Hovedinnhold

Micro systemkamera m/12,1 Mp

Panasonic Lumix DMC-G1: Nytt kameraformat

Nye kameraer dukker opp hele tiden, men et nytt kameraformat er sjelden vare. Micro Four Thirds-formatet, er en nyskapning som vi vil få se mye til i framtiden.

Type

Systemkamera-amatør
Pris kr 6.800 m. 14-45mm objektiv

Spesielt anbefalt


Tenk om man kunne starte med blanke ark. Å kunne designe et kamerasystem helt fra grunnen av. Omtrent slik kan man si at Panasonic og Olympus må ha tenkt, når de skapte et helt nytt kameraformat: Micro Four Thirds. For det som kan forveksles med et speilreflekskamera, er i realiteten noe helt nytt. Et nytt format, basert på nytenkning forent med kjent teknologi. MFT, som vi velger å kalle det, er et kompakt kamerasystem som har beholdt speilrefleksens fordeler med utskiftbar optikk. Men i et mye mindre format.

Konsept

Samarbeidet mellom Panasonic og Olympus, har tidligere gitt oss speilreflekser basert på FourThirds formatet, med bildebrikker på 17,3 x 13 mm - halvparten av flaten til 35mm film. MFT-prinsippet beholder sensorformatet, men Panasonics Lumix G1 er det første kameraet med MFT-format. Dette blir neppe det siste, for både Panasonic og Olympus har planer om flere modeller, nye objektiver og tilbehør til det nye kamerasystemet.

Grunntanken har vært å gjøre speilrefleksen mindre og lettere, noe Olympus har bevist at de kan bedre enn de fleste med E-400-serien, men det er mulig å lage speilrefleksen enda mindre hvis man fjerner kjernen i speilrefleksen. Nemlig speilhuset. Da blir kameraet mindre, og avstanden fra objektivet til bildebrikken kortere. Da trenger man ikke lengre samme diameter på objektivets lysåpning, og objektivet kan lages enda mindre og lettere. Lumix G1 veier beskjedne 630 gram med zoomobjektiv, batteri og minnekort.

Tips

Ti kjappe tips til bedre bilder

Brukervennlighet

Skjermen kan vippes rundt 180 grader, slik at den vender innover mot kamerahuset for beskyttelse. Dersom man bruker skjermen, og løfter kameraet til øyet, slukker skjermen og søkeren tennes automatisk. Den elektroniske søkeren er uten sammenligning den beste vi har sett hittil. Den bruker lysdioder til å lyse opp et LCOS-panel, i stedet for de vanlige LCD-søkerne.

Bildekvalitet

Det medfølgende 14-45mm zoomobjektivet (tilsvarende 28-90mm på 35mm format), er rett og slett meget godt. Det er gjennomgående skarptegnende på alle brennvidder, og selv om det har moderat tønneformet fortegning fra 14-25mm - som avtar betydelig opp til 45mm - er det et av de beste kit-objektivene vi har sett. Den eneste ulempen med zoomen, er at man kan få synlig fargebrytning (kromatisk aberrasjon) i enkelte deler av motiver med skarp konturkontrast.

Bildestøy er noe mange frykter, men ofte er faren for synlig bildestøy betydelig overdrevet på et speilreflekskamera. Og selv om G1 ikke er et speilreflekskamera, er det bare marginale forskjeller i bildestøy mellom G1 og rimelige speilreflekser som Nikon D60 eller Canon EOS 1000D.

Ordliste

Digitalkamera - Hva betyr forkortelsene?

Konklusjon

Panasonics første kamera i MFT-format er et meget spennende alternativ til en kompakt og rimelig speilrefleks. Riktignok er ikke Lumix G1 så mye mindre enn de minste speilrefleksene at det virkelig betyr noe, men kameraet bærer bud om en framtid hvor systemkameraene ikke behøver å være store og tunge, for å være gode kameraer.
Med G1 har Panasonic i hvert fall lagt et solid grunnlag for MFT-formatet. Bildekvaliteten er gledelig høy, kameraet er svært lettbetjent og egnet til nesten hva det skal være - unntatt sport - og bredfullt av nyttige funksjoner. Det er bare å glede seg til fortsettelsen, for med G1 er det bevist at det nye kameraformatet definitivt har livets rett.

Les flere kameratester på lydogbilde.no


Høy bildekvalitet
Lav bildestøy opp til 1600 ISO
Skarp og vippbar skjerm
Smart programautomatikk
Kompakt og lett


Kort batteritid
Svak blits
Dårlig utført remfeste

Les hele testen av Panasonic Lumix DMC-G1 her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi