Hovedinnhold

SACD receiver

Pioneer PDX-Z9: Altetende musikkmaskin

Pioneers nye SACD-receiver PDX-Z9 har alt vi ønsker oss fra et moderne musikkanlegg, i en og samme enhet.

Denne saken handler om:

Vi tester

Pioneer PDX-Z9
SACD-receiver
2 x 50 watt (4 ohm)
SACD/CD-spiller
iPod og USB-inngang
FM/AM og Internett radio
Pris: Kr 7.995


Pioneer har valgt å kalle dette en SACD-receiver, men egentlig dreier det seg om en «musikkreceiver» som kan spille av musikk fra alle de populære musikkildene.

Du får selvfølgelig CD-spiller, men du kan også koble til den bærbare musikkspilleren din via iPod eller USB-inngang, lytte til all slags radio fra FM og internett, eller spille av musikk direkte fra pc-en din. Vinylfans behøver heller ikke fortvile, for det finnes egen inngang for platespillere også. Ikke verst!

Forsterkere:Lurt å vite om forsterkere

Receiveren er enkel å ta i bruk - du plugger inn de ulike enhetene, og styrer låtvalg med fjernkontrollen. Egen ledning for iPod medfølger, og PDX-Z9 kan styre alle de nyeste iPod-modellene inkludert iPhone og Touch. Betjeningen går fort å lære seg, men vi hadde gjerne sett at Pioneer brukte et større display som var lettere å lese fra sofakroken. Eventuelt hadde det vært kjekt med en egen skjerm på fjernkontrollen når man skal navigere seg gjennom forskjellige album eller radiokanaler.

DAB i receivere?

Lydkvalitet

De praktiske fordelene ved en slik musikkspiller ville jo vært mindre interessante om ikke lydkvaliteten holdt mål. Dette har Pioneer tydeligvis skjønt, for de har virkelig jobbet med lyddelen i PDX-Z9.

Forsterkeren er av den moderne sorten med høyeffektiv strømforsyning, og den bruker en egen lydkrets for å forbedre lyden fra komprimerte musikkfiler. Pioneer-receiveren har også vært en tur innom lydguruene i Air Studios (kjent fra produksjoner av bl.a Beatles), for en siste godkjenning av lydkvaliteten.

Hva er SACD?

Resultatet er absolutt ikke til å kimse av. PDX-Z9 er riktignok ikke noe kraftmonster, så hvis du har planer om ditt eget hjemmediskotek finnes det nok bedre og mer målrettede løsninger der ute. Men alle andre vil nok bli ganske imponert over lydkvaliteten som den lille boksen får frem. Det er i alle fall vi.

PDX-Z9 overrasker med en kraftfull og dynamisk lyd som går mer i retning av separate komponenter enn små alt-i-ett bokser. Lydgjengivelsen er generelt varm, fyldig og detaljert, og receiveren trives godt med alle typer musikk, enten det er Tshaikovsky eller Tiesto som står på menyen. Vi merker oss spesielt drivet i bassen, som er både hardtslående og presis.

Blant de mest aktuelle utfordrerne i prisklassen, finner vi Arcams populære Solo Mini. Den har ikke helt de samme kraftressursene som Pioneer, men låter meget rent og friskt. Kanskje litt «pent og pyntelig». PDX-Z9 har på sin side et litt mørkere lydbilde, og serverer en «råere» lyd med større tyngde i bassen, samtidig som den klinger varmt og behagelig oppover i mellomtone og diskant.

Les også:

Flere tester av lyd og bildeprodukter!

Rent lydmessig vil det nok mest være smak og behag som avgjør, men Arcam kan ikke skilte med like allsidige avspillingsmuligheter. Vi holder en liten knapp på Pioneer fordi den låter minst like bra, og dekker flere behov. Felles for begge er at du bør velge ganske effektive høyttalere for å utnytte den begrensede forsterkerkraften best mulig.

Konklusjon

Pioneer har virkelig truffet blinken med PDX-Z9. De har samlet de mest populære musikkenhetene i en stasjonær multispiller som tar liten plass og er enkel å betjene.
I tillegg leverer den kompakte receiveren meget høy lydkvalitet i forhold til prisen - fullt på høyde med separate komponenter i samme prisklasse. Enten det er et fasjonabel lyd på kontoret eller et komplett musikkanlegg til stua du er ute etter, så kan Pioneer PDX-Z9 løse begge oppgaver på en utmerket måte. Klar anbefaling!


Fyldig og kraftfull lydgjengivelse
Fleksible tilkoblingsmuligheter


Display kunne vært større

Les hele testen av Pioneer PDX-Z9 her

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi