Hovedinnhold

Her er WHOs slaktliste av norsk tobakkstrategi

Regjeringen varsler strengere røykelover

LA FREM LISTE: Armando Peruga la i dag frem en rekke punkter som WHO mener Norge kan bli bedre på når det gjelder å bekjempe røyking. Statssekretær Roger Ingebrigtsen antydet at lovene vil bli strengere. Foto: Francis Lundh
LA FREM LISTE: Armando Peruga la i dag frem en rekke punkter som WHO mener Norge kan bli bedre på når det gjelder å bekjempe røyking. Statssekretær Roger Ingebrigtsen antydet at lovene vil bli strengere. Foto: Francis Lundh
HELSEDEPARTEMENTET (VG Nett) Verdens helseorganisasjon (WHO) er i Oslo for å se hvordan kampen mot røyking går, og listen med mangler er lang. Nå varsler regjeringen strengere lover.

Denne saken handler om:

På en pressekonferanse i dag ble resultatet av WHOs arbeid i Norge lagt frem:

- Tobakkskontrollen i Norge har mistet fremdrift, slår WHO-legen Armandu Peruga fast, før han foran presse og helsetopper ramset opp følgende skrekkliste:

* Norge overholder ikke sine forpliktelser i henhold til Tobakkskonvensjonen.

* Arbeidet med røykeavvenning er usystematisk.

* Det ikke vært noen massemediekampanjer mot røyking på flere år.

* Dagens røykelov er utilstrekkelig fordi den ikke beskytter alle mot passiv røyking.

* Salg av tobakksvarer til mindreårige er ulovlig, men loven håndheves ikke.

* Det er ingen overvåking av tobakkindustriens markedsføring og sponsing.

* Det er ikke tilstrekkelige ressurser til tobakksforebygging.

VGD:Diskuter helsesaker her

Peruga sier til VG Nett at der Norge tidligere var verdensledende, så har vi i dag sakket av når det gjelder forebygging, selv om vi fremdeles er gode.

- De siste tre-fire årene har ressursene blitt redusert, sier Peruga.

- Røykere kan føle de er i gapestokk

Statssekretær Roger Ingebrigtsen lover at Norge skal kjempe for å fortsette å være i front når det gjelder å redusere røyking, og varsler at arbeidet med å lage strengere lover allerede er i gang.

Overfor VG Nett presiserer statssekretæren derimot at alle som frykter utendørs røykeforbud på offentlige steder og lignende, kan slappe av.

- Jeg tror ikke det blir aktuelt å forby røyking ute. De som røyker kan av og til med rette føle seg som de er i en gapestokk. Vi kan ikke nekte folk å gå på gata og røyke, sier Ingebrigtsen.

Han presiserer at han selv har røyket, og vet hvor vanskelig det kan være å slutte. Likevel er han særlig opptatt av å beskytte barn og folk som er på jobb mot passiv røyking.

Røykerom på arbeidsplasser er blant annet noe av det WHO og Peruga er særlig skeptiske til.

Vil ha vurdering av røykeforbud i private hjem

Også det å beskytte barn fra passiv røyking står sentralt, og Peruga mener Norge til og med bør vurdere å bruke lovverket slik at foreldre ikke røyker innendørs - selv i sitt eget hjem.

Peruga utdypet overfor VG Nett at han ser for seg at en slik lovgivning ville være mest viktig på grunn av signaleffekten, og ville måtte følges av informasjonskampanjer om farene ved passiv røyking.

Regjeringen vil ifølge Ingebrigtsen lage en ny nasjonal tobakksstrategi på bakgrunn av gjennomgangen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse