Hovedinnhold

5 høyttalersett testet

Test: Kjempelyd med små høyttalere

Foto: John Nordahl
Foto: John Nordahl
Ønsker du deg bedre lyd i stua, men er allergisk mot store bokser? Fortvil ikke! Her er høyttalerne som lager kjempelyd uten å ta kjempestor plass.

Denne saken handler om:

Testet

Bose Cinemate GS II
kr 7.800
Arcam Muso m/ Logo subwoofer
kr 9.294
Waterfall Serio m/HF1 subwoofer
kr 10.470
Dali Fazon Sat m/ Motif subwoofer
kr 10.494
Artcoustic Diablo+Panel Subwoofer
kr 24.998

Ting var på mange måter lettere da fjernsyn og musikkanlegg hadde hver sin rolle i hjemmet, og kunne plasseres helt uavhengig av hverandre. Men etter hvert som TV og lydanlegg har smeltet sammen til å bli et felles underholdningssystem, har det blitt verre å holde høyttalerne ute av syne. Store, kasselignende høyttalere stikker seg helt klart ut nå som TV-en er blitt flat nok til å henge på veggen.

Heldigvis trenger man ikke å fylle stua til randen av høyttalere for å få bedre lyd. To små høyttalere av god kvalitet sammen med en kompakt basshøyttaler (subwoofer) i et såkalt 2.1 system kan gi imponerende bra resultat - ofte bedre enn et 5.1 oppsett til samme prisen, rett fordi det er færre komponenter å fordele pengene på.

Tips:
- Slik virker en høyttaler
- Plassering av subwoofer

Testen

I denne testen har vi tatt for oss fem slike 2.1 løsninger fra kjente kvalitetsleverandører.

Vi har satt som krav at høyttalerne skal kunne monteres på veggen, og det bør også være mulig å utvide til full surround om ønskelig. De fleste anleggene i testen kan derfor oppgraderes med matchende senter- og bakhøyttalere senere dersom man skulle ønske det.

Waterfall Serio+HF1 subwoofer


Bose-killer?Franske Waterfall Audio er kjent for sine store høyttalere i massivt glass, nå har de klekket ut en superkompakt vegghøyttaler som kan henge med de beste!

Hvis du vil ha nesten usynlige høyttalere som likevel tar seg godt ut på veggen er Waterfall Serio et bra valg. Dette er blant de minste høyttalerne vi har testet, men klarer allikevel å levere et stort og tydelig lydbilde. Lyden er åpen og klar, med en tydelig og detaljert mellomtonegjengivelse. Sammen med den kompakte HF1 subwooferen er dette et godt kjøp for de designorienterte!

Pluss
Stort og åpent lydbilde
Kjapp og punchy lydbilde

Minus
Slank mellomtone

Les hele testen av Waterfall Serio+HF1 subwoofer her

Arcam Muso + Logo subwoofer


Dynamisk duoArcams mini-høyttaler Muso har vi testet tidligere med godt resultat, her får den selskap av subwooferen Logo som virkelig skaper liv i stua!

Systemet fra Arcam holder høy kvalitet, og henvender seg til de som vil ha et kompakt system uten særlige kompromisser. Muso er en veldig fleksibel høyttaler som låter bra nesten uansett hvor du plasserer dem. Subwooferen Logo er nok litt i største laget til å gjemme bort, men til gjengjeld får du en tøff og spenstig dypbassgjengivelse som har nok krefter til både musikk og film.

Pluss
Fyldig og varm lydkarakter
Dyp og kraftfull bassgjengivelse

Minus
Litt grovkornet diskant

Les hele testen av Arcam Muso + Logo subwoofer her

Artcoustic Diablo Monitor X2 + Sub Panel subwoofer


Lekker lydkunstArtcoustic er definitivt ikke helt som andre høyttalerkonstruktører. Den danske produsenten har spesialisert seg på vegghøyttalere som kan forkles som ekte malerier.

Artcoustics flate høyttalere kan leveres med en rekke motiver på frontstoffet. Du kan velge blant ulike farger, mønstre eller digitale print og fotografier fra produsentens egen katalog, eller få trykket dine egne bilder mot et tillegg i prisen. Her er det kun fantasien som setter grenser. Artcoustic-systemet er testens mest kostbare, men låter svært imponerende i forhold til størrelsen og byr på et utseende utenom det vanlige. Prisen inkluderer en kraftig forsterker, men du trenger også en separat receiver eller prosessor for at Diablo-settet skal yte sitt beste. Men da får også noen av de bedre vegghøyttalerne vi har hørt hittil.

Pluss
Dynamisk, stor og kraftig lyd
Potent bassgjengivelse

Minus
Tungdrevne (men forsterker følger med)

Les hele testen av Artcoustic Diablo Monitor X2 + Sub Panel subwoofer her

Bose Cinemate GS


Rett på veggenFra Bose kommer et superkompakt system som ikke skjemmer lommeboka, og er svært enkelt å ta i bruk.

Med det nye Cinemate GS har Bose plassert seg i en mer behagelig prisklasse enn tidligere. For ca 7700 kroner får du et komplett 2.1 system med innebygd forsterker, fiks ferdig til å kobles opp mot flatskjermen eller DVD/Blu-ray spilleren din. Og det er ingen tvil om at Bose har fått de bitte små høyttalerne sine til å låte bra i forhold til størrelsen. Cinemate GSII lager ikke noe direkte jordskjelv i stua, og lydkvaliteten er ikke helt på høyde med de mer dedikerte lydsystemene i testen. Dette er fremfor alt en effektiv medisin til de som vil forbedre lyden fra flatskjermen sin, uten å fylle stua med store høyttalere.

Pluss
Stort lydbilde
Lydinnganger
Enkelt å sette opp

Minus
Begrenset frekvensområde

Les hele testen av Bose Cinemate GS her

Dali Fazon Sat + Motif Sub 2


Best på veggen

(Best i test)

Dali satser tungt på vegghøyttalere om dagen, og siste skudd på treet er Fazon. En liten høyttaler man ikke skal undervurdere!

Dali har klart å klekke ut et par potente vegghøyttalere uten særlige kompromisser, og det til en meget fornuftig pris. Fazon låter som en større høyttaler enn de fysiske mål skulle tilsi, og gjør en like god jobb på sart musikk som på kruttsterke filmscener. Kompakt-suben Motif Sub 2 er en god match både lyd- og utseendemessig, selv om mange kanskje vil ønske seg en større og mer potent subwoofer i hjemmekinosammenheng. Dali Fazon er testens totalt sett beste høyttalere!

Pluss
Varm og fyldig mellomtone
Finkornet diskant
Brukervennlig

Minus
Begrenset dypbass (Motif Sub 2)

Les hele testen av Dali Fazon Sat + Motif Sub 2 her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi