Hovedinnhold

Denne skjermen stortrives i sollys

Ny superskjerm har høy oppløsning og bruker knapt strøm.

Denne saken handler om:

De fleste skjermer som brukes i dagens mobiltelefoner, nettbrett og PC-er er av typen som benytter bakbelysning (LCD) eller hvor selve bildepunktene lyser (OLED).

Ulempen med disse skjermene er at lyset fra skjermen blir fullstendig overkjørt av det sterke sollyset når du bruker skjermene utendørs. Dermed er det vanskelig å se skjermen utendørs, selv om lysstyrken på skjermen skrus på maks.

Denne ebok-leseren fra kinesiske Hanvon kom i januar 2012, og benyttet en Mirasol-skjerm på 1024x768 punkter. Foto: Qualcomm
Denne ebok-leseren fra kinesiske Hanvon kom i januar 2012, og benyttet en Mirasol-skjerm på 1024x768 punkter. Foto: Qualcomm

Mirasol-skjermene fra Qualcomm skal løse dette, og være like godt lesbar som et bilde trykket på papir - samtidig som strømforbruket skal være bare en sjettedel av strømforbruket til en konvensjonell skjerm.

Det er flere år siden vi hørte om Mirasol første gang, men på messen SID Display Week i Vancouver i Canada denne uke kunne produsenten Qualcomm vise frem flere fungerende prototyper i ulike størrelser. Det skriver nettstedet Engadget.

Ekstrem oppløsning

Den største Mirasol-skjermen var på 5,1 tommer og hadde en oppløsning på hele 2 560 x 1 440 punkter - det vil si 577 punkter per tomme. Til sammenligning har Retina-skjermen på iPhone 5 en punkttetthet på 326 punkter per tomme.

Engadget skriver at skjermen hadde skarpe og klare bilder, men at den hadde et sølvaktig skjær over seg og at fargene ikke var like kraftige som på skjermene som brukes i dagens mobiltelefoner.

Mirasol-skjermene benytter ifølge Qualcomms informasjonssider såkalt MEMS-teknologi - som står for "Micro-Electro-Mechanical System". Dette er enkelt fortalt mikroskopiske bevegelige deler, som i Mirasol-skjermen brukes for å skape interferens i lyset som reflekteres fra skjermen - og på den måten få lyset til å endre farge. I prinsippet er det som skjer i en Mirasol-skjerm omtrent det samme som skjer når en såpeboble eller vingene på en sommerfugl skifter farge i lyset.

Det ble også vist frem en 1,5-tommers skjerm, som ble brukt i en smartklokke og som en ekstraskjerm på baksiden av en mobiltelefon.

Krever lys utenfra

Skjermene er avhengig av lys utenfra, som med svart/hvitt-skjermer med elektronisk blekk - for eksempel av den typen som brukes i Amazon Kindle. For å kunne brukes på steder med dårlig lys, vil det imidlertid være mulig å bruke LED-lys eller lignende for å belyse skjermen.

Selv om Qualcomm har vist frem fungerende Mirasol-skjermer, kan det ta flere år før skjermene vil bli tatt i bruk i faktiske produkter. Ennå gjenstår det noen år med forskning og utvikling, tror Qualcomm.

Se en demstrasjonsvideo av skjermteknologien hos Amobil.no » 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi