Hovedinnhold

Ny iPhone snakker

INGEN IPHONE5: Apples nye sjef Tim Cook ledet kveldens pressekonferanse, men kunne ikke vise frem noen iPhone5. Foto: AP/Paul Sakuma
INGEN IPHONE5: Apples nye sjef Tim Cook ledet kveldens pressekonferanse, men kunne ikke vise frem noen iPhone5. Foto: AP/Paul Sakuma
(VG Nett) Men det ble ingen iPhone5 i denne omgangen.

De som ventet seg en iPhone5 fra kveldens Apple-lanseringer i California fikk ikke forventningene innfridd.

Det ble ingen iPhone5 i denne omgangen.

Derimot fikk vi, som mange hadde spådd i forkant, en ny versjon av iPhone4, iPhone4S, som også forstår talekommandoer.

iPhone4: En verdenstelefon

VERDENSTELEFON: Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad i Carat spådde at Apple kom med en verdenstelefon, og fikk rett. Foto: Kristine Løwe
VERDENSTELEFON: Kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad i Carat spådde at Apple kom med en verdenstelefon, og fikk rett. Foto: Kristine Løwe

For det første er det en verdenstelefon, den kan bruke begge de to konkurrerende nettverksteknologiene GSM og CDMA ,som mobilekspert Øyvind Solstad i Carat spådde i samtale med VG Nett tidligere i dag.

Telefonen kommer med iOS5, har en taletid på åtte timer med 3G, surfetid på seks timer, og kommer med A5-prosessor.

Den har også nytt og forbedret kamera med åtte megapiksler, 60 prosent flere piksler enn iPhone 4-kameraet. Videokameraet tar opp i 1080p HD.

Prisene i dollar for iPhone4S vil være $199 for 16GB, $299 for 32GB og $399 for 64GB - alle med to-årige kontrakter. Den enkleste iPhone i markedet, 3GS versjonen med 8 GB, vil være gratis for amerikanske brukere, men også den krever kontrakt.

De norske prisene er ikke klare i skrivende stund. De første iPhone4S-mobilene kommer i salg i et knippe land, blant annet USA, neste uke. Men først i neste runde, 28. oktober, kommer den i salg i Norge.

En telefon du snakke kommandoer til
Og Apples berømte "En ting til": Telefonen snakker.

Apple demonstrer nå hvordan selskapet har brukt teknologien fra oppkjøpet av selskapet Siri, som stod bak en talestyrt personlig assistenttjeneste for iPhone, til å lage en iPhone du kan snakke kommandoer til.

Siri kan for eksempel lese opp tekstmeldingene dine, en nyttig funksjon for blinde. Du trykker bare på hodetelefonknappen og ber Siri lese tekstmeldingene dine.

Siri lar deg også snakke inn spørsmål, og kjører deretter spørsmålene gjennom den populære søkemotoren WolframAlpha - akkurat som mange spådde i forkant av dagens lansering. Men til å begynne med snakker Siri bare engelsk, tysk og fransk.

Ultratynn ny iPod Touch
Nye iPod Touch kommer med iOS5, retinadisplay, FaceTime og gyroskop, og den er ultratynn.

Apples nyeste versjon av selskapets mobile operativsystem, iOS5, kommer 12 oktober. iOS 5 er kompatibelt med iPad 2, iPad, iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 4G og iPod Touch 3G.

Dette er noen av nyhetene fra kveldens Apple-lansering i selskapets hovedkvarter i Cupertino California.

I iOS5 kan du også redigere bilder.

Nye tjenester i iOS5
Samtidig med det nye operativsystemet lanseres nye tjenester som iTunes Match, iCloud og «Find my friends».

iCloud vil blir tilgjengelig fra samme dag som iOS5 og lagrer dine data hos Apple i skyen. Tjenesten er gratis inntil fem gigabyte, men du kan betale for mer lagringsplass.

«Find my friends», en lokasjonsbasert tjeneste som forteller deg hvor de vennene dine som har gitt tillatelse til å vise lokasjonen sin befinner seg.

iMatch skanner iTunes biblioteket ditt og matcher spor med de du kan streame fra Apples iTunes katalog.

iOS5 kommer også med et oppdatert spillsenter hvor du kan legge til bilder av venner, poengsummer, venneanbefalinger, og flere nye funksjoner.

Asia neste

NY APPLE-GENERAL: Det var Steve Jobs arvtager, Tim Cook, som åpnet og ledet kveldens pressekonferanse. Foto: AP/Mark Lennihan
NY APPLE-GENERAL: Det var Steve Jobs arvtager, Tim Cook, som åpnet og ledet kveldens pressekonferanse. Foto: AP/Mark Lennihan

Den nye Apple-sjefen Tim Cook åpnet kveldens pressekonferanse
med å trekke frem at Apples nyeste butikker er i Asia, i Shanghai og Hong Kong.

- Ved åpningen av Hong Kong butikken solgte de flere Macintosh maskiner der enn de har solgt på åpningsdagen i noen annen Apple-butikk i hele verden, påpekte Cook.

At de nyeste Apple-butikkene ble åpnet nettopp her er et tydelig tegn på at selskapet satser hardt i Asia.

- Hvis Apple klarer å ta dette markedet, har de virkelig skutt gullfuglen - igjen, sa Solstad til VG Nett før dagens lansering.

Med iPhone4S har Apple nå en mobil som kan brukes i Kina, et veldig viktig,og ikke minst stort, marked for mobiloperatører.

Så gjenstår det å se om prisen er riktig også for dette markedet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi