Hovedinnhold

Ny TV til EM og OL? Her er finalistene

Vi har testet årets nye TV-er og kårer de beste sportsskjermene!

Denne saken handler om:


Fotball-EM. Olympiske leker og Tour de France. For ikke å snakke om Formel 1! Enten du liker sport som lukter svette eller eksos så har sommeren mange fartsfylte og spennende begivenheter å by på. Begivenheter som aller helst nytes i levende live, men som man etter hvert også kan komme temmelig tett på hjemme i sin egen stue. Alt du trenger er en sportskanal som sender i HD, et skikkelig surroundanlegg og fremfor alt, en skikkelig TV.

Vil du ha den fullkomne opplevelse av sport og film i HD, anbefaler vi en skjerm på minst 50 tommer.

Topptrimmet TV-opplevelse

Prisutviklingen det siste året har ført til at også de virkelig store skjermene, fra 50 tommer og oppover, har dalt betydelig i pris. Det er ikke lenge siden man måtte ut med over 25.000 kroner for en 55 tommers LED-TV. I år finnes det mange rimeligere alternativer, som vi har valgt å se nærmere på.

I denne testen har vi konsentrert oss om noen de største og beste skjermene blant årets nyheter. Vi har testet et knippe høyt spesifiserte 55-tommere med LED LCD-teknikk, samt to plasmabaserte modeller (50 og 64") og en ekstra stor LED-skjerm på 70 tommer. Bildekvalitet er som vanlig det viktigste kriteriet. Vi har vurdert bildekvaliteten både før ("opp av esken") og etter justering. Vi legger mest vekt på fabrikkinnstillinger, da det er disse en typisk TV-bruker har å forholde seg til. TV-en må derfor ha et velfungerende standard- og filmmodus, og gjerne et velegnet bildemodus for sport.

Panasonic TX-L55DT50

Fakta
55" 3D LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
Smart Viera nettportal
MPEG4/RiksTV
Pris: 22.000 kr

Japansk LED-satsing


Panasonic er best kjent for sine plasmaskjermer, men i år lanserer de også flere spennende LED-skjermer, deriblant mellom-modellen DT50.

Panasonics LCD-divisjon har alltid kommet litt i skyggen av deres storstilte plasma-satsing, men i år har LCD/LED-sortimentet fått et realt løft både når det gjelder design, finesser og tilgjengelige størrelser. 55DT50 bruker et LCD-LED bildepanel av typen IPS (In Plane Switching) som er spesielt kjent for sin gode betraktningsvinkel. Det kan vi umiddelbart se med 55-tommeren: Farger og kontraster forblir klare og skarpe selv når vi ser på skjermen fra skrå vinkel.

Panasonic har etter sigende jobbet mye med fargegjengivelsen på de nye LED-modellene. Likevel er det et godt stykke fra fargeestetikken til plasmamodellene deres: Fotballspillerne så vel som det grønne gresset blir litt i overkant fargeglade. Skuffende er også mangelen på skikkelig svartnivå, som er en svakhet ved IPS-teknikken. Man kan selvsagt ikke forvente helt det samme svartnivået som fra plasma, men 55DT50 mangler også litt i forhold til de mest kontraststerke LED-konkurrentene.

+
God betraktningsvinkel
Bra skarphet
-
Begrenset svartnivå

Pris: 22.000 kr
panasonic.no

Les hele testen av Panasonic TX-L55DT50 på Lyd & Bilde

Sony 55HX855

Fakta
55" LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
MPEG4/RiksTV
Sony Entertainment Network
Pris: 22.000 kr

Knallbra allrounder (best i test)


Sony viser med denne modellen at de fortsatt er en produsent å regne med når det gjelder TV. 55HX855 er rett og slett overraskende god!

55HX855 er Sonys nest beste modellserie etter 9-serien, og bruker Sonys velkjente Monolithic Design konsept med en "rammeløs" TV med heldekkende glassfront.

Sony-skjermen bruker i likhet med konkurrentene et LED-panel med kantmonterte lysdioder, men har klart utnytte dette bedre enn mange andre. Ved bruk av et mørkere og mattere glass foran skjermen, reduseres refleksjoner fra omgivelsene, samtidig som unødvendig baklys dempes på en effektiv måte. Resultatet er at Sony-skjermen får et dramatisk mye bedre svartnivå, med langt mindre "speiling" i skjermglasset.

Det gjør igjen at Sony 55HX855 får en veldig konsistent og høy ytelse i både lyse og mørke omgivelser - perfekt til allround-bruk! Den kommer også med en rekke gode forhåndsinnstillinger for bildet. Via funksjonen Scenevalg kan du velge optimaliserte innstillinger, med en meget god sportmodus der bildet beholder skarpheten selv under de heftigste kamerapanoreringene. Sony-skjermen er helt klart vår favoritt til fotball og annen sportslig utfoldelse!

+
Meget bra kontrast
Lite refleksjoner
-
Tynn lyd

Pris: 22.000 kr
sony.no

Les hele testen av Sony 55HX855 på Lyd & Bilde

LG 55LM760T

Fakta
55" LCD LED, 1920 x 1080
4 HDMI
MPEG4/RiksTV
Pris: 22.000 kr

Koreansk utfordrer


LG stiller med en TV som kommer tett på rivalen Samsung i design - men hva med bildekvaliteten?

LG-skjermen bruker en heldekkende glassfront der bildet går nesten helt ut i kantene - bare en centimeter ramme rundt gjenstår. Dessverre preges det blanke frontglasset av mye refleksjoner i lyse omgivelser. LG-skjermen utmerker seg med svært god lysstyrke/kontrast, uten at bildet blir hardt eller anstrengende å se på, takket være den gode lysfordelingen. Derfor fremstår bildet mer briljant og levende enn hos mange av konkurrentene. Helt på nivå med testens aller beste er LG imidlertid ikke: Den mangler det aller siste på skarphet og svartnivå for å nå helt til topps.

+
God kontrast og fargegjengivelse
-
Skjermrefleksjoner

Pris: 22.000 kr
lg.no

Les hele testen av LG 55LM760T på Lyd & Bilde

Samsung 55ES6805

Fakta
55" LCD LED, 1920 x 1080
3 HDMI
SmartHUB nettportal
Dual Core prosessor
Pris: 18.000 kr

Nesten komplett (beste kjøp)


Samsungs nye 6-serie byr på svært mange finesser og høy bildekvalitet til en fornuftig pris.

Ingen kan nekte for at Samsung har vært en viktig trendsetter i TV-markedet de siste årene. Med konsepter som LED med slank design, 3D og nå Smart har de på mange måter vært en spydspiss som de andre TV-produsentene har rettet seg etter. 55ES6805 kommer med en kraftig Dual Core-prosessor ombord som understøtter de mange smartfunksjonene. Til bildet bruker den et LCD-panel med kantmonterte lysdioder og Samsungs egen Micro Dimming teknologi, som justerer lysstyrken i individuelle deler av kantlyset. Samsung leverer noe av den beste fargegjengivelsen blant testdeltakerne, og på sportssendinger har den god skarphet under bevegelser. En annen styrke hos Samsung-skjermen er det gode svartnivået, som er rekordsvart til LED å være.

+
Glimrende fargegjengivelse
Dypt svartnivå
-
Noe lysgjennomslipp

Pris: 18.000 kr
samsung.no

Les hele testen av Samsung 55ES6805 på Lyd & Bilde

Grundig 55 VLE 9270 CP

Fakta:
55" LED LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
MPEG4/RiksTV
USB Record
Pris: 15.000 kr

Mye for pengene


For deg som vil ha en enkel TV med bra ytelse er Grundigs nye skjerm et interessant alternativ.

Grundig 55 VLE 9270 er en fornuftig priset LED-modell med minimalistisk design og en stilig dreibar glassfot. Den er derimot ikke den mest opplagte TV-en til veggmontering fordi noen av kontaktene peker bakover. VLE 9270 gir opp av esken et kontrastrikt og lyssterkt bilde. Fargegjengivelsen er jevn og nyansert, og bildet er generelt skarpt og flott. Den har imidlertid et noe gråere svartnivå enn de beste. Grundig har prioritert den lysere enden av skalaen fremfor det å gi mest mulig detaljer i svart. Derfor er ikke dette en utpreget filmskjerm, men snarere en TV som gir god ytelse i dagslys. Lyden er også meget god - helt klart noe av det bedre vi har hørt innen innebygd TV-lyd.

+
God betraktningsvinkel
Bra skarphet
-
Begrenset svartnivå

Pris: 15.000 kr
grundig.no

Les hele testen av Grundig 55 VLE 9270 CP på Lyd & Bilde

Panasonic 50VT50 kr 20.000

Fakta:
50" 3D plasma, 1920 x 1080
4 HDMI
Smart Viera nettportal
Dual Core prosessor
Pris: 20.000 kr

Kongen på haugen? (spesielt anbefalt)


Panasonics beste plasma har i en årrekke vært regnet som en referanse innen bildekvalitet. Årets modell er forbedret ytterligere, men nå begynner konkurrentene å puste Pana i nakken¿

Alle som bryr seg om bildekvalitet har sikkert fått med seg at Panasonics plasma-toppmodell rangeres høyt i våre tester. Nå har toppmodellen VT30 fått en arvtager, og den skuffer ikke: Med unntak av OLED-skjermer er bildet fra 50VT50 noe av det beste vi har sett innen TV, med utrolig briljante og naturlige farger, og en kontrast som virkelig evner å få frem de små detaljene. Lysstyrken fra plasmapanelet er nå kraftig nok til at de færreste vil savne noe trøkk i bildet i et vanlig hverdagsrom. LED-skjermene fortsatt har en fordel i dagslys, men i normal/dunkel belysning er Panasonic i sitt ess, med et svartnivå i særklasse. Panasonc er lite plaget av etterheng og "rykking" i bildet, men den mister noe skarphet i konturene når kameraet panorerer. Plasmaen er ikke verre enn LED-skjermene i så måte, men på grunn av renheten i bildet ellers, kan det bli mer fremtredende for noen.

+
Referanse fargegjengivelse
Dypt svartnivå

-
Noe begrenset lysstyrke

Pris: 22.000 kr
panasonic.no

Les hele testen av Panasonic 50VT50 på Lyd & Bilde

Samsung 64E8005XXE kr 27.000

Fakta
64" 3D plasma, 1920 x 1080
4 x HDMI
SmartHUB nettportal
Innebygd Skype kamera
Smart Interaction stemme/
bevegelseskontroll
Pris: 27.000 kr

Designer-plasma


Samsung vekker oppsikt med sin linjelekre plasmamodell.

Vi kjenner Samsung best som en produsent av tynne LED-skjermer, men nå er de faktisk i ferd med å bli verdens største plasmaprodusent også. Designmessig ligner Samsung-skjermen sine LED-søsken på en prikk.

Samsung-plasmaen har utrolig god bildeskarphet,med evne til å gjengi ekstremt fine detaljer som går tapt på mange andre skjermer. Når kameraet står stille, ser vi hvert eneste gresstrå i pitch-en og spillernes nummer tydelig. Farge- og svartgjengivelsen er også helt i toppklassen med Samsung bak roret, og kommer tett på Panasonics toppmodell VT50. Kombinasjonen av rå skarphet, enorm fargedybde og enda dypere svartnivå gjør det rett og slett til en nytelse å se film på Samsung-skjermen. Den henger også godt med på sportssendingene, men mangelen på en effektiv bildeutjevning/bevegelseskompensering gjør at bevegelsene nødvendigvis blir litt mer rykkete enn de beste i testen.

+
Super skarphet
Flott fargegjengivelse
-
Noe summing fra skjermen

Pris: 27.000 kr
samsung.no

Les hele testen av Samsung 64E8005XXE på Lyd & Bilde

Sharp LC70LE836S LCD-TV

Fakta
70" 3D LED-LCD, 1920 x 1080
4 HDMI
AQUOS NET+ nettportal
Pris: 34.995 kr

Kolossal filmskjerm


Sharps nye 70-tommer er en rekordstor drømmeskjerm for film- og sportsgærninger!

Om du er blant dem som liker å ha større TV enn naboen, passer Sharps siste kreasjon midt i blinken! Sharps nye 70-tommer er et imponerende skue før man i det hele tatt har skrudd den på. Med sine 177 centimeter diagonalt kan den by på et bildeareal som er nesten dobbelt så stort som en 50-tommer! Dette er en TV som retter seg mot ihuga film- og sportsfanatikere, og de som sitter i en stor stue med lang avstand til TV-veggen, typisk 4-5 meter eller lengre.

LC70LE836S har en blendende kraftig lysstyrke som er klart overlegen i forhold til plasmaskjermene, og har samtidig veldig god lyskontroll: Her er det knapt noen spor til ujevn lysfordeling. Svartnivået er også skikkelig bekmørkt når filmen krever det.
Bildekvaliteten er i toppklassen, og det gedigne skjermformatet må helt klart sies å gi en film- og sportsopplevelse utenom det vanlige.

+
Stort og lyssterkt bilde
Bra svartnivå og kontrast
-
Litt ujevne bevegelser
Begrenset betraktningsvinkel

Pris: 34.995 kr
sharp.no

Les hele testen av Sharp LC70LE836S på Lyd & Bilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi