Hovedinnhold

Slik kjøper du høyttalere

Ti råd til riktig kjøp

(VG Nett) Watt, subwoofer og høyttalerplassering. Forvirret? Da er du kanskje ute etter å lære mer om hvordan du skal se etter når du kjøper og setter opp riktig høyttalersystem.

Denne saken handler om:

HØYTALERE: Gode høytalere gir god lyd. Men du trenger også en forsterker, skal du gjøre hjemmekino ut av TV-en din. Her to høytalere fra Vienna Acoustics. Foto: Lyd og Bilde
HØYTALERE: Gode høytalere gir god lyd. Men du trenger også en forsterker, skal du gjøre hjemmekino ut av TV-en din. Her to høytalere fra Vienna Acoustics. Foto: Lyd og Bilde

Ekspertene i magasinet Lyd & Bilde har her på VG Nett vist deg hvordan du skal kjøpe både flat-tv, DVD-spiller og mye annen elektronikk. Denne gangen har runden kommet til høyttaler-kjøp.

Kanskje har du akkurat kjøpt den perfekte TV-en og den perfekte DVD-spilleren, men vil ha skikkelig lyd ut av det nye systemet ditt.

Les også:Slik kjøper du DVD-spiller
Les også:Slik kjøper du hodetelefoner
Les også:Slik kjøper du musikkanlegg
Les også:Slik kjøper du videokamera
Les også:Slik kjøper du MP3-spiller
Les også:Slik kjøper du en projektor
Les også:Slik kjøper du flat-TV
Les også:Slik kjøper du digitalkamera

Da er det på tide å åpne lommeboken ytterligere, å gå til innkjøp av et godt høyttalersystem. Men hva skal du egentlig se etter når du går ut og kjøper? Og hva betyr ord slik som subwoofer, surround og watt?

Lyd & Bilde-ekspertene har i den anledning satt seg ned for å svare på ti enkle spørsmål rundt kjøp og valg av riktig høyttaler-system. Ta også en titt på en tidligere sakher på VG Nett, for litt mer informasjon om om hvordan du setter opp din egen hjemmekino i stua.

Hvorfor ikke skrive ut denne saken og ta den med i butikken som huskeliste? Kryss av i rutene for rådene du har fulgt opp!

1. Jeg har TV-en og DVD-spilleren min. Hvordan får jeg god lyd?
Svar: For å få god lyd trenger du separate høyttalere, og en forsterker til å drive dem. Eventuelt aktive høyttalere med innebygd forsterker.

2. Hvordan kobler jeg høyttalerne til TV/DVD-spiller? Trenger jeg mer utstyr?
Svar: Ja, du må ha en forsterker for å få futt i høyttalerne. Du trenger dessuten kabler for å koble sammen anlegget. En signalkabel fra TV/DVD til forsterkeren, og deretter høyttalerkabler ut til høyttalerne.

3. Hvor mange høyttalere trenger jeg?
Svar: To høyttalere er nødvendig for stereogjengivelse. For å få ekte surroundlyd trenger du minst fem høyttalere, eller opptil åtte med de mest avanserte lydformatene.

4. Hva er en subwoofer, og trenger jeg den egentlig?
En subwoofer er en dedikert basshøyttaler som spiller de dype frekvensene vanlige høyttalere ikke klarer å gjengi. DVD-filmens lydspor har som regel en egen basskanal som er tiltenkt subwooferen. Subwooferens arbeidsområde er typisk fra 80 Hertz(svingninger per sekund) og nedover.

De aller dypeste frekvensene klarer vi ikke å høre, men de kjennes på kroppen og får ting til å vibrere. En subwoofer er alfa og omega for store opplevelser i hjemmekinoen, og kan i tillegg gi en ny dimensjon til favorittmusikken din.

5. Hva bør jeg se etter i et godt høyttalersystem?
Høyttalerne bør først og fremst matche rommet ditt, ikke bare utseendemessig, men også lydmessig. Store høyttalere i et lite rom pleier å fungere dårlig, det samme med bitte små høyttalere i en stor stue. Plasseringen er også svært viktig, og derfor gjelder det å velge høyttalere som kan plasseres fleksibelt innenfor arealet du har til rådighet.

Det er ingen vits i å kjøpe store og avanserte høyttalere hvis du ikke har anledning til å plassere dem riktig. Mange høyttalere er beregnet på å stå ute på gulvet, mens andre kan henges direkte på veggen.

6. Hva er en watt og hvor mange trenger høyttalerne mine?
Watt er målenheten for effekt, og brukes i lydsammenheng til å angi hvor kraftig forsterkeren er. Hvor mange watt høyttalerne dine trenger kommer an på hvor effektive de er(følsomhet), og hvor høyt du ønsker å spille. Vanlig følsomhet for en høyttaler er 87 desibel ved 1 watt inn. For å øke lydstyrken med 3 desibel, må forsterkeren doble effekten.

Altså trengs det 2 watt for 90 desibel, 4 watt for 93 desibel og så videre. Ved vanlig lytting trengs det ikke mer enn 30-40 watt, men både musikk og film har eksplosive hendelser som krever at forsterkeren leverer masse effekt i kortere perioder. Jo kraftigere forsterkeren er, jo bedre vil den kunne takle disse svingningene.

7. Hva er en forsterker, og trenger jeg en slik?
Akkurat som bilen trenger en motor, trenger høyttalerne en forsterker. Forsterkeren omdanner de svake lydsignalene til strøm som kan drive høyttalerne og lage lyd. Forsterkere finnes i alle størrelser, fra 1 til 1000 watt eller mer. Hvor kraftig forsterking som trengs avhenger av situasjonen. 1 watt holder til å drive hodetelefoner, mens det trengs 10.000 watt eller mer i et stort kino- eller konsertanlegg.

8. Hvordan bør høyttalerne plasseres i forhold til TV-en?
Det avhenger av type høyttaler, men så lenge høyttalerne er magnetisk skjermet kan plasseres tett inntil TV-en. I et surroundoppsett blir TV-skjermen det naturlige midtpunkt hvor resten av anlegget sentreres rundt. Fronthøyttalerne på hver sin side, gjerne med en viss avstand slik at de også gir et bra lydbilde i stereo.

Senterhøyttaleren(for dialog) plasseres rett over eller under TV-en. Bakhøyttalerne skal være bak eller ut fra siden for lytteposisjon(sofaen). Subwooferen kan plasseres mer fritt, men et av hjørnene i rommet er en bra begynnelse.

9. Hvilke kabler trenger jeg til dette?
Mellom en DVD-spiller og surroundreceiver er det nok med en digitalkabel for lyd, eventuelt en digitalkabel som overfører både lyd og bilde. Bildesignalene overføres deretter til skjermen, enten via DVD-spilleren eller receiveren med egen kabel.

Ut fra receiveren strekkes høyttalerkabler til hver enkelt høyttaler, samt en signalkabel til den aktive subwooferen. Høyttalerkabel kan være lurt å kjøpe på rull slik at du kan legge kablene slik det passer best i rommet ditt, og deretter bestemme lengden.

10. Hvordan er forholdet mellom pris og lydkvalitet?
Forholdet mellom lydkvalitet og pris kan beskrives som en bratt kurve som flater ut etterhvert. Det vil si, i prisklassen 0-10.000 for et par høyttalere, er det mye å hente ved å betale litt mer. Men forbedringene koster stadig mer penger jo høyere du kommer i pris og ytelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi