Hovedinnhold

Droppet tannlegen - måtte ut med 50.000

Espen (32): - Har prøvd å fortrenge det

TENNER IKKE PÅ TANNLEGEN: Unge voksne går sjelden til behandling hos tannlegen. Dette bekymrer den norske tannlegepresidenten. Foto: Scanpix
TENNER IKKE PÅ TANNLEGEN: Unge voksne går sjelden til behandling hos tannlegen. Dette bekymrer den norske tannlegepresidenten. Foto: Scanpix
(VG Nett) Mange slutter å gå til tannlegen når de passerer 20 år. Det straffer seg. Tann for tann.


Espen Ødegård fra Kongsberg måtte bite i det sure eplet etter at han unngikk tannlegen gjennom hele studietiden. Men i 2005 måtte han krype til korset - og opp i tannlegestolen.

Der ble han sittende, og til slutt hadde han gapet over en totalregning på drøyt 50.000 kroner.

- Det ble en del boring, noen kroner og fyllinger. Jeg holdt på over ganske lang tid, og var kanskje hos tannlegen rundt ti ganger før alt var i orden, sier 32-åringen til VG Nett.

- Hvorfor ventet du så lenge?

- To grunner. Det ene var økonomi, og det andre at jeg ikke var så glad i gå dit. Jeg visste også at det ville bli litt å gjøre, og da ble det til at jeg utsatte det litt til, sier han.

Unge minst flinke

Fra vi er 20 år må vi betale tannbehandlingen selv. Levekårsundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå viser at unge voksne mellom 21 og 24 år er minst flinke til å gå til tannlegen. Så vidt over halvparten oppgir å ha vært til sjekk eller behandling det siste året.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Espen Ødegård har alltid vært glad i en kjent leskedrikk med mye sukker i. Det har trolig mye av skylden for den kostbare affæren hos tannlegen i Oslo.

Han vil ikke ut med eksakt hvor stor tannlegeregningen ble.

- Jeg har prøvd å fortrenge det, sier han.

Tannlegen dro til Las Vegas

Like etter at behandlingen var over, møtte han tannlegen igjen. De var allerede å anse som gamle kjente.

- Jeg møtte ham på Gardermoen og spurte hvor han skulle. Han skulle til Las Vegas. Han sa det var tannlegekonferanse der, og det var nok sant. Men han hadde nok en del penger å gamble for også, ler Ødegård.

HAR TANNLEGESKREKK: Tone Eriksen fra Nannestad. Foto: Privat
HAR TANNLEGESKREKK: Tone Eriksen fra Nannestad. Foto: Privat

32-åringen er langt fra alene om å måtte betale for å ha unngått tannlegen. Tone Eriksen fra Nannestad måtte for eksempel ut med rundt 25.000 kroner etter mange år borte fra den fryktede stolen. Hun gikk i banken og lånte penger for å fikse opp.

- Hvorfor tror du ungdom slutter å gå til tannlegen?

- Det er for dyrt. Mange har ikke råd når de er så unge. Hvorfor kan det ikke være egenandel innenfor tannhelsen, slik det er på alt annet i helsevesenet, spør hun.

Tannlegepresidenten droppet selv tannlegen

Sammenlignet med mange andre har Espen Ødegård og Tone Eriksen klart seg bra. Mange triste tannskjebner finnes rundt omkring i landet.

TANNLEGEPRESIDENT: Gunnar Lyngstad er inne i sitt femte år som president i Den norske tannlegeforening. Foto: Den norske tannlegeforening
TANNLEGEPRESIDENT: Gunnar Lyngstad er inne i sitt femte år som president i Den norske tannlegeforening. Foto: Den norske tannlegeforening

President Gunnar Lyngstad i Den norske tannlegeforening er fullt klar over problemet med at mange velger å bruke pengene på andre ting enn tannlegen som unge voksne.

- Det er to ting som skjer når du blir 20 år. Du blir ikke kalt inn til fast undersøkelse, og du flytter hjemmefra. Denne kombinasjonen gjør en del unge folk litt sårbare. De har gjerne heller ikke noen hjemme som lenger følger dem tett opp, og sørger for at de kommer seg av gårde, sier han til VG Nett.

Tannlegepresidenten synes synd på unge voksne som ikke tar seg råd til tannlegebesøk.

- En får en dårlig start i livet hvis en må betale 25.000 kroner i tannlegeregning. Det finnes mye annet å bruke penger på, og sett i ettertid er det ganske unødvendig, mener tannlegepresidenten, som selv lot det gå flere år mellom tannlegebesøk i ungdommen.

- Jeg ventet fra jeg var 15 år og oppover, og kom meg ikke til behandling før jeg begynte på tannlegestudiet.

- Hvordan gikk det?

- Det ble et par overraskelser, men heldigvis fikk jeg god behandling, som har holdt i ettertid, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse