Hovedinnhold

YouTube vil autotekste videoer

FOR DØVE: YouTube satser på å rekruttere stort blant døve, ved å automatisk tekste videoer som sendes inn. Foto: Skjermbilde
FOR DØVE: YouTube satser på å rekruttere stort blant døve, ved å automatisk tekste videoer som sendes inn. Foto: Skjermbilde
(VG Nett) YouTube skal begynne å automatisk tekste de tusenvis av videoene som ligger ute på nettstedet. Døveforbundet er glade for tiltaket.

Denne saken handler om:

Med flerfoldige tusen videoer på YouTube er det en umulig oppgave å sørge for god teksting til alle sammen. Nå satser YouTube på at tekstingen skal skje maskinelt for å gi døve et bedre utgangspunkt til å bruke tjenesten, skriver New York Times.

Slike oppfinnelser gleder Døveforbundet stort.

- Det er en sak vi ønsker hjertelig velkommen, sier generalsekretær Paal Richard Peterson i Døveforbundet til VG Nett. Selv om YouTube i første omgang kun kommer til å rette tjenesten mot videoer med engelsk dialog, er han glad for all utvikling på området.

Leserne diskuterer:Hva er det siste på YouTube som fikk deg til å le?

- Engelsk er mer utbredt enn norsk - dermed er også teknologien rundt automatisk oversettelse lettere tilgjengelig, sier han.

I Norge er det planer om å lage liknende tjenester som helautomatisk kan legge på visuell tekst til de som ønsker det.

- Her i Norge har Medietilsynet et prosjekt som har som mål å kunne direktetekste, sier Peterson.

I USA er teksting kjent som Closed Captioning og fungerer litt annerledes enn i Norge. I stedet for å ha tekstingen inkludert i programmet som vises, kan den slås av og på slik brukeren selv ønsker.

Omtrent som å ha tekst fra TekstTV over sendingen. Å slå på tekst er allerede støttet i YouTube, men det forutsetter nå at noen skriver inn teksten manuelt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi