Hovedinnhold

Nettbrukere leser mye, men overfladisk

MAINZ: Internett-brukere leser ikke færre bøker enn andre. Derimot har de en tendens til å lese mer overfladisk, viser en undersøkelse fra den tyske litteraturstiftelsen Stiftung Lesen.
Ifølge undersøkelsen er det først og fremst ungdom som har lagt seg til vanen med å skumlese bøker. Denne vanen - eller snarere uvanen - henger utvilsomt sammen med at ungdommene er vant til å bruke internett og andre multimedier, mener leseforskere.

I en spørreundersøkelse blant ungdommer mellom 14 og 19 år sier nesten hver tredje av de spurte at de raser gjennom sidene, når de setter eller legger seg til med en bok. Og de innrømmer at de bare får med seg det som ser mest interessant ut.

Leser aldri bøker

Det generelle antallet tyskere som aldri leser bøker, er i sterk vekst, går det fram av den samme undersøkelsen. I en tilsvarende rundspørring 1992 var det bare 20 prosent som innrømmet dette, mens tallet nå har steget til 28 prosent.

Og mens det for åtte år siden var 16 prosent som svarte at de leser i en bok hver eneste dag, er dette tallet nå sunket til 6 prosent. For forfattere, forlag og bokhandlere høres nok dette dystert ut, men situasjonen er ikke uten lyspunkter.

For antallet bøker per husholdning er i betydelig vekst i Tyskland, og de av tyskerne som fra før av leste mye, leser stadig mer. Litterært sett er Tyskland i igjen ferd med å bli et delt land, der skillet ikke går mellom øst- og vest-tyskere men mellom lesere og ikke-lesere.

Informasjonseliten

På den ene siden av den nye kløften står den såkalte informasjonseliten, som kan nyttiggjøre seg så vel bøker som mer nymotens medier. På den andre siden står et hopetall mennesker uten litterær ballast, som heller ikke er i stand til å skille klinten fra hveten på nettet.

Leseforskeren Bodo Franzmann understreker ifølge nyhetsbyrået DPA at interesse for og kunnskap om data ikke står i noen motsetning til evnen og lysten til å lese bøker. Tvert om leser mange såkalte datafriker opp til 50 bøker i året.

Nesten halvparten av ikke-databrukerne sier på sin side at de bare leser én til fem bøker i året.

Hovedkonklusjonen må bli den ganske enkle at leselystne leser mye, både på nettet og i bøker, men at nettentusiastene sjelden leser særlig grundig, mener forskerne.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi