Hovedinnhold

Nettmobbing brer om seg blant barn

**Mor anmeldte hatprofil mot tromsøjente (11)
**Redd Barna: - Stadig yngre barn opptrer i sosiale medier

MOBBES PÅ NETT: Disse skjermdumpene viser hvordan den 11 år gamle tromsøjenta utsettes for hat og sjikane på bildedelingsverktøyet Instagram. I går anmeldte jentas mor forholdet. Foto: Privat
MOBBES PÅ NETT: Disse skjermdumpene viser hvordan den 11 år gamle tromsøjenta utsettes for hat og sjikane på bildedelingsverktøyet Instagram. I går anmeldte jentas mor forholdet. Foto: Privat
På Instagram har det den siste tiden blitt opprettet hat-profiler mot unge tromsøjenter. Redd Barna er bekymret for utviklingen blant norske barn.

Denne saken handler om:

Av: Renate Pettersen/iTromsø og Bjørn-Martin Nordby 

På en av profilene som henger ut en ung jente står det blant annet «drit stygg jente fra Tromsø, ikke følg henne. Hun er som dritt, tror hun er så kul men det er hun ikke», skriver iTromsø.

Ifølge Medietilsynet har 15 prosent av barn i alderen 9-16 år opplevd at noen har mobbet dem via nett eller mobil det siste året. Det finnes ikke tall på hvilke sosiale medier som er verst når det kommer til mobbing.

Hengt ut

Instagramprofilen er opprettet med mål om å henge ut den 11 år gamle jenta.

Moren fikk vite om saken da datteren oppdaget profilen mandag ettermiddag.

- Hun ga beskjed til meg med en gang, noe jeg er veldig glad for. Hun ble selvsagt lei seg over at noen kan si noe slikt om henne, og var redd for at dette kom til å få andre til å vende seg mot henne, forteller mammaen til iTromsø.

- Heldigvis har hun bare fått støtte fra vennene sine, legger hun til.

Moren forteller at det har vært flere tilfeller av mobbing på sosiale medier på skolen 11-åringen går på, og hun reagerer på at skolen ikke har hatt noen plan for hvordan mobbing på sosiale medier skal håndteres. Hun tror også at mange foreldre ikke vet hva barna deres gjør på sosiale medier.

Alvorlig sak

- Jeg la selv ut en skjermdump av mobbingen på Facebook, og skrev en status om hvor grusomt slik mobbing er, og hvor mye støtte datteren min får. I etterkant har jeg fått flere e-poster fra foreldre som lurer på hva barna deres heter på Instagram.

Selv er hun medlem på Instagram for å være oppmerksom på hva datteren legger ut.

- Det er viktig å lære barn og unge hva som er greit å legge ut på nett. Etter denne saken må vi nok ta en ny prat om sosiale medier, men jeg tror ikke hun har lyst til å slette profilene sine.

LES OGSÅ: Tror 13-åring tok sitt eget liv etter grov nettmobbing

Kvinnen anmeldte i går morges saken til politiet, og opplevde at de tok saken seriøst.

- Det ble umiddelbart opprettet sak, og politiet jobber nå for å finne ut hvem som står bak, forteller hun.

- Heldigvis tar datteren min det veldig fint, og har vært på skolen i dag, legger hun til.

- Bekymret

RÅDGIVER: Kaja Hegg i Redd Barna. Foto: REDD BARNA
RÅDGIVER: Kaja Hegg i Redd Barna. Foto: REDD BARNA

Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna og talsperson for organisasjonens arbeid mot nettmobbing, opplyser at saken fra Tromsø langt ifra er et engangstilfelle.

- Vi vet riktignok ikke om mobbing blant barn i sosiale medier øker i omfang, men uttrykkene endrer seg hele tiden. Vi er bekymret for at stadig yngre barn opptrer i sosiale medier, for de forstår ikke helt konsekvensene av sine handlinger.

Hun mener skaden også blir større for yngre barn dersom de blir utsatt for mobbing.

- Vi ser at barn ofte tar det mye lenger ut på nett enn ansikt til ansikt. Terskelen for å mobbe blir lavere når de sitter foran en skjerm.

Vil at foreldre oppdrar barna

Rådgiveren mener at barn også kan være medvirkende til mobbing uten å være klar over det selv, gjennom deling av innhold.

- De kan synes at bilder og kommentarer er morsomme og dermed dele det, men så er det ikke bra.

Ifølge Hegg er det mye som foregår «uten at foreldre har noe som helst greie på det».

- Vi vil veldig gjerne at foreldre skal oppdra barna litt rundt hvordan man skal oppføre seg mot andre i sosiale medier.

Dømt for deling av Instagram-bilder

Bilder lagt ut på bildedelingstjenesten Instagram var også bakgrunnen for de voldsomme opptøyene utenfor en videregående skole i Göteborg i fjor vinter.

To svenske jenter på 15 og 16 år ble i sommer dømt for grove ærekrenkelser etter at de delte krenkende bilder og tekster av andre ungdommer.

HOPPET PÅ BILER: Sinte elever i Gøteborg samlet seg i raseri og gikk blant annet amok på biler etter at unge jenter ble hengt ut som horer på sosiale medier. Foto: Björn Larsson Rosvall / NTB scanpi
HOPPET PÅ BILER: Sinte elever i Gøteborg samlet seg i raseri og gikk blant annet amok på biler etter at unge jenter ble hengt ut som horer på sosiale medier. Foto: Björn Larsson Rosvall / NTB scanpi

Hvem som faktisk skrev teksten og la ut bildene, er fortsatt ikke kjent. De to jentene ble kun dømt for å ha spredd innholdet.

Om lag 200 navngitte ungdommer, både gutter og jenter, ble sjikanert. 45 ungdommer som var berørt, valgte til slutt å anmelde forholdet.

Voldsomme opptøyer

Uthengningen på det sosiale nettstedet vakte sterke reaksjoner og utløste store opptøyer ved to videregående skoler i Göteborg i fjor.

VGTV: Her blir jenta slengt i bakken og sparket av ungdommer

19. desember laget et hundretall ungdommer bråk ved den videregående skolen Plusgymnasiet. Ungdommene laget også problemer på et kjøpesenter og gikk løs på biler i nærheten. 27 ungdommer ble pågrepet i opptøyene.

Protestene ble utløst av at en Facebook-side oppfordret ungdommer til «å ta» en 17-årig jente som ble utpekt som ansvarlig for uthegningen.

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi