Hovedinnhold

Professor ved Universitetet i Oslo:

- RiksTV bryter konsesjonen

PAKKELØSNINGER: Man kan ikke velge å abonnere på enkeltkanaler bortsett fra gratiskanalene TV2 og LokalTV. Vil man se en av de andre kanalene må man ta hele pakken. Her lanserer administrerende direktør i RiksTV, Espen Thorsby, Rikspakken. Foto: RiksTV
PAKKELØSNINGER: Man kan ikke velge å abonnere på enkeltkanaler bortsett fra gratiskanalene TV2 og LokalTV. Vil man se en av de andre kanalene må man ta hele pakken. Her lanserer administrerende direktør i RiksTV, Espen Thorsby, Rikspakken. Foto: RiksTV
(VG Nett) - Du får ikke abonnere på enkeltkanaler selv om RiksTV plikter å tilby tjenesten, sier professor ved Universitetet i Oslo.

Denne saken handler om:

Fakta om bakkenettet

Det digitale bakkenettet er et nett av fjernsynssendere som står på bakken (derav navnet).

Digitale sendinger gir flere kanaler og bedre lyd og bilde enn det analoge TV-nettet.

I dagens analoge bakkenett er det bare plass til fire tv-kanaler. Gjennom å digitalisere lyd og bilde og komprimere signalene kan RiksTV sende et stort antall tv-kanaler på de samme frekvensene.
Lignende utbygginger er gjennomført i en rekke europeiske land.

RiksTV får minimum 95 prosents husstandsdekning og 70 prosents dekning i hytteområdene. 80 prosent av norske husstander vil få det nye tv-tilbudet allerede denne høsten.

Da RiksTV (den gang Norges Televisjon red. anm.) søkte om konsesjon for å bygge det digitale bakkenettet stod det i søknaden at de ville tilby kundene muligheten for å abonnere på enkeltkanaler. Ønsker du i dag å abonnere på enkeltkanaler kan du glemme det. Det er ikke mulig å abonnere på enkeltkanaler, bortsett fra kanalene som er gratis, uten å ta hele pakken.

- Slik jeg tolker teksten er dette et helt klart brudd på konsesjonsplikten, sier professor i signalbehandling ved Universitetet i Oslo, Torleiv Maseng.

- Jeg mener at Medietilsynet som har ansvaret for å ivareta publikums interesser er ført bak lyset eller har sovet i timen, sier Maseng til VG Nett.

- Naturligvis ønsker RiksTV å selge mest mulig, og her står forbrukernes interesser i konflikt med RiksTVs, legger han til.

- Oppfyller konsesjonen

I konsesjonen til RiksTV står det:
"NTV plikter å gi forbrukerne tilbud om å abonnere på enkeltkanaler".

Les hele konsesjonen her.

Medietilsynet mener likevel at RiksTV har oppfylt konsesjonskravene, på tross av at man ikke kan abonnere på de kanalene man selv ønsker.

- Vi har tolket ordlyden dit hen at det er tilstrekkelig med det tilbudet som RiksTV har, der man kan få NRK, TV2 og LokalTV uten å kjøpe hele pakken, sier rådgiver i Medietilsynet, Stine E. Henriksen.

- Men det står i konsesjonen at det skal være mulig å abonnere på kanaler, dette er jo gratis-kanalene...

- Det er riktig at dette er utenom abonnement, men vi har gjort en tolkning av ordlyden og kommet frem til at vi synes det er tilfredsstillende med NRK, TV2, LokalTV og åpen kanal som enkeltkanaler, sier Henriksen.

Les også: - Forbrukerne får et dårligere tilbud.

- Uforståelig tolkning

- Denne tolkningen må Medietilsynet forklare meg, for dette forstår jeg ikke i det hele tatt. Medietilsynet skal jo ivareta kundenes rettigheter, sier Maseng.

Noe av bakgrunnen for at Medietilsynet har konkludert med at tilbudet er tilfredsstillende er en undersøkelse som RiksTV selv har laget. Den viser at kundene ikke er interessert i å abonnere på enkeltkanaler.

RiksTV vil ikke gi VG Nett innsyn i denne undersøkelsen.

- Vi har ikke for å vane å offentliggjøre våre markedsundersøkelser, sier kommunikasjonsdirektør i RiksTV, Svein Ove Søreide.

- Medietilsynet har blitt lurt

- Det høres ut som om Medietilsynet har blitt lurt, sier Maseng.

- Jeg mener ikke at vi er lurt, sier Stine E. Henriksen.

- Jeg kan bare vise til den tolkningen vi har foretatt, sier hun.

- Tror du folk som leser ordlyden i konsesjonen vil være enig i Medietilsynets tolkning av plikten til å la kunder abonnere på enkeltkanaler?

- Det har jeg ingen formening om, og jeg ser ikke noen grunn til å gå noe ytterligere inn på denne tolkningen av ordlyden, sier Henriksen til VG Nett.

Tor Fuglevik var administrerende direktør i NTV da selskapet søkte om konsesjon for å bygge og drive det digitale bakkenettet. Han sier at RiksTV selv skrev i søknaden at de ville tilby kundene abonnement på enkeltkanaler.

- Gulrot for myndighetene

- Vi skrev dette fordi det ville være en gulrot for myndighetene når konsesjonen skulle deles ut, sier Tor Fuglevik. Fulgevik er i dag direktør i MTG-Norge.

- Tanken var jo at dette nettet skulle gi større kundefrihet i form av at kunder i større grad skulle kunne velge hvilke kanaler de ville abonnere på, sier Fuglevik til VG Nett.

Ifølge Fuglevik var dette trolig med på å gi RiksTV en så god konsesjon som de fikk.

- Men jeg vil ikke rette noen kritikk mot mitt tidligere arbeidssted, RiksTV, sier Fuglevik.

Kommunikasjonsdirektør i RiksTV, Svein Ove Søreide, ønsker ikke å kommentere Fugleviks utsagn.

TAR VALGET FOR DEG: Komminukasjonsdirektør i RiksTV er godt fornøyd med at de får velge kanaler for deg. - Man kan diskutere den enkeltes forutsetninger for å gjøre dette valget på egenhånd, sier Søreide. Foto: RiksTV
TAR VALGET FOR DEG: Komminukasjonsdirektør i RiksTV er godt fornøyd med at de får velge kanaler for deg. - Man kan diskutere den enkeltes forutsetninger for å gjøre dette valget på egenhånd, sier Søreide. Foto: RiksTV

Søreide mener at mange av kanalene i Rikspakken er ukjente for brukerne og at det er posititv at RiksTV derfor har valgt kanaler for kundene.

- Vi har valgt for kundene

- Vi har gjort dette valget for kundene. I og med at mange av våre kunder ikke kjenner disse kanalene på forhånd kan en diskutere den enkeltes forutsetning for å gjøre dette valget på egenhånd, sier Søreide til VG Nett.

- Vi ønsker at overgangen til RiksTV skal være så enkel som mulig. Vi mener at vi oppfyller konsesjonskravene gjennom gratiskanalene, og myndighetene er enige med oss i denne saken, sier han.

- Tror du kundene tolker konsesjonsteksten slik dere gjør, altså slik at man ikke får muligheten til å sette sammen egne pakker selv?

- Det spiller liten rolle hva folk flest mener om konsesjonsteksten. Det som betyr noe for oss er hva konsesjonsmyndighetene mener og de har akseptert det tilbudet vi har i dag, sier Søreide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi