Hovedinnhold

USA starter 4G-mobilnett

DRISTIG: WiMax har hittil vært begrenset til installasjon på bygninger. Her fra lanseringen av SpeakEasy WiMax i Seattle. Foto: Reuters
DRISTIG: WiMax har hittil vært begrenset til installasjon på bygninger. Her fra lanseringen av SpeakEasy WiMax i Seattle. Foto: Reuters
(VG Nett) 3G er offisielt gammeldags. I USA starter de med 4G til neste år.

Denne saken handler om:

Med hastigheter over 2 megabit i sekundet er det grunn til å sikle over de lynraske nettforbindelsene den nye mobilstandarden gir.

Mens WiMax er i startgropen her i Norge, legger den store mobiloperatøren Sprint frem planene for nye mobilnett i USA.

I Samarbeid med Intel, Samsung og Motorola skal Sprint til neste år sette opp fullt fungerende WiMax-nett i sentrale områder. På det amerikanske markedet har Sprint en fordel i startfasen, siden de eier rettigheter til å drive med radiotrafikk i det frekvensområdet WiMax eier.

Ingen mobil-killer

Det Sprint ikke akter å gjøre med WiMax, er å ta livet av mobiltelefonen slik vi kjenner den. WiMax-nettet er myntet på de som har behov for et lynraskt mobilt Internett.

I Norge er Telenor og Nextgentel blant de første som tester ut WiMax til forbrukere, men her er det ingen planer om større utrulling av WiMax.

I USA skal Sprint investere over 18 milliarder norske kroner de neste to årene for å gjøre WiMax-drømmen til en realitet. Men for å nå frem må de over flere hinder.

Et av de største hinderne er størrelsen på apparatene som forbrukerne skal kjøpe. I testene med WiMax i USA og Norge har det vært påkrevd med store antenner og fri sikt.

Samarbeidet med elektronikkleverandørene skal rette på dette og bringe nye produkter inn på markedet. Samtidig håper Sprint at prisen på utstyret kommer til å synke etter hvert som flere trer inn på banen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi