Hovedinnhold

Stopp e-postreklamen

Av: Jon Martin Larsen

Nå skal ikke noen ha lov til å sende reklame til e-postkassen din med mindre du tillater det selv i Norge, vel å merke. For det krever mer enn en norsk EU-tilpasset lov å stoppe reklamestrømmen over Internett.
Pass på hvem du gir e-postadressen din til. Om du deltar i nyhetsgrupper, postlister og konkurranser på spillsider, er du spesielt i faresonen.

«Spam» er betegnelsen på uønsket reklame rettet mot e-postkasssen din. Spam (uttales «spæm») har fått navnet sitt fra en gammel Monty Python-sketsj, hvor en flokk vikinger hele tiden bryter inn i handlingen og synger «Spam, spam, spam, lovely spam, wonderful spam».

Denne spamen er sendt ut av mer eller mindre samvittighetsløse forretningsfolk som håper å selge tjenester og varer. Middelet er å overøse innboksen din med tilbud.

Ulovlig i mange land

I mange land er spam ulovlig, og 1. mars får Norge en av de strengeste reguleringene på dette området, i likhet med Danmark, Finland, Tyskland, Østerrike og Italia. En ny og mer EU-tilpasset markedsføringslov trer da i kraft, og legger ned forbud mot reklame via e-post og SMS (tekstmeldinger) med mindre forbrukerne på forhånd har gitt sitt samtykke.

Bedrifter som bryter forbudet, får med forbrukerombudet å gjøre. Strafferammene i den nye markedsføringsloven er også betydelig skjerpet. Man risikerer nå fete forelegg eller fengsel i inntil seks måneder. Eller begge deler.

Kraftig smekk

Norske bedrifter og bedrifter som markedsfører seg i Norge, får dermed en kraftig smekk om de sender deg spam - hvis du ikke er spurt på forhånd. - Forbrukerne får større makt, fastslår informasjonssjef Anne Nyeggen i Datatilsynet. Den nye markedsføringsloven overlapper og overgår personopplysningsloven når det gjelder rettigheter, og resulterer i et mye strengere vern mot reklame og salg gjennom e-post og SMS.

- Vi mener dette er en type markedsføring som trenger inn i den private sfæren, derfor ønsker vi at mottagerne skal gi forhåndssamtykke, sier Harald Hilton. Han er rådgiver i Barne- og familiedepartementets forbrukeravdeling.

Enkelte selskaper har allerede rettet seg etter den nye lovgivningen. Dette er i hovedsak bedrifter som opererer helt eller delvis på Internett. Et eksempel er den nye Telefonkatalogen. no. Her må du registrere deg for å motta informasjon, og e-postadressen er brukernavn. Tjenesten er lukket for å imøtekomme Datatilsynets krav om å verne personopplysninger og forhindre misbruk.

Identifiser deg

Dette innebærer at du må identifisere deg for å få adgang. Telenor Media har fått lov til å verifisere din identitet ved å be om ditt fødselsnummer og sjekke dette mot Folkeregisteret. Du blir også spesielt spurt om du vil at e-posten kan formidles videre til andre - både private og i næring. Du må samtykke spesielt i å motta produktinformasjon og reklame for Telefonkatalogen eller Telenors andre produkter.

Men det er ikke norsk lov som gjelder på Internett. Når du opererer utenriks på nettet, må du passe på. For ofte har du deg selv å takke når du blir utsatt for massiv spamming.

Fristet

Når du surfer på Internett, kan du lett bli fristet av tilbud og linker. Du surfer videre, laster gjerne ned et bilde på veien, og klikker så på neste link.

Bli ikke overrasket om noen har lagt inn et lite hackerprogram på en av sidene. Programmet bryter seg inn i nettleseren din og henter ut e-postadressen din. Adressen blir notert, og solgt, og solgt og solgt til alle som vil ha den. Slik får du e-post fra de merkeligste avsendere, med det rareste innhold og tilbud.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi