Hovedinnhold

Forskning: Amming gir høyere IQ

<p><i>SMARTERE?</i>: Effekten av amming kan ha stor betydning for barnets intelligensnivå, viser ny forskning.<br/></p>

SMARTERE?: Effekten av amming kan ha stor betydning for barnets intelligensnivå, viser ny forskning.

Foto: Frank May, NTB Scanpix
Barn som blir ammet får også høyere inntekt som voksne, ifølge en studie som er publisert i tidsskriftet The Lancet.

Denne saken handler om:

Studien, som er gjort i Brasil, er basert på data fra 3.500 personer som er fulgt fra de var nyfødte og 30 år fremover. Den viser også at mødrenes sosioøkonomiske status i liten grad påvirker betydningen av amming.

LES OGSÅ: Amming kan hjelpe mot overvekt

Eksperter sier, selv om resultatet ikke er fastsatt, at anbefalingene om å amme i seks måneder opprettholdes.

Du kan lese mer om studien her.

Betydning for hjerneutvikling

– Effekten som amming har på utviklingen av hjernen og barns intelligens, er solid, sier rapportens ledende forfatter, Bernardo Lessa Horta, fra Universidade Federal de Pelotas i Brasil.

LES OGSÅ: Amming reduserer risiko for fødselsdepresjoner

Horta tror mors brystmelk gir fordeler i form av viktige fettsyrer som er essensielt for hjernens utvikling, skriver BBC. Funnene i forskningsresultatet sier lite om denne hypotesen.

Det som har vært mindre klart, er hvorvidt effektene også påvirker personene når de er voksne.

– Gir bedre inntekt

– Vår studie gir de første bevisene på at langvarig amming ikke bare øker intelligensen i hvert fall fram til en person er 30 år, men at den også har betydning for både det individuelle og sosiale nivået ved å fremme utdanningsprestasjoner og inntektsevne, sier Horta.

LES OGSÅ: – Barnevakten ammet babyen min

Forskerne påpeker at det er flere faktorer, i tillegg til amming, som kan ha betydning for barnets intelligens. Men de forsøkte å se på andre bidragsytende effekter enn mors utdanning, familiens inntekt og barnets fødselsvekt.

En annen faktor som forskere har sett på, er hvorvidt morens sosialøkonomiske status eller utdanningsnivå påvirker hennes ammevalg. Konklusjonen er at det gjør det ikke. Valget om å amme er like vanlig uansett hvilket sosiale lag moren tilhører. 

VG/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Forbruker

Se neste 5 fra Forbruker