Hovedinnhold

Slik blir Firefox-mobilen

Nettleser-selskapet kaster seg inn i mobil-kampen

NYTT SYSTEM: Slik ser verdens første Firefox-mobiler ut. Modellen til venstre heter Keon, den til høyre heter Peak. Foto: GEEKSPHONE
NYTT SYSTEM: Slik ser verdens første Firefox-mobiler ut. Modellen til venstre heter Keon, den til høyre heter Peak. Foto: GEEKSPHONE
Snart får du enda en valgmulighet på smarttelefon-markedet: Nettleseren Firefox skal være kjernen i en ny generasjon mobiltelefoner.

Selskapet Mozilla, som står bak den populære nettleseren Firefox, vil ta opp kampen mot de tre etablerte mobil-systemene iPhone, Android og Windows.

viser selskapet frem hvordan de første Firefox-mobilene vil se ut. Modellene Keon og Peak er utviklet av GeeksPhone, i samarbeid med den spanske telefongiganten Telefónica.

Keon har 3,5 tommers skjerm, det samme som den opprinnelige iPhone-modellen. Den er ytterst sparsommelig utstyrt, med skarve 4 gigabyte lagringsplass og kamera med 3 megapiksler. Dette kan bli en råbillig smarttelefon.

Storebror Peak er litt kraftigere utstyrt over hele fjøla, og har 4,3 tommers skjerm - det samme som Samsung Galaxy S II.

Både Keon og Peak er såkalte utvikler-modeller. De første telefonene skal rulle ut fra fabrikken i februar. De er ikke ment for vanlig salg, men de gir likevel en idé om hvordan en forbruker-modell vil se ut.

Mozilla skriver at de håper webutviklere vil bruke telefonene til å utvikle app-er, slik at mest mulig innhold blir tilgjengelig på de nye telefonene før vanlige forbrukere skal begynne å bruke dem.

Både ZTE og Alcatel har også sagt at de gjerne vil lage Firefox-telefoner, ifølge CNet.

Det spesielle med Firefox-systemet er at alt er bygget opp rundt åpne web-standarder som HTML5 og JavaScript. Alle app-er og funksjoner på Firefox-telefonen er egentlig bare avanserte nettsider. Systemet er dermed enda mer åpent enn Googles Android-system.

Og for ordens skyld: Mozilla forsikrer at appene kan også gjøre vanlige «telefon-ting» som å ringe og sende tekstmeldinger.

Telefónica har sagt at de vil lansere Firefox-telefoner i Brasil i løpet av året. Operatøren Sprint i USA har sagt at de er interessert, ifølge amerikanske PC World.

Det er foreløpig ingen kjente planer om å lansere telefonene i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi