Hovedinnhold

Norske Silje vant internett-pris

Tidligere vinnere: Apple, Kindle, Foursquare ...

PRISVINNER: Silje Vallestad er kvinnen bak trygghets-appen bSafe, som nå hedres med en amerikansk fagpris. Foto: ØYVIND ENGAN
PRISVINNER: Silje Vallestad er kvinnen bak trygghets-appen bSafe, som nå hedres med en amerikansk fagpris. Foto: ØYVIND ENGAN
LAS VEGAS (VG Nett) En amerikansk fagjury mener at den norske gründeren Silje Vallestad (34) er årets «rookie» i mobiltjeneste-bransjen.

I natt norsk tid mottok hun prisen i Las Vegas, der teknologimessen CES nå pågår.

bSafe, en trygghets-app for mobiltelefoner, er tjenesten som blir hedret.

- Det er utrolig stas. Jeg lurer nesten litt på hvordan de oppdaget oss, for vi har ennå ikke startet lanseringen ordentlig, sier Silje Vallestad når VG treffer henne i Las Vegas.

Prisutdelingen heter Mobility Awards, og analyseselskapet Mobiletrax står bak. Juryen har bestått av i alt 61 analytikere og fagjournalister.

På listen over tidligere «årets rookie»-vinnere finner vi suksesser som Apple, Kindle og Foursquare.

- Det festligste er nesten hvem jeg har havnet i selskap med, sier Vallestad stolt.

Hun er ikke helt ukjent med pristildelinger fra før: I 2011 ble hun kåret til «Årets kvinnelige gründer» av Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet.

I fjor sommer tok hun med seg mann og tre barn til teknologi-«hovedstaden» Palo Alto utenfor San Francisco, for å satse for fullt på trygghetstjenestene bSafe og Mobile Kids.

- Vi har truffet en nerve. Vi var tidlig ute med å bruke mobilen til trygghetstjenester, og dette er et felt som kommer til å bli veldig stort. I dag er det en nisje, men jeg er overbevist om at det innen 2-3 år vil være like selvfølgelig som kamera på mobilen, sier Vallestad.

Hovedhensikten med bSafe er å hindre overfall og voldtekter. Målgruppen var opprinnelig kvinner i «hjem fra byen»-alder.

- Men tilbakemeldinger viser at begge kjønn og alle aldere føler behov for trygghet, sier Vallestad.

I programmet kan du legge inn familie og venner som varsles hvis du utløser en alarm.

- Alle de du har lagt inn, får da øyeblikkelig opp et kart som viser hvor du er. I tillegg sender mobilen levende bilder fra kameraet så de kan se hva som skjer. Og en sirene på mobilen uler. Det handler både om å skape oppmerksomhet og å sikre bevis, forklarer Vallestad.

Programmet har også funksjoner for mindre dramatiske hendelser. En falsk telefonoppringing (fra «pappa», for eksempel) kan få deg ut av en ubehagelig situasjon før den blir truende. Og du kan stille en alarm til å gå av dersom du ikke er tilbake fra joggeturen innen en gitt tid.

- Den siste funksjonen gjør faktisk at også en del eldre menn med hjerteproblemer setter pris på programmet, sier Vallestad.

Du kan også la en venn følge deg via mobilen selv om spaserturen er fullstendig udramatisk.

- Den bruker jeg faktisk av og til, hvis jeg skal gå et sted jeg ikke er kjent. Kanskje jeg trenger den når jeg skal tilbake til hotellet etter prisutdelingen? sier Vallestad.

Flere saker fra CES-messen:
Dette kjøleskapet er på nett (men hvorfor?)
Ny TV - uten å kjøpe ny TV
Her klikker Sony-sjefens demonstrasjon
- Super-TV-en kommer før sommeren
Teknologi-året 2013: Smartere mobiler, bedre skjermer, nye PC-typer

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi