Hovedinnhold

Pillekamera filmer deg fra innsiden

Dette pillekameraet kan sende video i full HD fra innnsiden av magesekken.
Dette pillekameraet kan sende video i full HD fra innnsiden av magesekken.
4G-nett gir nye muligheter i helsevesenet, fortalte Telenor under lanseringen av det nye mobilnettet.

Denne saken handler om:

Telenor åpnet onsdag sitt 4G-nettverk, basert på LTE-teknologi (Long Term Evolution). For å vise hva raskere mobile nett kan brukes til, valgte Telenor å legge lanseringen til barnesenteret på Ullevål Sykehus.

Overlege ved Oslo Universitetssykehus Jacob Bergsland mener det nye 4G-nettet vil kunne bidra til å løse mange helseutfordringer i fremtiden. På onsdagens pressekonferanse fortalte Bergsland om hvordan man i dag driver med fjernundervisning, og at nye og raskere mobilnett vil gjøre det mulig å gjøre dette på en mye billigere og mer effektiv måte enn i dag.

I tillegg vil 4G kunne være avgjørende for mulighetene til hjemmebehandling, slik at pasienter ikke skal behøve å oppsøke sykehuset uten at det er absolutt nødvendig.

Pillekamera filmer deg fra innsiden

Ilangko Balasingham ved intervensjonssenteret ved Oslo universitetssykehus fortalte om hvordan man i nær fremtid vil kunne bruke ulike sensorer både i og utenfor kroppen til å analysere pasientens helse, og så kan disse dataene sendes til en spesialist på sykehuset. Det kan være sensorer som overvåker for eksempel puls og blodtrykk, eller noe så enkelt som en baderomsvekt som kommuniserer med sykehuset.

Det jobbes nå med å lage løsninger som gjør at pasienten ikke bare slipper å besøke sykehuset for undersøkelser, men som også vil gjøre at man i mange tilfeller vil kunne helt slippe de mest ubehagelige undersøkelsene.

- Vi arbeider med en smart pille. Den har integrert kamera og lys og har trådløs kommunikasjon. Man kan sende video i full HD fra innsiden av magesekken, over til et belte pasienten har på seg, og så kan dette sendes til sykehuset, sier Balasingham.

Dermed vil en spesialist kunne følge pillens vei gjennom kroppen, og kunne avsløre tilfeller av for eksempel mage- eller tarmkreft - helt uten at pasienten behøver å gå gjennom ubehagelige undersøkelser hvis det ikke er nødvendig.

Overlege Bergsland mener det nye mobilnettet betyr at helsevesenet fremover kan satse på avanserte hjemmesykehus i mye større grad enn de kan i dag.

- Det er mer komfortabelt for pasienten, og kan bidra til å minske utfordringene med overfylte sykehus i fremtiden.

Les også disse sakene:
Robotslange vil krype gjennom kroppen
Nå kommer de digitale pillene

Lover 4G til 9 av ti i 2015

Berit Svendsen i Telenor presenterte onsdag det nye 4G-nettet. (Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no)
Berit Svendsen i Telenor presenterte onsdag det nye 4G-nettet. (Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no)

I første omgang er det elleve byer og nettsteder som får tilgang til det nye nettet. Dette er Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lørenskog, Sandnes, Lillestrøm, Asker, Bærum, Lofthus i Hardanger og Longyearbyen. I løpet av året skal også Fredrikstad, Sarpsborg, Skien, Porsgrunn, Drammen og Kristiansand få 4G.

I 2015 skal 9 av 10 i Norge ha tilgang til 4G, ifølge Telenor.

4G blir en del av de vanlige mobilt bredbånd-abonnementene, og man trenger kun å bytte SIM-kort for å få tilgang. Men i starten vil Telenors 4G-nett være et rent datanett for surfing på PC og nettbrett, så vil nettet bli oppgradert til å støtte de kommende 4G-telefonene senere.

Her kan du lese mer om Telenors nye 4G-nett. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi