Hovedinnhold

Slik gjør du

(VG Nett) Følg denne guiden trinn-for-trinn, så vil også du kunne ringe gratis via Internett.

Denne saken handler om:

Selv om det finnes en myriade av ringe-programmer på Internett, har vi valgt å bruke programmet Skype som utgangspunkt her.

Dette er ganske enkelt fordi Skype er den største aktøren på markedet, noe som gir større sjanse for at andre du kjenner også er koblet på med Skype, og at du derfor vil kunne ringe gratis til dem.

SJEKK ALTERNATIVENE:Full oversikther!
LES OGSÅ:Slik ringer du gratis med PC-en

I tillegg tilbyr Skype alle de funksjonene du behøver. Det inkluderer å kunne ringe PC-til-PC, ringe til fast- og mobiltelefon, samt foreta videosamtaler med andre (nytt i seneste utgave av programmet).

Følg instruksjonene våre, men husk at det alltid lønner seg å lese litt om emnet selv. Da er det mindre sjanse for at du vil klø deg i hodet!

1. Last ned Skype-programmet
Først må du laste ned og installere programvaren til Skype. Du kan besøke det norske nettstedet Skype.no, og følge instruksjonene for nedlasting der. Når programmet er nedlastet, må du installere.

INSTALLERE: Første steg er å laste ned Skype, og installere det. Slik ser installasjonen ut. Foto: VG Nett
INSTALLERE: Første steg er å laste ned Skype, og installere det. Slik ser installasjonen ut. Foto: VG Nett

Etter du har lagt installasjonsfilen til Skype et sted på maskinen, kjører du den i gang. Du vil få opp en rekke instruksjoner, og her er det bare å lese seg frem til mål. Alt er heldigvis på norsk.

Etter at programmet er installert, kjører du det ved å klikke på ikonet som ligger på skrivebordet (forsiden av Windows). Skype vil da starte for første gang, og det er et par ting du må forberede deg på.

2. Opprett et brukernavn
Skype er et program som ligner veldig på for eksempel MSN og ICQ, typiske chatteprogrammer der du har en kontaktliste. Derfor må du også opprette et brukernavn som andre kan finne deg på.

BRUKER: Du må opprette et brukernavn som du kan forbindes med. Følg instruksene.
BRUKER: Du må opprette et brukernavn som du kan forbindes med. Følg instruksene.

Når programmet først starter, blir du bedt om å fylle inn brukernavn og passord. Det har du ikke enda. Trykk på knappen under brukernavn, og følg instruksjonene som dukker opp på skjermen.

Her må du fylle inn et brukernavn, et passord og forskjellige andre detaljer Skype ber deg om. Dette er helt trygt. De ber heller ikke om kredittkortopplysninger eller annen informasjon du ikke bør gi ut.

3. Koble til en mikrofon/headset
Skal du ringe noen, må de ha en måte å høre deg på. Det du må gjøre, er å koble en mikrofon eller et headset (med mikrofon) til PC-en din. Denne koblingen er slettes ikke komplisert.

HEADSET: Slik ser et typisk headset ut. Dette er ypperlig for PC-telefoni. Foto: Creative
HEADSET: Slik ser et typisk headset ut. Dette er ypperlig for PC-telefoni. Foto: Creative

Et headset kan du kjøpe i stort sett alle elektronikkforretninger, og du kan vanligvis få dem helt nede i et par hundrelapper. Stort sett alle fungerer, men det skader ikke å spørre betjeningen om råd.

Headsettet består vanligvis av to plugger: En rosa og en grønn. Den med mikrofon-symbol setter du i mikrofon-inngangen på PC-en din, og den med headset-symbol setter du inn i headset-inngangen.

FARGER: Slik kobles det i henholdsvis mikrofon-inngangen og headset-inngangen. Foto: Erling Ellingsen
FARGER: Slik kobles det i henholdsvis mikrofon-inngangen og headset-inngangen. Foto: Erling Ellingsen

PS! Har du et webkamera, kan du også koble dette til. Da kan du kjøre videosamtaler med andre Skype-brukere, også. Et webkamera kobles vanligvis i USB-porten (tips: les manualen).

Den seneste utgaven av Skype støtter nemlig videosamtaler. Disse kombinerer du med mikrofonen, slik at du også kan høre hverandre under samtalen. Også videosamtaler er gratis i Skype, men det er naturligvis ikke mulig å foreta slike samtaler utenfor Skype.

4. Nå kan du ringe
Nå er du egentlig i havn. For videre hjelp, bør du bare følge Skypes egen introduksjonsguide som forteller deg i detalj akkurat hva du skal gjøre. Der blir alle spørsmål besvart - på norsk.

ENDELIG: Skype er et ganske enkelt program, men les deg til alt! Foto: VG Nett
ENDELIG: Skype er et ganske enkelt program, men les deg til alt! Foto: VG Nett

Du kan nå gi ditt brukernavn til andre Skype-brukere du kjenner, og du kan ta i mot deres. Slik bygger du opp en kontaktliste. Du ringer ved å klikke på dem og velge ringe-symbolet. Det er gratis.

Skal du ringe til vanlig telefon, må du kjøpe såkalt Skype Krediter. Velg det under Ring-menyen. Dette betaler du med kredittkort, og ved å fylle opp kontoen din får du lov til å ringe til vanlige telefoner.

SE OGSÅ:Full oversikt over kostnadspriser

Men husk, å ringe fra PC til PC (altså Skype til Skype, innenfor programmet) er helt gratis. Det koster kun penger å ringe med Skype-programmet, til vanlig fast- eller mobiltelefon.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi