Hovedinnhold

Fant organisk materie på komet

<p>Dette bildet av Philae som lander på 67P er satt sammen av flere bilder.<br/></p>

Dette bildet av Philae som lander på 67P er satt sammen av flere bilder.

Foto: Ap
– Dette er en av flere forutsetninger for at liv skal oppstå, sier forsker.

Denne saken handler om:

Romsonden Philae har oppdaget organiske molekyler på kometen 67P, skyriver Wall Street Journal.

– Dette var et av de store spørsmålene vi hadde, om kometer som denne kunne levere vann og organisk materie til jorden da den var ung, sier Sven Wedemeyer-Böhm, forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Kan titte milliarder av år bakover

Fakta om Rosetta og Philae

* Den tre tonn tunge romsonden ble skutt opp i mars 2004.

* Har gått i bane rundt en komet 400 millioner kilometer ut i rommet.

* Sonden har sirklet jorda og Mars fire ganger for å få stor nok fart.

* Onsdag 12. november ble robotlaboratoriet «Philae» på 100 kilo sendt ned til overflaten av kometen 67P/C-G.

* Rosetta er oppkalt etter den berømte steinen i British Museum som hjalp forskere med å type hieroglyfer, de gamle egypternes språk.

* Sonden er utstyrt med to enorme solpaneler som er 14 meter lange.

* Målet med ferden er å undersøke kometens støv og is for å finne partikler fra verdensrommets første tid.

Philae ble sendt opp av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, og greide å lande på kometen 67P. Kort etter landing fikk romsonden batteriproblemer, men greide å sende tilbake data fra kometen før den sluknet. Det er disse dataene som viser at det er organisk materie på kometen.

– Kometene som finnes i solsystemet i dag ble til da solsystemet ble dannet for milliarder av år siden, sier Wedemeyer-Böhm.

Disse kometene kan også ha spilt en rolle i jordens utvikling.

– Det er en teori om at den unge jorden mistet atmosfæren sin, men ble bombardert av kometer. Ifølge teorien fikk jorden vann og forskjellige molekyler som dannet en ny atmosfære fra disse, sier han.

Philae er den første romsonden som har landet på en komet.

– Finnes flere steder

Det finnes også andre steder utenfor jorden hvor forskerne vet det finnes organisk materie.

– Det er ikke vanlig med organisk materie utenfor jorden, men det er ikke det eneste stedet vi vet om det. Det finnes for eksempel store, tynne gasskyer mellom stjernene som vi også vet inneholder organisk materie, sier forskeren.

Også i vårt solsystem finnes har det blitt funnet organisk materie før.

– På enkelte måner i solsystemet, blant annet Saturns måne Titan, er det blitt funnet. Der fant vi metan, sier Wedemeyer-Böhm.– Gode nyheter

ROMEKSPERT: Erik Tandberg. Foto: Norsk Romsenter
ROMEKSPERT: Erik Tandberg. Foto: Norsk Romsenter

Også Erik Tandberg, ble landskjent da han fulgte månelandingen i 1969, er glad for nyheten om organisk materie på kometen. Han jobber i dag for Norsk Romsenter.

– Dette er gode nyheter. Det er to ting vi har vært opptatt av ved siden av det rent astronomiske, det er vann i form av is og om kometen har organisk materie, sier han.

Tandberg, som fulgte Philaes landing i VGs direktesending, er i likhet med Wedemeyer-Böhm opptatt av teorien om hvordan kometer har bidratt til jordens utvikling. Han sier kometer som kolliderte med jorden trolig var nødvendig for at liv kunne oppstå.

– Vi tror ikke kometene i seg selv sørget for liv på jorden, men de kom med nødvendige byggeklosser. Vann og organisk materie er nødvendige forutsetninger for at livet på jorden skulle oppstå slik vi kjenner det, sier Tandberg.

Han mener prosjektet var en suksess allerede før vi fikk denne informasjonen tilbake.

– Å ja. For det første har vi Rosetta som skal følge kometen videre rundt solen. Kometer er is, frossen gass, støv og steiner. Når den nærmer seg solen vil gassen og isen fordampe, og dette vil Rosetta kunne studere med sine instrumenter.

– I tillegg har vi selve landingen av Philae kapselen som også var vellykket. Det eneste som ikke var vellykket var stedet den landet etter det andre hoppet. Den får ikke nok sol der, men det er et lite håp om at den skal få mer sol på seg når den nærmer seg solen. Da kan det bli liv i batteriene igjen, sier Tandberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi