Hovedinnhold

Advarer barn og unge mot ny nett-trend

Ingen har kontroll over hva de får se på Chatroulette

(VG Nett)Med det nye fenomenet Chatroulette kan du finne nye venner - og usedvanlig mange blottere på ett og samme sted. Barnevakten fraråder nå unge under 16 år å bruke nettstedet.

Denne saken handler om:

Råd til foreldre med barn og webkamera

  • Tenk på hvor i huset webkameraet er plassert. Det kan være lurt å sette det i åpne rom, slik at du lettere kan følge med på hva barna gjør.
  • Slå av kameraet når det ikke er i bruk.
  • Si at barnet ditt kan prate med deg hvis det møter noe ubehagelig eller skremmende på internett.
  • Snakk med barna dine om ansvarlig bruk av webkameraet.
Kilde: barnevakten.no

Konseptet er i utgangspunktet enkelt; du går inn på nettsiden, trykker på en knapp og så får du opp en ukjent person du kan snakke med via webkamera. Da kan du enten snakke med personen, chatte med personen eller ganske enkelt trykke «neste», som gjør at du får opp en ny person på skjermen foran deg.

HAR DU PRØVD CHATROULETTE?FORTELL OSS OM DINE ERFARINGER MED DET HER!

Nettopp det at det er så enkelt å trykke til neste bilde, gjør at du må regne med å møte mye forskjellig dersom du bestemmer deg for å prøve. Da VG Nett testet tjenesten møtte vi alt fra vanlige folk som bare ville snakke, små barn på 10-11 år og ubehagelig mange menn som onanerte.

Barnevakten fraråder

I utgangspunktet har tjenesten 16-årsgrense, men det er ingen som kontrollerer at brukerne faktisk er så gamle. Og selv om andelen tenåringer er høy på Chatroulette, er andelen menn som blotter seg enda høyere.

LES OGSÅ:Hevder Nettby er en arena for overgripere

- Jeg vil fraråde alle barn og unge under 16 år å bruke et slikt konsept, sier Øystein Samnøen, daglig leder i Barnevakten, til VG Nett.

Barnevakten har allerede fått henvendelser om nettsiden, fra usikre foreldre som ikke vet hva slags konsept det er og som lurer på hvordan de skal forholde seg til det. Også Kripos bekrefter overfor VG Nett at de har fått tips om tjenesten fra bekymrede foreldre eller voksenpersoner.

LES OGSÅ:Barn debuterer tidligere på nett

- Signalene vi har fått, fra barnas opplevelser på chaten, er at de særlig møter menn som vil vise seg frem eller prøve å få jenter til å gjøre det, sier Samnøen og legger til:

- Jeg stiller meg sterkt kritisk til at konseptet så langt jeg kan se ikke har noen gode rutiner for virkelig å kunne verifisere at brukerne er over 16 år.

- Sjekk nettloggen!

Samnøen anbefaler foreldrene å sjekke nettloggen sammen med barna sine og å ta en prat om webkamerabruk.

LES OGSÅ:Nettsamfunn skaper sjalusi

- Dere trenger ikke nødvendigvis å snakke spesifikt om dette konseptet, men om det å ha en sunn og kritisk sans til hvem man snakker med og om hva man kan si og gjøre på webkamera, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- KAN JEG SE NOE? Ifølge Barnevakten er det flere menn på Chatroulette som ber dem de møter om å «vise seg frem». Dette var en av beskjedene VG Nett fikk da vi testet den nye nettjenesten. Foto:
- KAN JEG SE NOE? Ifølge Barnevakten er det flere menn på Chatroulette som ber dem de møter om å «vise seg frem». Dette var en av beskjedene VG Nett fikk da vi testet den nye nettjenesten. Foto:

- En døgnflue

Ida Aalen er blogger, holder foredrag om sosiale medier og holder på med en master i medier, kommunikasjon og IT. Hun fnyser av Barnevaktens reaksjon mot Chatroulette.

- Dette minner meg litt om panikken som kom da mobilene fikk bluetooth for noen år siden. Da var det en del saker i media om at ungdommer kunne sjekke hverandre opp ved å bruke det. Det er ingen som husker den historien en gang nå, det er bare 2-3 år siden og var en veldig smal og sær liten ting. Det er Chatroulette også, det er en bitteliten parentes i hele internettverdenen, sier hun.

LES OGSÅ:TV 2-profil vil fjerne falsk Facebook-side

Aalen har selv testet Chatroulette, for å se hva det går ut på.

- Du får bare slengt en annen person i trynet og det er ikke noe i konteksten som sier hvordan du skal oppføre deg og hva som er akseptable normer. Det blir litt rart og pinlig, som når du sitter på trikken og møter øynene til en ukjent person. Du vet ikke hva du skal si, sier hun og tviler derfor på at Chatroulette har en stor fremtid i internettverdenen.

- Dette er en døgnflue og jeg kan ikke se for at meg at det er mange som gidder å holde på med det så lenge. Det er ikke noe grunnleggende menneskelig behov som oppfylles i denne tjenesten, den er rett og slett asosial. Den gjør det til sport å glane på vilt fremmede mennesker og det kan du jo likeså godt gjøre på T-banen, sier hun

- Et friskt pust

Bloggründer og sosiale medier-rådgiver Thomas Moen er enig i at Chatroulette har døgnflue-potensial, men mener samtidig det er et friskt pust på nettet.

LES OGSÅ:Twitter-brukere går fort lei

- Det er kult at folk tenker nytt og nå når det har kommet frem at det er en 17 år gammel gutt fra Russland som står bak er det enda mer spennende og kult, sier han.

Han tror det kommer til å komme mange lignende tjenester i fremtiden.

- Det å koble sammen tilfeldige typer mennesker tror jeg er en kult utgangspunkt for enda flere nye nettjenester, sier han, men legger til at han også er skeptisk til tjenesten.

LES OGSÅ:Mann arrestert etter Twitter-melding

- Jeg er skeptisk til det at du aldri kan garantere hva slags opplevelser du får, samtidig som du ikke vet hvem som sitter og ser på videoene. Du mister litt kontrollen, sier han.

- Det er noe som er gøy å prøve, men som man fort vil bli lei av.Hva mener du om Chatroulette? Diskuter her!

Ifølge nettstedet ComScore lot én million seg lokke inn på siden i janur. Det er ingen oversikt over hvor mange nordmenn som har vært innom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VANSKELIG Å VITE: Selv om det er webkamera er det ikke alltid du får vite hvem som er i den andre enden. Her ser du bare en maske og det kan være vanskelig å vite hvem du egentlig snakker med. Foto: Skjermbilde
VANSKELIG Å VITE: Selv om det er webkamera er det ikke alltid du får vite hvem som er i den andre enden. Her ser du bare en maske og det kan være vanskelig å vite hvem du egentlig snakker med. Foto: Skjermbilde


17-åring lagde siden

Ifølge New York Times er det angivelig 17-åringen Andrey Ternovskiy som står bak nettsiden. Han skal ha opprettet siden bare for gøy.

LES OGSÅ:De over 60 er uforsiktige på Facebook

- Siden jeg var en tenåring selv da jeg lagde det, hadde jeg en følelse av hva andre tenåringer ville ha. Jeg likte å snakke med vennene mine med mikrofon og kamera på Skype, men etter hvert ble vi leie av å snakke med hverandre. Så jeg bestemte meg for å lage en side for meg og vennene mine hvor vi kunne kommunisere tilfeldig med andre folk, skriver han i en epost til avisen.

Ifølge Ternovskiy lever siden sitt eget liv og nå er han ikke helt sikker på hva det er lenger.

LES OGSÅ:Mor og datter havnet i pedogruppe på Facebook

- Alle finner sin egen måte å bruke siden på. Noen tenker at det er en lek, andre tenker det er en ny, ukjent verden og andre igjen tenker det er en måte å date på, sier han.

For de som ikke føler seg helt klare for å vise seg frem på Chatroulette, kan tjenesten Omegle være et alternativ. Den er bygget på samme prinsipp, men uten webkameraet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi