Hovedinnhold

Google mobiliserer mot Breivik-manifest

GOOGLES Jared Cohen vil endre hvordan Google rangerer søkeresultater for å bekjempe ekstremisme på nett. Foto: AP Photo/Peter Morrison
GOOGLES Jared Cohen vil endre hvordan Google rangerer søkeresultater for å bekjempe ekstremisme på nett. Foto: AP Photo/Peter Morrison
(VG Nett) Google vil gjøre det vanskeligere for ekstremister å spre propaganda på nett.

Etter angrepene i Norge tar Google til orde for å endre rangeringen av søkeresultater i søkemotoren for å bremse ekstremisme på nett.

Vil svekke ekstremisme på nett
Det er svenske Computerworld som melder at Jared Cohen, sjef for tenke- og gjøretanken Google Idea, har uttalt seg om hvordan Google kan skape dårligere kår for nettinnhold som radikaliserer ekstremister.

- Vi vil at de troverdige røstene som finnes på Internett, de som hoppet av, de som har blitt rammet og de som arbeider mot ekstremisme, skal være dominerende, sier Cohen.

- Ikke sensur
Han hevder Google ikke vil sensurer nettet, bare påvirke hvilke resultater som kommer høyest opp i søkeresultatet.

Digitalbloggen har tidligere skrevet om Googles urokkelige tro
på at mange av verdens problemer kan løses med de riktige algoritmene.

Tidligere i år endret Google også algoritmene sine i et forsøk på å bekjempe såkalte innholdsfabrikker, eller «Content Farms», som Demand Media. Disse har skapt en forretningsmodell rundt smart søkemotoroptimalisering (SEO).

Påvirker ungdom
- Ekstreme nettsteder som påvirker ungdommer til å slutte seg til terror som virkemiddel, er et globalt fenomen som også er tilgjengelig for ungdom i Norge, sa Jørn Holme i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK for en tid tilbake.

Da understreket han at dette gjelder alle som ønsker å spre vold som et budskap, også norsk ungdom.

Samtidig mobiliserer enkeltpersoner nå også til å svekke manifestet Anders Behring Breivik ønsker skal inspirere en ny generasjon terrorister i kjølvannet av terrorangrepet hans mot Oslo og Utøya fredag.

Vil svekke Breiviks manifest
Formuleringer i manifestet peker på at han så terrorangrepene, som har etterlatt så ufattelig mange døde, som en markedsføringskampanje for manifestet sitt.

På Operation PasteBin ligger det nå en engelsk oppfordring om at så mange som mulig hacker manifestet til Breivik for å få ham til å fremstå som en vits.

De første anbefalingene lyder:
1. Finn manifestet til Anders Behring Breivik.
2. Gjør endringer i det, legg inn dumme ting, fjern deler, rediger bildene hans, gjør hva du har lyst til.
3. Republiser det over alt og stem opp resultatene fra andre, mens du erklærer at de forfalskede dokumentene er de originale
4. La Anders bli en spøk, slik at ingen noensinne vil ta ham alvorlig igjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi