Billigste forbrukslån mai 2023

Sammenlign gebyrer, renter og kostnader på 19 forbrukslån i Norge

Finn beste forbrukslån

VG Sammenlign skal hjelpe deg med å finne det beste forbrukslånet eller billigste forbrukslånet til ditt behov. VG Sammenlign er en 100% gjennomsiktig tjeneste som viser og rangerer forbrukslån uten sikkerhet tilgjengelig i hele Norge, som ikke krever andre produkter eller spesielle medlemskap.

Rangeringen baserer seg på standard nominell rente og oppdaterte data fra Forbrukerrådet sin Finansportalen.no. Lånetilbud fra banker er alltid personlig tilpasset og renten reflekterer din økonomiske situasjon, beløp, bankens risiko og nedbetalingstid.

Vi jobber hardt for at all informasjon skal være så korrekt og oppdatert som mulig, men tar forbehold om feil. Enkelte av bankene i tjenesten betaler VG Sammenlign eller vår samarbeidspartner Lendo AS for lån som blir utstedt via tjenesten. Disse bankene er merket og dette kommersielle samarbeidet påvirker ikke rangeringen i listen eller forbrukslån kalkulatoren. Vi sorterer etter standard nominell rente gitt av bankene. Den banken med den laveste standard forbrukslåns rente vil ligge øverst i rangeringen. Vi gir ingen anbefalinger eller råd.

Slik finner du beste forbrukslån

Det er egentlig bare én måte å finne det beste forbrukslånet på, men det kan repeteres til det virkelig sitter: Sammenligne, sammenligne og sammenligne forbrukslån! Alle de ulike rentebetingelsene og lånegebyrene kan variere fra bank til bank og forbrukslån til forbrukslån man vil sammenligne. Hvilke betingelser du vil få på ditt forbrukslån avhenger også av din personlige eller husholdningens økonomi. Bankene vi sammenligner har en kredittscore for alle kunder de forholder seg til hvor man kan få en høy score om man har høy og god inntekt med en lav gjeld og god betalingshistorikk. Alder er også avgjørende for billig forbrukslån. Disse faktorene bidrar til om du får bra betingelser eller ikke på ditt forbrukslån.

Dette medvirker til at aldri helt nøyaktig vet hva lånet vil koste deg før du faktisk står med lånetilbudet på forbrukslånet i hendene. Men for å finne det beste forbrukslånet med de mest rimelige betingelsene bør du derfor sammenligne flere forbrukslån fra forskjellige banker i Norge. Du bør alltid sammenligne hvor mye du kan spare på for eksempel gebyrer og dermed se hvordan du ellers kommer ut med rentene. Det er totalsummen på forbrukslånet som avgjør om du har funnet et godt lån eller refinansiering.

Ved å sammenligne gir du deg selv den beste muligheten til å finne det beste forbrukslånet som passer til slik din økonomi er.

Beregn den samlede kostnaden

Du må være sikker på hva lånet faktisk vil koste deg før du bestemmer deg for å ta et forbrukslån. Ifølge norsk lov kan du kreve å få vite hva forbrukslånet totalt kommer til å koste deg og lommeboken din. Dette inkluderer terminbeløpet, effektiv rente, gebyrer, antall terminer og når forfallstiden er på disse. Du skal også få all informasjon om hvor stor andel av dine innbetalinger til forbrukslånet er avdrag, gebyrer og rentebløp. Ta deg god tid til å sjekke alle vilkår, betingelser og gjør deg inneforstått med hva den samlede kostnaden på lånet gir. Det er svært viktig å forstå og beregne den samlede kostnaden og ikke la seg stresse av markedsføringen om forbrukslån på dagen. Ta deg god tid!

Be om den effektive renten på forbrukslånet

Alle banker pliktes til å oppgi den effektive renten på lånet. Når du sammenligner vil det være med den nominelle renten da den effektive vil variere fra person til person. Likevel vil den nominelle renten på forbrukslånet gi et inntrykk av hvor mye lånet vil koste deg og hvilket lån som er billigst. Den effektive renten er den nominell renten inkludert alle gebyrer, kostnader og tidspunktene for betaling. Den effektive renten er den reelle kostnaden på et lån.

Sammenlign banker og be om flere tilbud

Det finnes svært mange banker som tilbyr forbrukslån og noen av de mest kjente bankene er Bank Norwegian, DNB, Komplett Bank, Santander Consumer Bank og Ikano Bank. Ettersom det finnes et stort antall av banker er også konkurransen mellom disse bankene svært stor. Som forbruker bør du utnytte denne konkurransen og be om uforpliktende lånetilbud på forbrukslån eller refinansiering i flere enn en bank. Tilbudene bankene gir er alltid personlige og dermed vil tilbudene kunne variere stort mellom bankene. Det er alltid økonomisk smart å sjekke i flere banker før du slår til på et lånetilbud.

Ord og utrykk

Bankverden er preget av mange ord, utrykk og prosesser som kan være vanskelige å forstå. Her er de vanligste spørsmålene:

 • Hva er forbrukslån? Definisjonen av et forbrukslån er et kortsiktig lån uten sikkerhet i andre verdier som hus eller hytte. Uten sikkerhet har slike lån høyere rente enn andre lån. Ordet forbrukslån har ingen spesifikk betydning utover at denne typen usikrede lån ofte har vært forbundet med forbruk, men lånebeløpet kan dekke alt fra oppussing og uforutsette kostnader til forbruk og innkjøp.
 • Hva er forskjellen på nominell rente og effektiv rente? Nominell rente er den renten banken tilbyr på et lån, men denne renten tar ikke høyde for etableringsgebyrer, termingebyrer eller andre kostnader. Den effektive renten er den nominell renten inkludert alle gebyrer, kostnader og tidspunktene for betaling. Den effektive renten er den reelle kostnaden på et lån.
 • Hva er forskjellen på et sikret og usikret lån? I et sikret lån, vil banken ha «sikkerhet» eller det som kalles pant i noen verdier du eier. Dette kan f.eks. være hytte, hus, bil, båt eller andre verdigjenstander som har høy verdi. I et sikret lån, kan banken hvis lånet misligholdes selge sikkerheten og dermed redusere sitt tap og risiko. Derfor har sikrede lån lavere rente enn usikrede lån. Hvis lånet er usikret, har banken ingen sikkerhet i andre eiendeler. Et usikret lån har dermed en høyere risiko for banken, noe som fører til høyere rente. Forbrukslån er normalt usikrede lån.
 • Hva er nedbetalingstid og terminer? Nedbetalingstid er tiden du avtaler med banken at lånet skal nedbetales på. På forbrukslån er dette normalt over over måneder og valg av nedbetalingstid påvirker de totale kostnadene du får på lånet. Lengre nedbetalingstid, betyr høyere renteutgifter. Det lønner seg derfor alltid å betale ned et lån så raskt som mulig. Nedbetalingstiden deles inn i terminer. Et lån på f.eks. 100 000,- over 12 måneder vil normalt deles inn i 12 terminer - altså 1 per måned. Man betaler da ned lånet over 12 måneder.
 • Hva er er terminbeløp? Terminbeløpet er det du skal betale ved hver termin - normalt hver måned. Terminbeløpet er summen av nedbetaling på lån, renter på utestående lånebeløp og termingebyret.
 • Hva er termingebyr? Termingebyr er et gebyr du betaler ved betaling ved hver termin for administrasjon av lånet. En termin er normalt en måned. De absolutt fleste banker har terminbeløp.
 • Hva er refinansiering? Refinansiering betyr enkelt forklart at du tar opp et nytt lån for å betale ned annen gjeld. Ofte kan refinansiering være lønnsomt hvis du har flere mindre lån og kredittkortgjeld i forskjellige banker. Ved å samle alt i ett lån, vil du normalt få bedre betingelser og lavere effektiv rente enn å ha flere små lån rundt omkring. Noen ganger kalles også refinansiering for gjeldskonsolidering.
 • Hva er en kredittsjekk? En kredittsjekk er en bakgrunnssjekk av en person sin økonomi og gjøres av alle banker ved inngåelse av nye lån eller større endringer av eksisterende lån. Kredittsjekken vil normalt gi banken tilgang på er folkeregistrert adresse, inntektsinformasjon (hvor mye du har tjent de siste årene), skatteligning (hvor mye du har skattet), betalingsanmerkninger (om du har hatt betalingsproblemer tidligere) og eventuelle næringsinteresser du har. Hvis kredittsjekken ikke godkjennes, får du eller ikke lån.
 • Hva er løpetid? Løpetid er lengden på et lån og omtales normalt i år eller i måneder. Jo lengre løpetid, jo lengre varer lånet og jo dyrere blir det.
 • Hva er etableringsgebyr? Etableringsgebyr er et gebyr bankene tar for å etablere og utbetale lånet. Betales normalt ved første avdrag eller trekkes fra lånesum ved inngåelse.
 • Hva er en medsøker? En del banker tilbyr muligheten for å ha en medsøker på lånet. Det betyr enkelt forklart at man deler ansvaret for lånet over to personer. Medsøkeren står like ansvarlig som søkeren for lånet. Benytter man medsøkere øker man ofte sjansen for at lånesøknad aksepteres. Som medsøker må man stole på søker og være obs på at man ansvarlig for lånet skulle søker misligholde lånet.
 • Hva er annuitetslån og serielån? Et annuitetslån er et lån som nedbetales med like terminbeløp, men forskjellig avdrag og rentebeløp. Over lånetsløpetid blir avdragsdelen større og rentedelen mindre, men terminbeløpet er likt. I et serielån er dette motsatt. Avdraget er konstant, men rentebetalingen reduseres i takt med nedbetaling av gjeld. Terminbeløpet på et serielån blir dermed lavere over lånets løpetid.

Slik får du kontroll på økonomien igjen hvis du havner i uføre

Forbrukerrådet håper gjeldsregisteret kan redusere antall «usunne» forbrukslån

Dette er årsakene til at Finanstilsynet vil ha forskriftsregulering av forbrukslån

Kan dine etterlatte arve forbruksgjelden din?

Hvilke personer er det som tar opp forbrukslån og hva bruker de det til?

Her er triksene du må gjøre for å få det beste lånetilbudet

Du er rangert mellom 0 og 100

Hva betyr alle lånebegrepene? Få en rask og enkel innføring her

Dette må du vite før du tar opp forbrukslån

Hva er et forbrukslån og kredittkort

Dette må du kunne om forbrukslån

Fordeler og ulemper med forbrukslån