Hovedinnhold

Ekspertenes dom over de nye kostrådene

VG har snakket med ulike et knippe personer med ulike synspunkter angående de nye kostrådene. Her er deres dom.

Denne saken handler om:

Fedon Lindberg, spesialist i indremedisin:

Foto: VG
Foto: VG

- Ser ingen grunn til mindre totalt fett i kosten, heller redusere karbohydrat. Spis mer nøtter og belgfrukter. Meierifett er det ingen grunn til å frykte, men det er viktig med variert inntak av sunt, naturlig fett. For mye korn kan være et problem fordi det belaster blodsukkeret mye.

Jorunn Sundgot-Borgen, professor Norges idrettshøgskole:

Foto: VG
Foto: VG


- Mat har blitt farlig fordi ufaglærte eksperter har fått stor spalteplass. Disse rådene kan få flere på rett spor. Å anvende rådene om kost og aktivitet vil kunne bidra til at flere opplever overskudd og god helse.

LES: Rødt kjøtt er hvitt 
LES OGSÅ: Svinebønder vil kjempe mot nye matråd 

Dag Henning Reknes,

Foto: VG
Foto: VG


Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund:

- Vi stiller spørsmål ved faglige grunnlaget for å komme med mengdebegrensning på rødt kjøtt. Vi kan ikke se grunnlaget for å avgrense bruk av en så viktig vare. Det er en kilde for protein, mineraler og vitaminer.

LES: Frykter folk skal bli livredde rødt kjøtt 

Ingrid Espelid Hovig, hele Norges matmor:

Foto: VG
Foto: VG


- Det viktigste er at forskning på verdensbasis anbefaler rådene som forebygging av ulike sykdommer. Jeg savner noe om gleden ved å lage mat, gleden ved å spise sammen med andre, bruk av kortreist mat og bruk av tradisjonsrike retter.

Birger Svihus, professor i husdyrernæring og fjørfeekspert:

Foto: VG
Foto: VG


- Min hovedkritikk er at man tviholder på at dette skal være generelle kostholdsråd. De vil være helt ok for fysisk aktive mennesker uten helseproblemer. De som er overvektige eller fete, vil ikke få løst sitt fedmeproblem med de nye kostholdsrådene.

Jeanette Roede, kommunikasjonsdirektør, Grete Roede AS:

Foto:
Foto:


- Rådene er oppdaterte og kvalitetssikret. Anbefaling om mer fullkorn betyr mer næringsstoffer, økt metthet og bedre fordøyelse. Vi er glad rådet om å spise fisk konkretiseres. At balanse mellom energiinntak og forbruk er et eget råd, er viktig i lys av fedmeproblematikken.

Christian A. Drevon, professor i ernæring:

Foto: VG
Foto: VG


- Rådene er basert på matvarer i motsetning til de tidligere næringsstoffanbefalinger. De er godt oppdaterte og kan gi en bedring i befolkningens helse. En vellykket oppfølging avhenger av at folk lærer seg noe om kropp, helse og mat.

Nina Schmidt, redaksjonell leder i Vektklubb.no:

Foto: VG
Foto: VG


- Veldokumenterte og gode råd, men er lite konkrete og mange av rådene er så å si umulige å forstå. Sukkerinntaket bør ikke være høyere enn ti prosent av energiinntaket, hvor mye er det? Vet folk hvor stort energiinntak de har?

Sten Sture Skaldeman, journalist og forfatter:

Foto: VG
Foto: VG


- Man skulle tro at rådene var skrevet av den farmasøytiske industrien, så mye sykdom som de vil skape. I dag vet vi at magre kostholdsråd gir en fetere befolkning. Se hva tretti år med fettfrykt har gjort med USA.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse