Hovedinnhold

Nettby-brukere tappet for mobilpenger

- En liten katastrofe, sier VG Nett-direktør

(VG Nett) Over 100 Nettby-brukere ble mandag kveld tappet for penger på mobiltelefonene sine etter at en hacker skapte trøbbel.

Denne saken handler om:

Det er en av nettsamfunnets egne brukere, som på et foreløpig ukjent vis, står bak ugjerningen.

Han skal ha funnet en måte som gjorde at når andre brukere besøkte hans profil, så endret deres profiltekst seg til en ny tekst som startet med «Nettby er konkurs».

Samtidig ble man trukket for gjentatte såkalte Nettby Max-medlemskap, som koster 30 kroner per stykk. Noen ble trukket så hyppig som hvert femte sekund. Ofrene ga også, noe ufrivillig, bort slike medlemskap i gave. Også her så hyppig som hvert femte sekund for noen.

I tillegg startet alle profilene som var rammet selv å spre «viruset» til brukere som besøkte dem.

- Jeg har akkurat blitt tappet for nesten 300 kr på Nettby, skriver en bruker i en mail til VG Nett.

- For en halv time siden gikk min datters Nettby amok. 11 ganger poppet det opp på skjermen: «Din Nettby-konto er konkurs. Takk for pengene.» Etterpå kom det 11 SMS-er med meldinger om dette fra Nettby.no. Vi har nå sjekket med flere av venninnene hennes, og flere opplever akkurat nå det samme, skrev en annen.

Også en av Nettbys egne ansatte ble rammet da hun jobbet med å finne ut av problemet. Hun ble trukket for 500 kroner på to minutter.

Problemet, som oppsto klokken 21.09, ble imidlertid raskt oppdaget, og klokken 21.25 fikk man stanset det fra å spre seg til flere enn 112 personer. Hvor mye penger disse er tappet for totalt var i 22-tiden mandag kveld uvisst.

Administrerende direktør i VG Multimedia, som eier Nettby, Jo Christian Oterhals, omtaler hendelsen som en liten katastrofe.

- Jeg kjenner det foreløpig bare gjennom det du forteller, men stemmer dette så er det en liten katastrofe for dem som er rammet. Vi skal selvsagt sørge for at de ikke blir skadelidende i det hele tatt. De skal få pengene tilbake. Samtidig må vi tette hullene som har gjort dette mulig, sier han.

Om personen som står bak «viruset» selv har mottatt pengene som de 112 brukerne er tappet for, var for tidlig å si noe om mandag kveld.

Nettby opplevde et liknende problem også kort tid etter at nettsamfunnet ble etablert. Den gang var det imidlertid bare profilteksten som ble endret, og ingen ble trukket for penger på mobiltelefonen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi