INGEN SIKKERHET: Forbrukslån er det som kalles lån uten sikkerhet. Foto: apichon_tee / iStockphoto

Hva er et forbrukslån og kredittkort

Hvert år øker den norske forbruksgjelden, men skiller et forbrukslån fra andre lån? Og hvorfor er renten så høy?

Det ble sendt flere enn 3,5 millioner søknader om forbrukslån i fjor, ifølge Finanstilsynet. Ved utgangen av 2017 hadde vi over 100 milliarder i forbruksgjeld. Regjeringen har tidligere uttalt at de er bekymret over veksten i forbrukslånmarkedet, og iverksatte i fjor en rekke tiltak for å stramme inn på forbrukslån.

Elisabeth Realfsen, leder i Finansportalen, forklarer at forbrukslån er et lån som du ikke stiller pant eller sikkerhet for - det som kalles “lån uten sikkerhet”.

Det kreves ingen sikkerhet stilt, i likhet med kredittkortgjeld. Det innebærer at banken har lavere sikkerhet for lånet, og da må de få en kompensasjon i prisen for det. Derfor er forbrukslånrenter høye, sier hun.

Finansportalen skiller mellom forbrukslån og kredittkortgjeld.

Store renteforskjeller

Renten på forbrukslån er ofte veldig høy fordi det innebærer stor risiko for banken. Det er ofte høyere mislighold av forbrukslån.

Både de tradisjonelle bankene og forbruksbanker tilbyr forbrukslån, men det kan være store renteforskjeller fra en bank til en annen. Derfor er det lurt å sammenligne tilbud fra flere banker.

Hvis du for eksempel tar opp et forbrukslån på 50 000 kroner med en nedbetalingstid på to år, er den effektive renten mellom 10,05 prosent og 25,32 prosent. På det sistnevnte lånet vil du altså betale over 10 000 kroner mer i renter.

Les også

 1. Dette må du vite før du tar opp forbrukslån

  Hver dag blir vi utsatt for utallige reklamer for forbrukslån på TV, Internett og i sosiale medier. Dette må du vite før du tar opp et forbrukslån.
 2. Her er triksene du må gjøre for å få det beste lånetilbudet

  De effektive rentene på usikrede forbrukslån kan variere fra rundt 7-8 prosent til langt over 100. Skal du først ta opp et slikt lån, bør du derfor gjøre et grundig forarbeid.
 3. Dette er årsakene til at Finanstilsynet vil ha forskriftsregulering av forbrukslån

  Den 31. august i år sendte Finanstilsynet et forslag til forskriftsregulering av forbrukslån til Finansdepartementet. Dette fordi tidligere tiltak mot veksten i forbrukslån ikke har hatt noen virkning.
 4. Slik får du kontroll på økonomien igjen hvis du havner i uføre

  Går store deler av lønnen din til å betale renter på dyre lån? Da er det trolig mange tiltak du kan gjøre for å få en sunnere økonomi, med det forutsetter at du er motivert til å prøve.