Hovedinnhold

Test av fem forsterkere i toppklasse

Foto: John Nordahl
Foto: John Nordahl
En skikkelig forsterker kan blåse nytt liv i høyttalerne og få dem til å blomstre i full prakt. Her er fem forsterkere i toppklassen som vil overraske noen og enhver.

Vi tester:

NAD C375BEE
2 x 150 W
kr 9998
Naim NAIT XS

2 x 60 W
kr 13 990
Electrocompaniet Prelude PI-2

2 x 100 W
kr 15 990
Harman/Kardon HK 990

2 x 150 W
kr 15 995
Rega Elicit

2 x 82 W
kr 19 000

Det er lett å tenke at den beste veien å gå når stereoanlegget skal oppgraderes, er å skifte ut høyttalerne. Men høyttalerne i seg selv er døde før man kobler til forsterkerkraft. Noen forsterkere er kraftige og gjør at man kan spille meget høyt, men uten den oppløsningen man forventer når man skal lytte til akustiske instrumenter. Andre forsterkere har musikaliteten og raffinementet, men egner seg ikke spesielt godt til å drive store høyttalere på grunn av manglende kraft.

For å få i både pose og sekk, må man bla opp en del penger. 10 000 kroner er en magisk grense for den som virkelig er ute etter de gode opplevelsene i mange år framover. Vi vet av erfaring at selv om man finner gullfunn til 5000 kroner, vil en forsterker til den prisen enten ha mindre kraft eller dårligere raffinement - eller begge deler, hvilket går utover den totale musikkopplevelsen. Fra 10 000 kroner begynner ting å bli så sammensveiset at totalopplevelsen kan bli utrolig bra, og en slik forsterker kan dessuten forsvare et langt høyere høyttalerbudsjett. Men selv her er det en del kompromisser, så vi tar for oss fem ulike forsterkere fra denne prisen helt opp til det dobbelte - 20 000 kroner - i søken etter en forsterker som er så komplett som mulig, men uten at man skal være nødt til å pantsette huset.

Tips:
- Gjem utstyret, ikke lyden
- Lurt å vite om forsterkere
- Verdt å vite om lydkabler
- Høyttalere - verdt å tenke på før du handler

Harman/Kardon HK 990


En real knockoutHarman/Kardon HK 990 er et kraftverk av en forsterker. Med digital romkorreksjon og innebygde digitallydomformere er den kanskje blant de mest spennende i sin prisklasse.

Harman/Kardon HK 990 har en sjuk kontroll over basselementene, og man kan spille så høyt man vil uten at det låter plagsomt. Med romkorreksjonen aktivert leveres musikken på en kontant måte, uten nøling.
Vi savner litt raffinement, spesielt føler vi at overtoneområdet blir noe tilbakeholdent, slik at klangen fra lyse instrumenter ikke kommer frem som vi ønsker. Lydbildet er heller ikke så bredt som med de øvrige forsterkerne. Dette er et godt kompromiss for den som ser mye film i stereo og vil spille høy musikk, og som en sjelden gang vil kose seg med en jazzplate.


Masse kraft
Romkorreksjon


Mangler raffinement
Litt treg transientrespons

Electrocompaniet Prelude PI-2


Godt norskVi var svært så begeistret for Electrocompaniet Prelude PI-2 da vi testet den for seg selv høsten 2007. Hvordan forsvarer den seg i en gruppetest?

Electrocompaniet Prelude PI-2 gjør en god jobb i å forsvare resultatet fra særtesten i 2007. Den har en fylde og en ynde, samtidig som den har nok kraft til å spille hva som helst av musikk med god kvalitet.
Forsterkeren gjengir musikken med en god og fyldig bassgjengivelse, og hovedområdet gjengis med et varmt preg. Samtidig er det god nok taktfasthet og attakk til at dynamikken kommer bra frem.
Men konkurransen er hard, og selv om PI-2 er god også til prisen, så finnes det forsterkere som gir enda mer for pengene. Vi ønsker litt mer oppløsning og et bedre inntrykk av dybdeperspektiv i lydbildet.


Fyldig og god bass
Ganske stor lyd


Kunne vært mer finslipt i diskanten

Rega Elicit


Fornøyelig, men dyrEngelske Rega har lansert sin nye toppmodell Elicit. En meget lekker forsterker, som låter til dels nydelig, men som koster deretter.

Rega Elicit er testens dyreste forsterker. Og den låter fornøyelig. Instrumentene gjengis med en glimrende tonestruktur, og spesielt i overtoneområdet briljerer den med sin åpenhet og delikatesse. En mer elegant gjengivelse av fioliner og kvinnevokaler skal vanskelig la seg gjøre i denne prisklassen.
Dessverre mangler Rega-forsterkeren den taktfastheten og dynamikken vi ønsker. Lydbildet blir litt flatt, og forsterkeren er lite glad i å spille høyt. Sistnevnte er ikke så viktig for de fleste, men Rega Elicit gnistrer heller ikke når man spiller lavt. Det låter svært så fint og elegant, men til denne prisen føler vi ikke at dette er nok til en plass på pallen.


Låter fint og raffinert


Mangler spenst
Dyr

NAD C375BEE


Den beste av de kraftigste

[Beste kjøp]

I denne testen er det to muskelbunter med. Dette er den beste av dem. Når den dessuten koster 50 prosent mindre, er det ingen tvil. Beste kjøp!

Vi var meget spent på NAD C375BEE. Hvor musikalsk den var i forhold til de øvrige kandidatene, fikk komme i bakre rekke, vi var bare spent på om den ville holde følge med Harman/Kardon HK 990. Det gjorde den - og overgikk den på flere områder. I praksis er den omtrent akkurat like kraftig, altså kan den blåse deg ut av sofaen med de riktige høyttalerne, og samtidig var den strammere i bassresponsen.
Enda mer overraskende var det at NAD-forsterkeren i ganske høy grad besitter de musikalske kvalitetene til de mer edruelige testkandidatene. Den trakterer møkka ut av et flygel, og den gjengir stemmer og instrumenter overbevisende. Den mangler bare litt delikatesse i overtonene og et litt bredere lydbilde, men ellers er den hakk i hæl. Et kanonkjøp!


Kraft!
Dynamikk
Kompleks klang


Til prisen, fint lite!

Naim NAIT XS


Det åpenbare valget

[Best i test]

Denne forsterkeren fra Naim er oppgitt til beskjedne 60 watt per kanal. På spørsmålet om dette holder for å levere varene, er svaret utvetydig: Ja!

Forsterkeren fra Naim er en gigantisk overraskelse. Til tross for at den er nest rimeligst, er den bedre enn alle de andre forsterkerne rent kvalitativt. Spesielt dynamikken er helt rå. Trommeslag smeller hardt og brutalt, pianotangenter har et ekstremt attakk, og sangstemmer kommer frem fra musikken på en mer overbevisende måte enn hos de andre.
60 watt er kanskje ikke all verden, men forsterkeren kan spille mer enn høyt nok, og det med dynamikk i særklasse.
Vi anbefaler en CD-spiller fra Naim, for eksempel CD5i eller helst CD5x. Da får du brukt DIN-pluggene som gir bedre lyd pga. stjernejord. Vi har prøvd, og det funker. Har du en annen CD-spiller, trenger du heller ikke frykte. NAIT XS låter uansett fantastisk.


Dynamikk
Oppløsning
Gigantisk lydbilde


Ingenting

Les hele testen av forsterkerne her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi