Hovedinnhold

Olympus E-30: Bedre speilrefleks enn toppmodellen

TEST:

Med E-30 har Olympus forbedret sin beste teknologi og gitt fotografen flere kreative måter å skape bilder på.

Fakta

Type
speilrefleks
Bildesensor/oppløsning
LiveMOS/12,3 Mp effektivt
Optikk (tilsv. 35 mm-format)
Zuiko Digital 14–54 mm mk II f2,8–3,5
Zoom
3,9 x
Lagring
xD- og CF-kort
Skjerm
2,7’’ LCD, 230 000 bildepunkter
Pris fra
kr 10 490 hus (14 990 med testobjektiv)

SPESIELT
ANBEFALT


På flere områder er dette et bedre kamera enn Olympus sin toppmodell E-3. Noe som ikke sier lite, for E-3 er nylig kåret til årets avanserte speilrefleks i Lyd & Bilde. Dette kameraet er basert på teknologien i proffmodellen E-3, men forbedret på flere punkter, og koster mindre. Olympus E-30 stiller dermed en klasse under det solide E-3, og har Nikon D90 og Canon EOS 40D som sine nærmeste konkurrenter. Men bortsett fra videoopptak på D90, har E-30 mer å by på enn konkurrentene.

Tips
Hvilket kamera passer for deg?

Den vippbare skjermen med levende søkerbilde er rappet fra Olympus E-3, men her er den 2,7 tommer og et par hakk skarpere og med bedre kontrast, selv om oppløsningen fremdeles er beskjedne 230 000 bildepunkter. E-30 har storebrors 11-punkts autofokus med følsomme kryssensorer som man også kan velge manuelt. E-30 har også 5 bilder per sekund på serieopptak, men en helt ny 12,3-megapiksel bildebrikke og en ny bildeprosessor.

Kreative filtre

Kameraet har også ansiktsgjenkjennende autofokus og lysmåling, og den nye bildebrikken har selvsagt Olympus' velfungerende integrerte bildestabilisator, som fungerer med alle objektiver.
I E-30 har Olympus lagt til seks såkalt kreative filtre. De er lett tilgjengelig på funksjonsrattet, og inneholder filtre som legger på effekter så forskjellige som pinhole-effekt, kornet film og soft fokus (fint for portretter). Noen vil elske disse filtrene, mens andre knapt vil bruke dem, men muligheten er der. Dessuten virker de bare på JPEG-filer, så dersom man lagrer både rå- og JPEG-filer, har man alltids originalen tilgjengelig.
Her får man også støtte for trådløs blitsstyring, og mulighet til å bruke automatisk skyggejustering som henter fram mer informasjon fra mørke partier i bildene. Uten at de lyse blir så lyse at de brenner vekk informasjon i bildefilene.
Tips

Ti kjappe tips til bedre bilder

Krympet og slanket

Kamerahuset er lettere og litt mindre enn E-3-huset. Men merkbart større enn for eksempel Olympus E-520. Olympus har utelatt gummipakningene som gjør E-3 nesten vanntett, og det kraftige værforseglede E-3-huset i solid lettmetall, er byttet ut med lett og sterk polykarbonat og null værforsegling på E-30. Det betyr ikke at kameraet ikke tåler litt duskregn på sommeren, men man sleper ikke et E-30 etter pulken på ekspedisjon i isødet. Et nesten nedsnødd E-3 har jeg selv børstet vekk våt snø fra, og likevel kunnet ta bilder med som om ingenting hadde hendt. Slikt tåler de færreste kameraer, men Olympus har lang tradisjon for å gjøre kameraer mer robuste.

Konklusjon

På mange måter er E-30 Olympus' mest komplette kamera, og det kan by på flere nyttige funksjoner enn de fleste av sine konkurrenter.

Sving- og vippbar skjerm gjør live view langt nyttigere, de mange kreative mulighetene vil utvilsomt tiltale mange, og bildekvaliteten er på høyde med det beste i denne klassen.

Krevende proffer vil sikkert foretrekke et E-3, men for de fleste av oss er E-30 et smartere valg.
Prisen er det eneste som kan avskrekke potensielle kunder. I dagens marked er prisforskjellen på E-30 og E3 knapt to tusen kroner. Prisen for E-30 (kun hus) på 10 500 kroner er eksakt det samme som Nikon D90 kostet til å begynne med, men D90 har siden falt med over to tusen kroner i markedet, og det kan skje med E-30 også. DA er det ingen tvil, da framstår Olympus E-30 som et av de beste kjøpene i klassen for avanserte speilreflekser.


Høy oppløsning og skarphet
Klasseledende fargegjengivelse
Levende søkerbilde på svingbar skjerm
Automatisk støvfjerning på bildebrikke
Integrert bildestabilisator


Bildestøy fra 1600 ISO
Hjelpelys for autofokus kun med blits
Lav skjermoppløsning (for klassen)

Les hele testen av Olympus E30 her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi