Hovedinnhold

Studenter laget mobilguide

Skal hjelpe deg å finne frem - meter for meter

TRONDHEIM (VG) Studenter har utviklet en mobiltjeneste som vet hvor du befinner deg - og guider deg meter for meter.

Denne saken handler om:

En stemme forklarer deg hva du ser, mens bilder og fakta ruller over mobildisplayet etter hvert som du beveger deg - for eksempel i Nidarosdomen.

Mobiltelefonen vet hvor i katedralen du er, og gir aktuell informasjon automatisk.

- Da blir det lettere å få informasjon om akkurat det du vil vite, sier sivilingeniørstudent Hege Servold (25) ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Hovedoppgave

Servold og medstudent Sigurd Gimre (24) har utviklet den nye hendige mobiltjenesten sammen med blant andre Telenor, Ericsson, Klipp og Lim Media og Radionor. Studentene laget programvaren til «mobilguiden» som hovedoppgave i sivilingeniørstudiet.

- Det har vært veldig spennende og lærerikt. Vi har jobbet i Telenors forskningslaboratorium, og hvis vi har lurt på noe, kunne vi bare spørre de ansatte der, bemerker Sigurd Gimre.

«Mobilguiden» er testet i Nidarosdomen, og er en videreutvikling av den elektroniske turistguiden som tilbys katedralgjester i dag. Det eneste man trenger, er en brikke som man fester på klærne og en nyere mobiltelefon. Antenner fanger opp hvor man befinner seg.

- Norge er et foregangsland innen mobile tjenester. Vi håper at dette kan bli en eksportindustri, sier prosjektleder Steinar Brede ved Telenor Forskning og utvikling.

Video og lyd

Det er også mulig å få se videoklipp av severdighetene på mobildisplayet og høre på lydklipp om attraksjonen. Hvis man er i en gruppe, kan man få et oversiktskart som viser hvor man befinner seg i katedralen, og hvor de andre befinner seg.

Samarbeidsprosjektet mellom universitetet og Telenor er støttet av Norges Forskningsråd. Veileder og faglærer Alf Inge Wang ved NTNU understreker at «mobilguiden» lett kan skreddersys til andre museer og severdigheter - og at teknologien kan brukes på andre felt, for eksempel på en oljeplattform.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi