Hovedinnhold

Slik blir du overvåket

Storebror ser deg, minst 20 ganger i løpet av en dag.

FAKTA

Når et digitalt spor en gang har vært lagret sentralt, er det vanskelig å få det slettet. Det er enda vanskeligere å vite med sikkerhet at det virkelig er slettet. Dette skyldes at det i mange tilfeller ikke finnes noen full oversikt over alle kopiene som automatisk genereres av et elektronisk spor.
DU LOGGES: Din bruk av datamaskin legger igjen elektroniske spor. Det er bare én av formene for overvåkning du utsettes for gjennom en dag. Foto: Grafikk: IVAR GAASØ
DU LOGGES: Din bruk av datamaskin legger igjen elektroniske spor. Det er bare én av formene for overvåkning du utsettes for gjennom en dag. Foto: Grafikk: IVAR GAASØ
All teknologien vi omgir oss med, gjør at det er nærmest umulig å gjemme seg bort. På en vanlig dag legger du igjen minst 20 elektroniske spor som kan avsløre hvor du er og hva du driver med.

En fersk rapport som ble presentert i går, viser at omfanget av elektroniske spor som vi etterlater oss, bare vokser.

Stadig mer informasjon om oss som personer og om våre vaner blir lagret, på steder hvor vi selv ikke har kontroll over informasjonen.

Ifølge forskningssjef Åsmund Skomedal, som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Datatilsynet og Justisdepartementet, finnes det i dag mellom 30 og 40 uavhengige kilder til elektroniske spor.

Mange av disse kildene møter vi på flere ganger i løpet av en dag. Blant annet mobiltelefoner, betalingskort, internettsider og e-poster.

- Vi er midt i et fundamentalt skifte, fra den tradisjonelle papirbaserte verdenen som vi kjenner, til cyberspace. Å være i cyberspace er å bli observert, sier Skomedal.

Her er et eksempel, fra en tenkt dag i en sykehusansatts liv:

* Du står opp om morgenen, setter deg i bilen og kjører til jobben. På veien passerer du bomringen hvor kjennetegnet på bilen din samt tidspunktet registreres.
* Du er uheldig og blir tatt i automatisk trafikkkontroll. Kjennemerket på bilen og et bilde av ansiktet ditt lagres.

* Idet du bruker inngangskortet for å komme inn i parkeringsområdet på jobben, legger du igjen elektroniske spor som kan spore deg tilbake til parkeringshuset.
* Når du går inn på arbeidsplassen på sykehuset, fanges du opp av overvåkningskameraene.
* For å komme inn på personalrommet må du bruke adgangskortet med din personlige kode. Denne informasjonen lagres i systemet.

* Du logger deg på sykehusets datanettverk ved hjelp av brukernavn og passord. Dine elektroniske spor vil avdekke når og hvor du var logget på nettverket.
* Du åpner e-posten din, leser en beskjed og svarer. All inngående og utgående e-post lagres og etterlater seg elektroniske spor. E-posten kan spores opp, lang tid etter at meldingene er slettet.
* Du går på Internett for å lese nyhetene. Hver gang du laster ned en webside, legger du igjen elektroniske spor på webserveren, spor som over tid sier mye om deg og dine vaner.
* Som sykehusansatt trenger du tilgang til pasientjournaler. Du bruker passord og brukernavn for å komme deg inn på det elektroniske pasientjournalsystemet, og etterlater deg nye elektroniske spor.

* I lunsjpausen tar du en privat telefonsamtale fra mobiltelefonen. Når du har mobilen skrudd på, kan telefonen spores, med informasjon om hvem du ringer til, hvilket SIM-kort du bruker og hvilken telefon du bruker. Elektroniske spor angir også hvor du befinner deg, med en presisjon på 200-300 meter i tettbygd strøk og 3-4 kilometer utenfor byområdene.

* På vei hjem fra jobben drar du innom et kjøpesenter. Trolig blir du filmet av videokameraer, både i parkeringshuset og i butikkene. Når du betaler med kort, legger du igjen mange elektroniske spor:
* Kortnummer
* Hvor lenge kortet er gyldig
* Hvilke butikker du handler i
* Hvor mye du handler for
* Når du handlet.
* På kvelden skal du i teater, og du bestiller en taxi. Informasjon om hvor du reiser, når du reiser og reisens varighet registreres. Betaler du med kort, legger du igjen flere spor, samtidig som videoovervåkingen i taxien filmer deg.
* Du tar toget hjem fra teateret. Du blir fanget opp av videokameraer mens du beveger deg inne på jernbaneområdet og mens du står og kjøper billett.

KILDE: «Elektroniske spor» av Åsmund Skomedal, Jerker Danielsson, Arne-Kristian Groven, Thor Kristoffersen og Hans Jakob Rivertz, Norsk Regnesentral, 6. juni 2005.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi