Hovedinnhold

Test av Huawei Mate 8

Rått mobilkamera, heftig telefon

<p>TOPP: Huawei Mate 8 er rett og slett et av de beste mobilkameraene penger kan kjøpe. Ikke er den veldig dyr heller.</p>

TOPP: Huawei Mate 8 er rett og slett et av de beste mobilkameraene penger kan kjøpe. Ikke er den veldig dyr heller.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Den kinesiske mobilprodusenten har kommet svært langt siden starten.

Denne saken handler om:

Huawei Mate 8

Størrelse: 15,71 x 8,06 x 0,79 mm
Vekt: 185 gram
Skjerm: 6 tommer, 1920 x 1080 piksler, IPS-NEO LCD (Japan Display)
Maskinvare: HiSilicon Kirin 950, 4 x Cortex A72@2,3 GHz + 4 x Cortex A53 @ 1,8 GHz, Mali T880 MP4 GPU, 3 GB RAM (4 GB i modellen med mer intern lagring)
Lagringsplass: 32 GB (finnes og i 64 GB-utgave)
Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow + EMUI 4.0
Teknologi: Fingeravtrykkssensor, BeiDou (GPS ala Kina)
Kamera: 16 MP, optisk stabilisert, autofokus, f/2.0, frontkamera 8 MP, f/2.4, skjønnhetsmodus(!)
Batteri: 4 000 mAh, skal holde til inntil 98 timer musikkavspilling

Pris: Rundt 6000 kroner, i skrivende stund på tilbud fra 5700

Det begynner å bli rundt fem år siden Huawei slapp sin første telefon løs på det norske markedet. Suksessen kom ikke umiddelbart, og lenge mente selskapet at heftige topptelefoner var noe andre fikk holde på med. Både mobilmarkedet og Huaweis holdninger til heftige telefoner har endret seg siden. Det er nye Mate 8 et tydelig bevis på.

Telefonen er en diger aluminiumskloss med seks tommer stor full-HD-skjerm som nesten ikke har ramme rundt seg. Fingeravtrykksensoren som enkelt lar deg åpne telefonen bare ved å legge fingeren oppå er plassert under kameraoptikken. Begge deler er runde, og tar form av et slags åttetall.

Et kamera som tar pusten fra deg

Mate 8 virker solid bygget, og skjermen er veldig flott å se til. Den er ikke like skarp som de aller råeste mobilskjermene, men det savner vi heller ikke. Her er det dessuten brukt ny IPS-teknologi som skal gi bedre fargegjengivelse. Alt i alt er vi meget godt fornøyde med skjermen i denne telefonen.

Det som virkelig tar pusten fra oss her er imidlertid kameraet. Testeksemplaret vårt ble utlevert mens CES i Las Vegas pågikk, og siden vi likevel skulle ut på en liten kjøretur i ørkenen ble Mate 8 med. Det samme ble en liten haug annet kamerautstyr, men hva skal man med det når bildene fra mobilen blir så gode?

Flere nyheter og sniktitter fra CES i Las Vegas finner du på Tek.no »

Huawei Mate 8 er bygget i aluminium fra topp til tå. Fullt så eksklusiv som en iPhone eller Galaxy S6 Edge ser den kanskje ikke ut, men den er velbygget og virker solid.
Huawei Mate 8 er bygget i aluminium fra topp til tå. Fullt så eksklusiv som en iPhone eller Galaxy S6 Edge ser den kanskje ikke ut, men den er velbygget og virker solid. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er spesielt på eksponering og fravær av digitalt juks vi synes denne telefonen stiller sterkt. Her er det få tydelige sladretegn på at telefonen har forsøkt å forbedre bildekvaliteten, mens støy holdes rimelig greit i sjakk. Det er litt av den her, men fargemessig stikker den seg ikke ut, og den blir dermed heller ikke særlig plagsom.

Vi har egentlig bare én klage. Hvor er støtten for råfiler? Det hadde vært prikken over i-en, men vi har ikke klart å finne muligheter for dette i menyene.

Sjekk alle de utrolige bildene vi tok med Huawei Mate 8 her »

Sære selfies

Du kan omtrent peke mobilen rett mot solen og likevel få et helt greit bilde der kun de mest utsatte delene av bildet er utbrent. Det er ikke slik at disse bildene blir gode, men de fleste andre telefoner og selv mange kompaktkamera ville kommet tilkort her, mens litt fiksing på bildene fra Mate 8 faktisk kan gi noe brukbart.

Kamera-appen har en såkalt Beauty Mode. Fordi jeg fortjener det.
Kamera-appen har en såkalt Beauty Mode. Fordi jeg fortjener det. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er du glad i å ta selfies vil du finne en mengde verktøy her, hvorav noen av effektene er litt i overkant, for å si det forsiktig. Men dette er også en av de fine tingene med denne telefonen. Her er noe å velge i for alle, uten at funksjonene blir påtrengende eller menysystemet oppleves som unødvendig tregt.

Lynrask og med stort batteri

<p>Telefonen er bygget i aluminium og pen å se på.</p>

Telefonen er bygget i aluminium og pen å se på.

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tvert om er dette en lynrask mobiltelefon som bør kunne kjøre det som er på markedet av spill, og sannsynligvis vil kunne det en god stund fremover også. God lyd, bra bilde og heftig maskinvare gjør dette til en meget bra underholder.

En ting vi liker godt er det digre batteriet. 4.000 mAh rommer det, og det er rundt 1.000 mAh større enn det vi finner i mange sammenliknbare telefoner. Telefonen har det vi opplever som tilnærmet evig hviletid. Batterinivået kryper svært sakte nedover når telefonen forlates i en lomme. Men i praktisk bruk blir vi ikke kjempeimponert. Det digre batteriet holder i praksis til et par dager. Tre hvis du er litt forsiktig.

For all del – det kunne vært mye verre. Selv med større fokus på batteritid er det fortsatt telefoner i omløp som sliter med å vare fra morgen til kveld.

En hel mengde nytteprogramvare og fine småfunksjoner strødd rundt i menysystemet gjør at det er vanskelig å mislike Mate 8. Støtte for to SIM-kort, eller SIM og minnekort, er på plass. Noe mer uvanlig er det at du kan velge hvilket kort som skal ha 4G-støtte i programvaren. Som regel er dette basert på fysisk plassering. Her er det altså enklere.

En mengde ekstrafunksjoner bor i Mate 8.
En mengde ekstrafunksjoner bor i Mate 8. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vårt testprodukt ble av Huawei påstått å kjøre tidlig programvare, men foruten en liten Bluetooth-blemme, som fikk oppdatering samtidig med at vi oppdaget den, har telefonen oppført seg bunnsolid i testperioden. Den har nå blitt mer enn to uker lang.

Ytelsen er så heftig at den nesten slår en bærbar datamaskin:
Sjekk ytelsestestene vi tok med Huawei Mate 8 »

Alternativer

Huawei Mate 8 er et virkelig godt valg dersom du skal ha en god kameratelefon og ikke har noe imot å ha en stor telefon i lommen. Til rundt 6000 kroner er den rimeligere enn en del av sine konkurrenter, selv om Huawei for lengst har forlatt imaget som «billigmerke».

Så hva skal du velge om du vil ha noe annet enn Mate 8? En naturlig konkurrent er Apples iPhone 6S Plus. Også her får du en telefon som tar kjempegode bilder og har et flott og raskt menysystem. Men det er litt begrenset med muligheter i iOS, og prisen kan bli langt høyere. Billigste utgave begynner på 8500 kroner – hele 2500 kroner over Mate 8s prisområde. Da bør du uansett legge i enda litt ekstra for å få modellen med mer enn 16 GB innebygget lagring.

Trenger du en nyskapende telefon som også har flott kamera og et menysystem du kjenner igjen fra storskjermen? Microsofts Lumia 950 XL kan være et godt valg. Det er foreløpig den definitive toppmodellen blant selskapets telefoner, men det er fortsatt litt tidlig å si akkurat hvor bra Windows 10 på mobil vil bli. Ulempen er altså noe usikkerhet rundt operativsystemet fremover og per dags dato litt begrenset utvalg apper. Men her kan du også koble telefonen til storskjermen og bruke den nesten som en PC.

Ellers må vi nevne to andre telefoner til slutt. Huaweis egen Nexus 6P og Samsungs Galaxy S6 Edge+. To av de råeste Android-enhetene på markedet. Ønsker du deg en mest mulig ren Google-opplevelse går du for Nexus 6P, men vil du ha noe av det sprøeste du kan oppdrive av mobildesign er det Samsungs store telefon med bøyde skjermkanter som gjelder.

Les hele testen av Huawei Mate 8 på Tek.no »

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi