Hovedinnhold

Test av «lydplanker» for TV-stua

Gir kinolyd uten kabelkaos

TESTVINNER: Gjett hva slags lydanlegg medgründer Jan Kristensen i Arvani har hjemme i sin egen TV-stue? Du gjettet riktig: dagens testvinner, lydplanken fra Arvani. Basshøyttaleren på gulvet til venstre for TV-en hører også med. Foto: Trond Solberg
TESTVINNER: Gjett hva slags lydanlegg medgründer Jan Kristensen i Arvani har hjemme i sin egen TV-stue? Du gjettet riktig: dagens testvinner, lydplanken fra Arvani. Basshøyttaleren på gulvet til venstre for TV-en hører også med. Foto: Trond Solberg
Vil du ha bedre TV-lyd uten å få stuen full av høyttalere og kabler? «Lydplanke» er løsningen.

Denne saken handler om:

Testfakta

Testen er gjennomført av bladet Lyd & Bilde. Lydkvaliteten er selvfølgelig det viktigste testkriteriet.

Brukervennligheten og produktenes funksjonalitet er også vurdert.

Du finner flere detaljer i novembernummeret av Lyd & Bilde og på nettsiden lydogbilde.no

Bladet Lyd & Bilde har testet fem aktuelle modeller.
Eller mer nøyaktig: Fire av modellene er aktuelle for oss vanlige dødelige. Den femte tilhører en ganske annen prisklasse, og er med i testen mest som en referanse.

Flatskjermer har én stor ulempe: dårlig lyd. Det har med naturlover å gjøre - å bringe frem ordentlig basslyd krever rett og slett litt volum.

Les test av multifjernkontroller

Aller best kinolyd får du selvfølgelig hvis du fyller TV-rommet med et fullblods surroundanlegg. Men et oppsett med åtte store høyttalere er ikke like velkomment i alle stuer - eller alle parforhold.

- Da er lydplankene det perfekte kompromisset, oppsummerer journalist Geir Gråbein Nordby i Lyd & Bilde.

En lydplanke («sound bar») er en avlang enhet som du henger på veggen under TV-en eller setter på TV-benken.

Den har både høyttalere og forsterker innebygget, så antall ledninger reduseres til et minimum.

Stor test av folke-TVer

Lydplanken etterligner lyden du får fra et surroundanlegg. Den skal gi deg følelsen av å høre lyder fra siden og bakfra, selv om det ikke er noen høyttalere der. Illusjonen fungerer faktisk ikke så aller verst, selv om det selvfølgelig ikke kan måle seg med et ordentlig surroundanlegg.

Noen av lydplankene har en større, separat basshøyttaler med i pakkeløsningen. Den gir mer trøkk i lydbildet, og er helt klart å anbefale hvis du har et fornuftig sted å plassere den.
Obs! Husk at lydplankene er skreddersydd for TV-lyd, ikke musikk! Favorittmusikken din nyter du best fra et tradisjonelt stereoanlegg.

Norsk nykommer

Det er ikke så ofte vinneren i en elektronikktest kommer fra Sandvika i Bærum.

Men det gjør den altså denne gangen. Nykomlingen Arvani hevder seg foran kjente merkenavn som Samsung og Denon.

- Firmaet er 100 prosent norskeid. Vi er tre gründere som har satset alt vi har. I tillegg har vi fått med tunge investorer, sier markedsdirektør Jan Kristensen.

Test av åtte nye Blu-ray-spillere

Arvani punget tidlig ut og kjøpte retten til å bruke det hederskronte merkenavnet Tandberg på TV-ene sine.

Den norske tilknytningen markerer de blant annet med å inkludere menyer på norsk og samisk.

- På de nye modellene våre etter nyttår kan du til og med velge mellom bokmål og nynorsk! smiler Kristensen.

Produktene designes i Norge, men skrus sammen i Kina (ikke i en fabrikkhall på Kjelsås som i gamle Tandberg-dager).

Lydplanken lanserer Arvani under sitt eget merkenavn.

- Vi har også lyst til å bygge opp et nytt og uavhengig merkenavn helt fra bunnen, forklarer Kristensen.

ArvaniErgosound

Pris: Ca. 4500 kr.
Testens store overraskelse er dette produktet fra Arvani, det norske firmaet som tidligere i år vekket Tandberg-merkenavnet opp fra dvalen. Utseendemessig matcher Arvani Ergosound de nye Tandberg-TV-ene.

Planken er blant de største i testen. I tillegg følger det med en basshøyttaler, som selv sørger for å koble seg trådløst til resten av anlegget. Den trenger altså bare strøm.
Lydkvaliteten er rett og slett eksemplarisk, er dommen fra Lyd & Bilde.

Sharp HT-SB300
Pris: Ca. 2500 kr.
Testens billigste produkt kommer fra Sharp. Den har basshøyttalere innebygget, men har også utgang for ekstern basshøyttaler om du senere skulle ombestemme deg.
Høyttaleren er liten og lett, enkel å koble til og gir lyd som er mange hakk bedre enn TV-ens egen lyd. Kobler du inn funksjonen Dolby Virtual Speaker, oppleves også lydbildet som ganske stort.

Sharp-produktet er en rimelig og grei løsning for deg som vil oppgradere TV-lyden.

Denon DHT-FS5
Pris: Ca. 4500 kr.
Denons lydplanke leveres også uten separat basshøyttaler. Basslyden fra planken låter troverdig, men strekker seg ikke så dypt.

Denons anlegg utmerker seg med testens luftigste og mest «holografiske» lydbilde; du får et inntrykk av at stuen er full av høyttalere uten at den er det. Dialogene er klokkeklare og mer naturlige enn hos Sharp.

Men du vil antagelig savne en basshøyttaler, og da øker prisen fort med to-tre tusenlapper.

Samsung HT-WS1R
Pris: Ca. 3500 kr.
Lydplanken fra Samsung er en av de slankeste på markedet, og utseendemessig tilpasset Samsungs nye og supertynne LED-TV-er.

Det følger med en ekstern basshøyttaler som kobles trådløst til resten av anlegget.

Og nettopp denne basshøyttaleren er anleggets store irritasjonsmoment. Det går nemlig ikke an å justere lydnivået på bassen i forhold til resten. Det låter kanskje tøft i begynnelsen, men etter hvert vil du gå lei.

B&W Panorama
Pris: Ca. 18 000 kr.
Hvis bare det beste er godt nok for deg: Lydplanken Panorama fra B&W er selvfølgelig bedre enn alle de andre, inkludert testvinneren. Lydkvaliteten er i en klasse for seg, og hele produktet bærer preg av solid kvalitet.

Når den likevel ikke er utropt til testvinner, er det på grunn av prisen. Til 18 000 kroner får du et svært bra, komplett surroundanlegg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi