Hovedinnhold

Varsler ekstrem flått-sommer

- Flere vil bli alvorlig syke

VARSLER FLÅTTREKORD: Eksperter advarer mot at det blir mer flått enn vanlig i sommer. Stadig større deler av Norge blir berørt. Foto: Scanpix
VARSLER FLÅTTREKORD: Eksperter advarer mot at det blir mer flått enn vanlig i sommer. Stadig større deler av Norge blir berørt. Foto: Scanpix
TROMØYA/OSLO (VG) Unngå shorts og sandaler, undersøk bikkjene og ha alltid med pinsett på tur.

Denne saken handler om:

Det sier flåttekspertene til VG. De forventer nemlig flåttrekord denne sommeren. Og stadig større deler av Norge er berørt:

- Jeg er overbevist om at antall alvorlige sykdomstilfeller etter flåttbitt vil fortsette å stige, sier forsker Vivian Kjelland ved Universitetet i Agder som er i innspurten på sin doktorgrad om flått og borreliabakterien.

Fra 2002 til 2008 var det en tredobling fra 123 til 349 innmeldte tilfeller av den alvorlige sykdommen borreliose som følge av flåttbitt, men dette gikk noe ned i 2009.

- Nedgangen i sykdomstilfeller i fjor skyldes nok heller regnvær enn nedgang i flåttbestanden. Det er ingenting som tilsier at bestanden har sunket. Mest sannsynlig vil den fortsette å stige slik den har gjort i mange år, sier Kjelland.

Les også:Flåttforsker: Vi vet for lite om flått

Beskyttet av snøen

Avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt tror også været kan ha spilt oss et puss i fjor.

- En kald og tørr sommer kan få aktiviteten til å gå ned, slik at det virker som om det er færre flått, mens en fuktig og varm sommer kan få aktiviteten til å stige betydelig. Det er tull og tøys å si at den kalde vinteren har utradert flåttbestanden. De store snømengdene har snarere beskyttet den overvintrende flåtten. Det blir nok mye flått i år også, sier Ottesen.

Et forskningsprosjekt på Sørlandet har så langt i vår avdekket en økning i bestanden:

- Vi har funnet veldig mye flått. Dette er tredje året vi følger bestanden og nå finner vi også flått på steder vi aldri har sett tidligere. For eksempel langs stier der folk ferdes. I sommer er det viktig å ta sine forholdsregler, sier forsker Knut Engelskjøn.

VG-DEBATT: Har du opplevd å bli bitt av flått?

Ta med pinsett

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom private aktører og universitetet i Agder. Arbeidet foregår primært på Tromøya utenfor Arendal, et populært fritidsområde om sommeren.

- Vi har funnet flått der Hovefestivalen arrangeres. Det er viktig at deltagerne sjekker hverandres hud med jevne mellomrom og plukker ut eventuelle flått med pinsett, sier Engelskjøn.

Hovefestivalen samler hver sommer opptil 50000 mennesker. Medisinsk ansvarlig på festivalen Frode Konnestad sier at de får inn om lag 20 flåttbitt hver sommer.

- Det er lurt å ha med en pinsett i toalettmappen, slik at du kan nappe ut flåtten selv. Å klemme dem kan være farlig, sier Konnerud.

LES OGSÅ:Overlege fikk feil flåttdiagnose

En ond sirkel

En rekke studier viser at økning i flåttbestanden vil medføre en økende andel flått med sykdomsfremkallende borreliabakterier.

- Dette er en ond sirkel der flere flått vil medføre et akselererende antall smittebærere, noe som vil gi flere sykdomstilfeller, sier forsker Vivian Kjelland.

Borreliabakterier kan gi hudforandringer, leddbetennelser eller angripe nervesystemet. Det er den siste alvorlige varianten som vi har mest av i Norge.

- Over 70 prosent av sykdomstilfellene som meldes inn til Folkehelseinstituttet skyldes denne typen. Ikke bare gir den alvorlig sykdom, men den er også veldig vanskelig å påvise, sier Kjelland.

Les også:Føre var mot farlige flått

- Vurder vaksine

Arendal kommune har mange områder med mye flått. Hygienesykepleier i Arendal, Lene Vaaje Hansen, ber folk vurdere om de bør ta TBE-vaksine. Ifjor fikk 200 denne sprøyten, hittil i år er tallet 60. TBE-vaksinen virker mot en type hjernehinnebetennelse som noen flått kan skape.

- Det er særlig barnefamilier på Tromøya som har benyttet seg av tilbudet. Der ute vet vi at det finnes flått som bærer smitten, sier Vaaje Hansen.

Hun oppfordrer deltakere på Hove-festivalen om å bruke langbukser, sokker og sko dersom de beveger seg mye i området.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse