Hovedinnhold

Putt bildene på Facebook - men behold rettighetene

Norsk selskap tar opp kampen med Facebook og Yahoo

Foto: Skjermbilde
Foto: Skjermbilde
(VG Nett) Expono heter det lille norske selskapet som nå vil ta opp kampen med verdens største fotolagringssider.

Denne saken handler om:

I går fikk de hederlig omtale på den svært anerkjente teknologibloggen ReadWriteWeb.

«Det er mange sider som gjør lignende ting. Men når du kombinerer alt dette, og på en god måte (og i dette tilfellet har de gjort en svært god jobb), så får du et svært kraftig og nyttig verktøy», skriver ReadWriteWeb. De mener Expono er en utfordrer til fotodelingsgiganten Flickr, som eies av Yahoo.

- Det er kjempemorsomt å få positiv omtale, og vi har allerede fått hederlig omtale flere andre sider, forteller en begeistret Belinda Isabell Klein. Hun er product manager hos Expono som nå opplever en jevn strøm av nye brukere etter at siden nylig ble åpnet for alle.

- Satser på viktige kort
Marika Lüders, er forsker ved SINTEF IKT og har sosiale medier som spesialområde. Hun tror omtalen kan være til god hjelp.

- Hvis man sammenligner med hvordan Facebook vokste i 2007, så kan det tenkes at den voldsomme oppmerksomheten også bidro til veksten. Men så har jo også Twitter fått mye oppmerksomhet, uten at det har tatt av.

- Det er umulig å si om de lykkes, men helt umiddelbart så ser det ut som de har satset på et par viktige kort, sier Lüders.

Behold retten til Facebook-bildene

Expono lar deg vise fram bildene dine på Facebook, og tagge vennene dine der. Men siden bildene ligger lagret hos Expono og ikke Facebook, så beholder du rettighetene til bildene dine.

- Facebook tilbyr ingen lagring av dine originale bilder, og heller ikke deling til dine venner og familie som ikke er på Facebook, men det kan du gjøre med Expono, forteller Magnus Jonsson, som er CEO i Expono.

- Det jeg synes de gjør rett er nettopp dette med personvern og sikkerhet som konkurransefortrinn. Det er merkelig at ikke flere har fokusert på det, sier Lüders. Hun påpeker likevel at den jevne Facebook-bruker ikke opplever det som en stor trussel at de ikke har rettighetene til bildene sine.

Med bildene lagret på Expono, kan man også dele dem på sider som MySpace, Twitter og FriendFeed. Man kan også gjøre enkle forbedringer som å beskjære bildene eller fjerne røde øyne.

Les også:Facebook sletter ikke bildene

David mot Goliat?

- Kan et lite norsk selskap konkurrere med de store?

- Vi kan helt klart hamle opp med de store. Vi får gode omtaler, og vi har oversatt til russisk, spansk, engelsk og norsk, og vi jobber med flere språk, sier Klein.

- Men trengs denne tjenesten? Holder ikke Facebook og Flickr?

- Expono gjør det mye lettere å organisere bildene. Det blir stadig vanskeligere å finne fram til et spesielt bilde når vi får flere og flere mapper med bilder på datamaskinen, mener product manager Klein.

- Vi har gjort det lettere å organisere bildene, ved at vi har kombinere ulike måter å beskrive bildene, forteller Klein.

På Expono kan man organisere bildene både ved å bruke merkelapper (såkalt tagging), beskrivelse og tittel. I tillegg kan bildene knyttes til steder ved såkalt geotagging og tagging av personer, slik man kjenner det fra Facebook.

Les også:8 gratis alternativer til Photoshop

Hold festbildene unna sjefen

Men ikke alle bilder egner seg for samme publikum.

- Man kan bestemme hvem som kan se hvilke album, noen kan være private, eller kun for enkelte grupper, for eksempel for kontakter fra jobb eller familie, forteller Klein.

På Expono kan du til og med være føre var, forklarer Jonsson.

- Hvis du ikke vil at sjefen din skal se bilder av deg, er det bare å registrere hans epostadresse og om han noensinne skulle registrere seg eller finne din side hos oss vil han ikke kunne se bildene dine.

Les også:Innfører rutiner for googling av jobbsøkere

Mye funksjonalitet

- Dere har en lang liste med funksjonalitet. Kan det bli for komplisert?

- Nei! sier Jonsson.

- Man har avanserte innstillinger som man kan sette for sine bilder, men det er ikke vanskelig å benytte vår tjeneste. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger til nå på både vårt brukergrensesnitt og design.

Men blir det penger av det?

Expono satser på at grunnleggende bruk av tjenesten vil være gratis, men at de skal ta betalt for blant annet økt lagringsplass. I tillegg har de partnerskap med en leverandør av fotoprodukter.

- Dette er jo en forretningsmodell som har fungert i andre sammenhenger og, mener Lüders.
- Det er lurt at de knytter det opp mot andre tjenester som Facebook og Twitter. Det betyr at brukerne allerede har en arena å vise bildene på. De er ikke avhengig av å få femti venner på Expono før det har noen verdi.

- Hvordan er det å få investorer i et land som Norge?

- Norge er ikke et lett land å hente investeringskapital i den bransjen vi opererer i. Det handler kanskje om lite kunnskap og lite nettverksbygging, mener Jonsson.

- Vi opererer som en global tjeneste og ser ikke bort fra at investeringsvillige banker på døren, i Norge som vel som i utlandet, forteller en optimistisk Jonsson.

Les også:Facebook vil ha pengene dine

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi