Hovedinnhold

Feil i journalsystem ved sykehuset i Stavanger

Gransker om pasienter er rammet

PROBLEMER: Stavanger Universitetssykehus skal gjennomgå flere tusen konsultasjoner på jakt etter feilføringer. Sengepostene på bildet har ikke nødvendigvis noe med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Trond Sørås
PROBLEMER: Stavanger Universitetssykehus skal gjennomgå flere tusen konsultasjoner på jakt etter feilføringer. Sengepostene på bildet har ikke nødvendigvis noe med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: Trond Sørås
Stavanger universitetssykehus må gå gjennom flere tusen konsultasjoner, for å sjekke om pasienter har fått brev om alvorlig sykdom og behandling i rett tid.

Denne saken handler om:

Tips oss

Dette er DIPS

  • DIPS er et administrativt system som brukes av mange norske helseforetak. Systemet brukes til pasientadministrasjon (PAS) og lagring av elektroniske pasientjournaler (EPJ).
  • DIPS har adgangskontroll både på funksjons- og datanivå. Adgangskontrollen går helt ned på sengepostnivå ved innleggelser og på seksjonsnivå ved poliklinisk behandling.
  • Alle bevegelser i systemet logges, og det registreres hvem som har gjort hvilke endringer, og når endringene er gjort.
  • Kilder: Helsedirektoratet og Dips.no

Sykehuset gransker om feilføringer i det elektroniske journalsystemet DIPS kan ha medført at brev med sykdomsopplysninger ikke er blitt sendt ut til pasienter - og viktig behandling dermed ikke igangsatt til rett tid.

Vet du noe om denne saken?
Tips VG Nett!

Sykehusledelsen bekrefter til VG at det for flere hundre brev ble oppdaget at det ikke var krysset av for om det var sendt eller ikke.

- Vi går nå gjennom flere tusen konsultasjoner i 2010. Vi vurderer også om vi skal gå gjennom 2009, men avventer å se hvor stort og alvorlig problemet er. Så langt er det ikke avslørt at dette har medført alvorlige konsekvenser for pasienter, sier fagdirektør Sverre Uhlving ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

- Kan dere utelukke at feilføringen kan ha fått alvorlige konsekvenser for pasienter?

- Nei, vi kan ikke utelukke det. Men det ser betryggende ut så langt, sier Uhlving.

Muntlig advarsel

Fylkeslegen fikk muntlig varsel om problemet - som berører alle sykehusavdelingene - samme døgn som sykehuset selv ble klar over situasjonen i månedsskiftet juni-juli.

- Vi er orientert om at sykehuset selv har satt i gang gransking i forhold til at de mistenker problemer med DIPS, eller bruken av DIPS, sier fylkeslege Pål Iden i Rogaland.

- Kan det ha medført at pasienter ikke har fått tilsendt brev med informasjon om potensielt alvorlige diagnoser som for eksempel kreft? Og at viktig behandling dermed ikke er blitt igangsatt til rett tid?

- Det er det som er bekymringen, at dette skal ha skjedd. Men foreløpig har vi ikke fått noen indikasjoner på at dette har fått alvorlige konsekvenser. Vi kan ikke si noe om det før granskingen er ferdig, sier Pål Iden.

Lett å gjøre feil

Foreløpig avventer det lokale helsetilsynet videre informasjon fra sykehuset.

Gjennomgangen ved SUS ble gjort på bakgrunn av rapporter om lignende problemer med DIPS i Bergen i år.

- Hvordan har brukerfeilen oppstått?

- Det er så lett å gjøre feil i dette systemet, at det kan skje. Systemet må forenkles og opplæringen av brukerne må forbedres, sier Sverre Uhlving.

- Ukjent

Administerende direktør i DIPS, Tor Arne Viksjø, var ikke kjent med problemene SUS har hatt med systemet.

- Det er nok en del ansatte som sliter med rutiner, men vi har veldig mange fornøyde brukere. DIPS brukes på en stor del av sykehusene i Norge i dag, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse