USIKKER?: Dette er begrepene du må kunne før du tar opp forbrukslån. Foto: mactrunk / iStockphoto

Dette må du kunne om forbrukslån

Har du planer om å ta opp et forbrukslån? Disse begrepene må du kunne.

Vi har over 100 milliarder i forbruksgjeld og stadig flere tar opp forbrukslån.Ved utgangen av 2017 utgjorde forbrukslån i norske husstander omkring 100 milliarder kroner, ifølge Finansmarkedsmeldingen 2018.

Elisabeth Realfsen, leder i Finansportalen, og Hallgeir Kvadsheim, atferdsøkonom og kjent fra Luksusfellen, forklarer begrepene du må kunne før du tar opp et forbrukslån.

Nedbetalingstid

Det er den tiden du avtaler for å betale ned lånet.

– Hvis du får problemer med å betale den avtalte nedbetalingen, er forbruksbankene mye verre å forholde seg til enn andre banker, mener Kvadsheim.

Refinansiering

Å ta opp et nytt lån for å nedbetale et annet. Det kan innebære å flytte lånet fra en bank til en annen, eller å ta opp et stort lån for å finansiere flere små.

– Hvis du skal ta et nytt lån, må du være sikker på at det dekker alle de gamle. Det er svært viktig å få bort alle de gamle lånene, sier Kvadsheim.

Nominell rente

I nominell rente inngår ikke etableringsgebyrer, termingebyrer eller andre kostnader som gjør at den effektive renten som regel alltid vil bli høyere enn den nominelle renten.

– Ikke se på den nominelle renten, men på den effektive renten. Det er den virkelige renten, forteller Realfsen.

Effektiv rente

Den effektive renten er den virkelige renten, og tar hensyn til gebyrer, tidspunktene for betaling og godskriving av renter. Den kan skille seg mye fra den nominelle renten.

Misligholde lån

Å ikke etterkomme bankens betalingskrav.

– Hvis du har et nytt lån, som er misligholdt, vil bankene sette høyere krav til deg enn hvis du har gamle lån som er misligholdt. Da vil det være vanskeligere å få en betalingsplan. Bankene er strengere med nye lån, sier Kvadsheim.

Les også

  1. Dette må du vite før du tar opp forbrukslån

    Hver dag blir vi utsatt for utallige reklamer for forbrukslån på TV, Internett og i sosiale medier. Dette må du vite før du tar opp et forbrukslån.
  2. Her er triksene du må gjøre for å få det beste lånetilbudet

    De effektive rentene på usikrede forbrukslån kan variere fra rundt 7-8 prosent til langt over 100. Skal du først ta opp et slikt lån, bør du derfor gjøre et grundig forarbeid.
  3. Dette er årsakene til at Finanstilsynet vil ha forskriftsregulering av forbrukslån

    Den 31. august i år sendte Finanstilsynet et forslag til forskriftsregulering av forbrukslån til Finansdepartementet. Dette fordi tidligere tiltak mot veksten i forbrukslån ikke har hatt noen virkning.
  4. Slik får du kontroll på økonomien igjen hvis du havner i uføre

    Går store deler av lønnen din til å betale renter på dyre lån? Da er det trolig mange tiltak du kan gjøre for å få en sunnere økonomi, med det forutsetter at du er motivert til å prøve.