Hovedinnhold

- Direkte stygt av Facebook

Hard kritikk mot endringer av vilkår for privatliv

ENIG I KRITIKK: Facebooks policy for håndtering av privatliv er kritikkverdig, mener Hans Marius Graasvold. Nå skrives det klage. Foto: Skjermbilde / Aftenposten
ENIG I KRITIKK: Facebooks policy for håndtering av privatliv er kritikkverdig, mener Hans Marius Graasvold. Nå skrives det klage. Foto: Skjermbilde / Aftenposten
(VG Nett) Facebook endrer på sin policy rundt ditt privatliv. Dette må du passe på.

Denne saken handler om:

Med over en og en halv million nordmenn på det svært populære sosiale nettverket, blir alle endringer fulgt med argusøyne. Nå endrer Facebook på sine policyer rundt privatlivsinnstillingene og får sterk kritikk.

Les også:Raser mot endringer på Facebook

Endringene kommer i kjølvannet av strukturelle forandringer Facebook gjør for å imøtekomme konkurransen bedre. Konkurransen er for tiden Twitter, og endringene skal blant annet gjøre at statusoppdateringer i Facebook blir likere Twitters system.

Der går oppdateringene rett ut så de kan sees av alle, med mindre brukeren har reservert seg mot dette. I Facebook er statusoppdateringer bedre gjemt og ikke så lett søkbare.

Forbrukerrådet klager

Her til lands har Forbrukerrådet tatt opp privatlivsvilkårene til Facebook og jobber med en klage. Arbeidet, som har pågått siden midten av sommeren, fortsetter selv om Facebook nå endrer vilkårene.

- Vi holder på å skrive på en klage som skal til Datatilsynet og Forbrukerombudet, med vilkårene til blant annet Facebook som tema, sier underdirektør Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet til VG Nett.

Les også:Protestaksjon mot datalagringsdirektivet

Han kvier seg litt for å komme med for konkrete uttalelser om de nyeste endringene. - Fordi vi er midt i en prosess ønsker vi ikke å kommentere endringene i detalj nå, sier han.

Forbrukerrådets arbeid med å klage på Facebook fortsetter ufortredent av endringene.

- Det er noe positivt, men enkelte ting som standardinnstillingene er verre, sier Graasvold. - Det er et skritt litt til siden. Vi ser at enkelte av endringene er gode, så vi skal ikke henge dem for alt.

Leserne diskuterer:Stoler du på nettet?

For brukerne derimot, kan de nye innstilligene by på enda mer hodebry. Facebook tilbyr et vell av innstillinger for å skjerme privatlivet, men det kan hende at det faktisk blir for mye av det gode.

- Totalen er allikevel ikke så mye bedre, blant annet fordi de anbefalte personverninnstillingene slettes ikke er gode, sier Graasvold.

Tung kritikk

Kritikken mot Facebook kommer også fra tunge rettighetsorganisasjoner som American Civil Liberties Union, mest kjent for sitt arbeid under borgerrettskampen i USA på 60-tallet.

Les også:- En av to bruker Facebook i arbeidstiden

- Disse endringene er ikke veldig bra for privatlivet, sier Nicole Ozer, leder for IT-policy hos ACLU. Med seg i kritikken har de nettrett-organisasjonen Electronic Frontier Foundation, som lenge har vært kritiske til måten Facebook håndterer hensynet til privatliv. EFF er nådeløse i kritikken mot Facebook.

- Når man ser nærmere på de nye endringene for privatliv, blir saken direkte stygg, sier EFF-advokat Kevin Bankston på sine nettsider. De peker på en rekke uheldige elementer i Facebooks policy.

** Standardinnstillingene for privatliv er for dårlige, mener EFF.

** Verktøyet som skal hjelpe til med å sette innstillingene, laget spesielt for overgangen til et Twitter-konkurransedyktig system, gir råd som er mer til fordel for Facebook enn brukeren.

** Om brukeren følger rådene, vil elementer i Facebook, som for eksempel statusoppdateringene, bli synlige for alle ikke bare venner og venners venner slik det var før.

** Det er færre muligheter til å begrense informasjon som går til programmer innenfor Facebook

Forbrukerrådet har jobbet tett med EFF og mener de kan stå for det samme innholdet som EFF mener.

Les hele kritikken til EFF her!(Ekstern lenke)

- Vi oss til hovedlinjene i det EFF kom med tidligere denne uken, sier Graasvold til VG Nett.

Selv mener Facebook at de nå gir brukerne mer mulighet til å kontrollere hvordan de ulike funksjonene skal brukes. Kontrollene gir mulighet til å inkludere eller ekskludere informasjon, og sørge for at kun venner ser det du bidrar med på det sosiale nettsamfunnet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi