Hovedinnhold

USA beholder kontrollen over Internett

Det tre dager lange IT-toppmøtet i Tunisia startet ondag. Foto: VG
Det tre dager lange IT-toppmøtet i Tunisia startet ondag. Foto: VG
(VG Nett) Amerikanske ICANN beholder retten til å kontrollere internettrafikken. Det ble klart på IT-toppmøtet i Tunisia onsdag.FNs generalsekretær Kofi Annan åpnet IT-toppmøtet i Tunisia slik:

- Fattige land må også få ta del i den digitale revolusjonen.

Forskjellen er stor på internettilgangen i den rike og den fattige verden.

- Luxembourgs 400.000 innbyggere har flere internettoppkoblinger enn alle de 800 millioner innbyggerne i Afrika til sammen, sa FN-talsmann Shashi Tharoor ifølge NTB, da det tre dager lange møtet i Tunisias hovedstad startet.

USA kontroll

Allerede før møtet startet hadde USA fått avklart at de beholder kontrollen over systemet med domenenavn (Internett Corporation for Assigned Names and Numbers) som styrer internettrafikken i hele verden.

Amerikanske myndigheter frykter at udemokratiske regimer lettere kan drive sensur av nettsteder, og at den teknologiske utviklingen vil gå i stå hvis FN får ta over kontrollen over domenesystemene.

Flere land har lenge presset på for å frata USA retten til å kontrollere domenesystemene, og heller gi FN retten til å føre tilsyn med internett.

Frykter mer sensur

Gisle Hannemyr. Foto: Privat
Gisle Hannemyr. Foto: Privat- Mange av de landene som står i første rekke for å avskaffe ICANN, som Russland, Kina, Saudi-Arabia og Pakistan, har en relativt dårlig historikk i forhold til ytringsfrihet. Kina samarbeider med selskaper som Cisco og Google for å forhindre at kinesiske internettbrukere får fram nettstedet til for eksempel Amnesty International sier Gisle Hannemyr, nettguru og forsker til VG Nett.

Hannemyr frykter at hvis disse landene får større innflytelse til å kontrollere internettrafikken, så kan de mangedoble effektiviteten av sensur i sine egne land.

- Saudi-Arabia og Kina klarer å sensuerer Internett allerede nå, men det koster dem tid og mye penger. Hvis de får større innflytelse så kan de mangedoble effektiviteten av sensur i sine egne land, sier Hannemyr.

Han er likevel langt på vei enig med kritikerne av ICANN.

- Multinasjonalt organ

- Kritikerne sier: Selv om USA ikke har misbrukt ICANN så kunne de finne på å gjøre det. Det er korrekt, og det gir grunn til bekymring. Men så langt har dette ikke skjedd. ICANN forholdt seg til mandatet sitt, og har kun sørget for at ting har fungert tekninsk, sier Hannemyr.

- Jeg forstår at det kan reises innvendinger mot at et globalt nett styres av en stiftelse i USA med kontrakt med det amerikanske handelsdepartementet. På sikt tror jeg på en utvikling der styringen av Internett er overlatt til et eller annet multinasjonalt organ - men dette kan ikke skje hals over hode.

Tunisia driver sensur

Vertslandet Tunisia er blant landene som blir beskyldt for å drive omfattende sensur av nettsider. Myndighetene stenger nettsteder der det ytres kritikk mot regimet, og flere tunisiere er blitt fengslet etter å ha uttrykt meningene sine på internett, skriver Human Rights Watch (HRW) i en rapport ifølge NTB.

IT-toppmøtet i Tunisia varer i tre dager.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi