Hovedinnhold

Test av nye iPhone 3GS

Alle foto: Silje Gomnæs, Amobil.no
Alle foto: Silje Gomnæs, Amobil.no
Om en uke er den iPhonen ute hos de fleste norske mobilforhandlere. Vi har sett på hva du kan forvente deg av Apples nye flaggskip.

Denne saken handler om:

Spesifikasjoner

Utforming: Klassisk
Fukt- og støtsikker: Nei
Høyde: 11.6 cm
Bredde: 6.2 cm
Tykkelse: 1.2 cm
Vekt: 135 gram
Radio: Nei
Bluetooth: Ja
EDGE: Ja
3G: Ja
Super-3G: Ja
Wi-Fi: Ja
Pris: Fra ca. 4500 kroner og oppover

dsad
+ God skjerm og enkle menyer
+ God multimediatelefon
+ Tilgang på et vell av funksjoner og tjenester
+ Har alt av trådløse teknoligier
+ Lynrask
+ Herlig nettleser


dsad
-Svakt kamera
-Ingen kløpper på multitasking
-Mangler radio
-Tidvis dårlig dekning
-Låser deg til operatøren du kjøper den via
-Du tvinges til å bruke Apples programvare på PC-en

iPhone 3GS er den nyeste varianten av Apples mobiltelefon. Telefonen har svært mange likheter med sin forgjenger, iPhone 3G. Likevel er det noen små, men viktige oppdateringer som veier tungt i nykommerens favør.

Utseendemessig er det ingen forskjell mellom de to telefonene. Den eneste fysiske tasten du bruker til å styre telefonen, sitter midt under skjermen. Menyene er satt opp så selvforklarende og lettfattelige at flere fysiske taster trenger du rett og slett ikke.

Gode menyer
Å bruke iPhone generelt er som en drøm. Alt flyter som på luft, og du trenger knapt røre ved skjermen før den reagerer. Ikonene er tydelige, fargesterke og logiske. iPhone er rett og slett en telefon du bruker uten å tenke over at du bruker den.

Selv om du ikke har noen fysiske knapper å trykke på, er det enkelt å skrive e-post og SMS på Iphone 3GS. Et fulltastatur lik det du bruker til PC-en din dukker opp på skjermen ved behov. Vil du ha tastaturet større, kan du holde telefonen horisontalt og slik få mer plass til hvert fingertrykk.

Raskere
En av de viktigste nyhetene på Iphone 3GS er oppgraderte prosessorer. Dette gjør at telefonen er merkbart raskere enn sine forgjengere på de aller fleste områder. Ting som før tok deg 6-7 sekunder, skjer nå på et blunk.

iPhone 3GS har alt du trenger av trådløse teknologier. Til mobilnettet har telefonen både super-3G, 3G og Edge. Er du innenfor trådløse soner, kan du surfe gratis via Wi-fi.

God nettleser
Mens vi er inne på surfing kan vi nevne nettleseren til Iphone 3GS, Safari. Denne er en nytelse å bruke, og ordner nettsidene du besøker på en slik måte at du aldri mister oversikt selv om du har flere oppe samtidig. Å bla opp og ned på sidene går også veldig smidig.

Assistert GPS og karttjenesten Google Maps er også på plass om du trenger hjelp til å finne veien.

Iphone kalles en smarttelefon av Apple, men er fortsatt ikke i stand til å kjøre flere programmer samtidig i like stor grad som andre smarttelefoner fra for eksempel Nokia, Sony Ericsson og Samsung. Det er dog noen programmer du får lov til å kjøre i bakgrunnen, som for eksempel e-postprogrammet.

Dårlig dekning
Et ankepunkt ved iPhone 3GS er dekningen. Selv om lyden i samtalene stort sett er veldig god, ser det ut til at telefonen sliter med dekningen både i og utenfor Oslo sentrum. Dette slet også den forrige iPhone-modellen med, og vi hadde håpet at dette var fikset.

Som mediatelefon er iPhone 3GS helt grei. Mediespilleren ved navn iPod gjør musikkbiblioteket ditt oversiktlig og enkelt, og lyden i telefonen er god. Du har direkte tilgang til musikkbutikken iTunes rett fra telefonen, slik at du enkelt kan kjøpe g laste ned mer musikk hvor som helst og når som helst.

Telefonen har dessverre ikke FM-radio.

For dårlig kamera
Det er imidlertid på ett område iPhone ikke duger som mediatelefon, og det er på kamerabiten. Selv om iPhone 3GS nå har autofokus, er ikke optikken god nok til å hindre mye støy i bilder tatt i dårlig opplyste omgivelser. Du bør kunne forvente mer av en telefon som koster det iPhone gjør. Bilder tatt under optimale lysforhold, blir langt bedre og gjengir fargene godt.

iPhone 3GS har også støtte for videoppptak, noe forgjengeren ikke hadde. Dette fungerer godt, og videosnuttene blir klare og fine.

Lenket til iTunes

Apple er ikke kjent for å gi sine brukere særlig stor grad av frihet. Det får du heller ikke med iPhone 3GS. For å kunne overføre musikk til telefonen eller gjøre hva som helst annet fra PC-en, må du laste ned og installere iTunes på PC-en. Dette trenger du kun å gjøre en gang, men er likevel en frihetsberøvelse vi ikke setter særlig stor pris på.

I Norge lanseres iPhone 3GS den 31. juli hos Chess, Netcom og Telenor. Hva prisene blir, holdes hemmelig inntil nevnte dato, men at den blir billigere enn iPhone 3G, behøver du neppe å regne med.

Kun med abonnement
Telefonen vil heller ikke selges uten abonnement. Det betyr at du må binde deg til Chess, Telenor eller Netcom for å få telefonen. Prisen du må betale avhenger helt av hvilket abonnement du velger, men i løpet av det første året bør du nok regne med å måtte punge ut fra 4500 kroner og oppover inkludert abonnementsavgifter.

Network Norway har for øvrig allerede startet salget av iPhone 3GS. Selskapet selger imidlertid kun til bedrifter.

Lurer du på om iPhone 3GS er verdt å vente på fremfor å spare noen kroner på å kjøpe iPhone 3G? Svaret er ja. iPhone 3GS er definitivt verdt å vente på. Du får mye av det samme som med forgjengeren, men raskere prosessor gjør brukeropplevelsen til en helt annen.

Alternativene
Vil du ha noen alternativer til iPhone 3GS, er HTCs Android-telefon Magic et godt valg. Denne telefonen koster omtrent det samme uten binding, og har et stadig voksende utvalg av programmer du kan laste ned og installere.

Vi nevner også gjerne HTCs Diamond 2 i samme slengen. Her får du alle mulighetene med Windows Mobile, pakket inn i et enkelt og intuitivt menysystem laget av HTC selv.

Nokia, Sony Ericsson og de andre store mobilprodusentene har fokusert mindre på trykkskjermtelefoner. Vil du ha en fullverdig forretningstelefon med trykkskjerm og et hav av funksjoner, kan imidlertid Nokias N97 være verdt en titt.

Les hele testen på Amobil.no »

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi