får sykdommen i alderen 15 til 45 år.
Kilde: Norsk Revmatikerforbund

Hans sykdomshistorie startet med noe så bagatellmessig som en bihulebetennelse høsten 2007. I løpet av noen vinteruker ved årsskiftet fikk han utskrevet til sammen fire forskjellige antibiotikatyper av fastlegen.

- Natt til 8. februar våknet jeg midt på natta. Det føltes som om kroppen skulle rives i fillebiter, forteller 51-åringen til VG.

Spesialister ved universitetssykehuset i Freiburg har i ettertid konkludert med at antibiotikakurene utløste en hypersensitivitetsreaksjon kalt Dress syndrom, som førte til at kroppen gikk til angrep på seg selv, blant annet hjertet.

Se stor oversikt og les de sterke historiene: Disse ble ødelagt i helsevesenet

Med voldsomme bryst- og magesmerter oppsøkte han Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Narvik gjentatte ganger de to neste månedene.

Men legene fant aldri ut hva som forårsaket plagene. De trodde nemlig at smertene var innbilt, og behandlet ham deretter.

«Har blitt møtt og behandlet som om han skulle ha somatiseringslidelse, uten at det egentlig har blitt fortalt ham», skriver en psykiater i en rapport fra september 2009, som VG har fått innsyn i.

- Jeg prøvde fortvilt å få hjelp, og ble etter hvert desperat, forteller Utnes.

Les også: - Større krav til kvalitetssikring i pizzaproduksjon enn pasientbehandling

Kona Beate Johannessen var til stede under flere av samtalene mannen hadde med forskjellige psykiatere.

- Da Gunnar fortalte en av psykiaterne om eiendommene, bilene, båtene og flyet vi på den tiden eide, ble det tolket som en bekreftelse på vrangforestillinger.

Alt var sant, men de gadd ikke engang spørre meg om det stemte, forteller Johannessen.

Saken fortsetter under bildet...

FØR: Slik så forretningsmannen Gunnar Utnes ut før han ble syk. Foto: PRIVAT
FØR: Slik så forretningsmannen Gunnar Utnes ut før han ble syk. Foto: PRIVAT


Hentet av politiet

3. april 2008, etter å ha nektet å motta medisin ved Allmennpsykiatrisk klinikk i Ofoten, ble Utnes hentet av politiet og kjørt 31 mil til psykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Diagnose: Alvorlig depresjon med psykotiske symptomer.

Utnes hadde da aldri tidligere vært til behandling i psykiatrien.

Les også: Rapport: - 4500 dødsfall skyldes sykehusskader

Narvik-lege Viggo Opshaug, som var vitne til Utnes sin sviktende helse vinteren 2008, støtter 51-åringen.

- Vi har på ingen måte i ettertid oppfattet diagnosen som riktig, skriver Opshaug i en attest datert 17. desember 2009.

Da Utnes ankom psykiatrisk avdeling var pulsen så høy og blodtrykket så lavt, at han ble sendt direkte til medisinsk avdeling på sykehuset. Til tross for flere illevarslende signaler som indikerer en hjertelidelse, ble han sendt tilbake til psykiatrisk avdeling - ubehandlet.

Tre hjertespesialister som VG har snakket med, og som har sett verdiene som ble målt denne dagen, mener Utnes umiddelbart burde ha vært grundig utredet.

- Invalidisert

Overlege og kardiolog Erland Hall ved Nordlandssykehuset har i ettertid konkludert med at Utnes på dette tidspunktet hadde akutt betennelse i hjertepose og -muskel, og at han ble utsatt for en «kritikkverdig medisinsk feilvurdering.»

Hall karakteriserer også hjerteutredningen ved UNN Narvik i akuttfasen som «ufullstendig». Han ønsker ikke å utdype sine vurderinger overfor VG.

Etter tre uker på psykiatrisk avdeling i Bodø ble Utnes sendt tilbake til Narvik - fortsatt ubehandlet for sin somatiske lidelse.

Saken fortsetter under bildet...

FULL STØTTE: Kona Beate Johannessen ble av psykiatere definert som en del av problemet - siden hun hele tiden trodde på og støttet sin ektemann. Foto: Terje Mortensen/VG
FULL STØTTE: Kona Beate Johannessen ble av psykiatere definert som en del av problemet - siden hun hele tiden trodde på og støttet sin ektemann. Foto: Terje Mortensen/VG


- Det påfølgende året følte jeg meg som et døende menneske. Jeg kunne sitte i en stol i maksimalt 15 minutter. Deretter måtte jeg gå og legge meg. Vi måtte legge ned verksteddriften. Beate måtte pleie meg på heltid, og barna ble vitner til at faren deres ble invalidisert.

Først høsten 2009 - etter over et år med flere nye undersøkelser ved en rekke norske sykehus - fant Utnes endelig hjelp.

Gjennom egen research fant han frem til Universitetssykehuset i Freiburg. De tyske legene fastslo raskt hva som kunne feile ham, og startet hjertemedisinering.

Har du tips eller innspill om Sykehus-Norge?Ta kontakt! 

I epikrisen fra det tyske sykehuset beskrives Utnes´ helsetilstand som svært dårlig da han ankom.

- Beate trillet meg inn på sykehuset i rullestol.

Etter en uke var jeg på bena igjen, forteller 51-åringen, som i alt har hatt tre opphold ved det tyske sykehuset - for egen regning.

I november i fjor mottok Utnes en spesialisterklæring fra Nordlandssykehuset i Bodø, som fastslår at hjertebetennelsen skyldtes en autoimmun sykdom.

- Fikk adekvat behandling

Helsetilsynet i Troms ferdigbehandlet i fjor Gunnar Utnes´ klage på behandlingen han fikk ved UNN i Narvik og Nordlandssykehuset. Konklusjonen var at narvikmannen fikk adekvat behandling på det tidspunkt klagen omhandler. Konklusjonen kom flere måneder før Utnes fikk diagnosen lupus, og hjertesykdom ble påvist.

Fylkeslege Caroline Olsborg i Troms sier Utnes har mulighet til å klage på nytt.

Saken fortsetter under bildet...

Faksimile VG 29.10.2011
Faksimile VG 29.10.2011


- I ettertid, når man har alle svarene og forklaringen på hans sykdomsbilde, er det lett å være etterpåklok. Lupus er en sykdom som kan slå til hvor som helst i kroppen, og er svært vanskelig å diagnostisere. Når vi behandlet saken, måtte vi forholde oss til kunnskapen som helsepersonellet hadde i den aktuelle tidsperioden, i 2008/2009. Jeg kan skjønne Utnes´ frustrasjon. Men jeg mener samtidig at helsepersonellet har strukket seg langt for å hjelpe og finne svar, og har også imøtegått de fleste av pasientens egne ønsker om behandling, sier Olsborg til VG. Hun mener en søknad til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) er berettiget.

- Det er en aktuell vei å gå. Han fikk et uventet sykdomsforløp og har hatt store økonomiske utlegg. Dette er et krav som er mulig å prøve for NPE, mener fylkeslegen.

- Går gjennom journalen på nytt

Universitetssykehuset Nord-Norge åpner nå for å slette Gunnar Utnes´ psykiatriske diagnose.

- SLE er en sykdom som kan ha komplekse symptombilder. Den er vanskelig å diagnostisere. Det er derfor ikke uvanlig at det tar lang tid å komme frem til denne diagnosen.
Universitetssykehuset Nord-Norge er i gang med å gjennomgå pasientjournalen hans, for å vurdere om det er forhold i journalen som bør endres i tråd med pasientens ønske, skriver kommunikasjonssjef Hilde Pettersen i en e-post til VG.

Hun understreker at saken har vært til behandling hos Helsetilsynet, som ikke har funnet noe kritikkverdig ved sykehusets håndtering.

Les også: Sykehus-Norge vil ikke ha anonym «tabbesentral»

Konklusjonen kom imidlertid før Utnes fikk sin somatiske diagnose ved Nordlandssykehuset.

- Dersom nye opplysningene fører til ny gjennomgang hos Helsetilsynet, vil Universitetssykehuset Nord-Norge legge til rette for at tilsynet får all informasjon det trenger.
- Dersom Helsetilsynet konkluderer med at diagnosen burde vært stilt på et tidligere tidspunkt, vil UNN beklage overfor pasienten, opplyser Pettersen.

- Dersom pasienten ønsker det, vil UNN gjerne være behjelpelig med å fremme saken overfor Norsk Pasientskadeerstatning slik at pasienten kan få vurdert om han er berettiget erstatning. Det vil også sikre ny gjennomgang av saken av uavhengige sakkyndige.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse