Hovedinnhold

VG Nett kommenterer:

Stopp den meningsløse DAB-debatten

Diskusjonen om DAB som fremtidens radio fortsetter med generalsekretæren i IKT-Norge som den største kritikeren. Nå er det på tide å legge frem fakta og erklære debatten død.

Denne saken handler om:

Foto: VG
Foto: VG

DAB (Digital Audio Broadcasting) er det nye radioformatet som både NRK og P4 sender på. DAB skal gi bedre radio-lyd i tillegg til å levere tjenester som det analoge FM-båndet ikke kan formidle. Et annet mål med å gå over til DAB er at det er langt billigere for NRK og P4 å vedlikeholde DAB-nettet enn dagens FM-nett. Vedlikehold av FM-nettet koster 150 millioner kroner i året. Det er altså flere grunner til at radioen skal digitaliseres, både kvalitetsmessige og økonomiske.

Foreldet teknologi?

Per Morten Hoff i IKT-Norge har klart å skape forvirring rundt det nye radioformatet DAB. Han hevder at lydkvaliteten er dårlig og at teknologien er foreldet. Lydkvaliteten i DAB-nettet avhenger av hvor stor bit-rate kanalen blir sendt i. Kanaler med bare tale, som for eksempel Alltid Nyheter, sendes i en lavere bit-rate enn musikkanalene. Alle kanalene kan i praksis sendes i høy bit-rate for å få bedre kvalitet, spørsmålet er om kanaler uten musikk trenger veldig god kvalitet. Hoff mener at DAB-teknologien er foreldet, men hva er hans alternativ? FM-båndet? Da snakker vi virkelig foreldet teknologi.

Les Per Morten Hoffs svarinnlegg her.

Ikke politisk styrt

I Norge er Dab-utbyggingen ikke politisk styrt i motsetning til i mange andre land. Utviklingen av DAB er markedsstyrt og det er derfor NRK og P4 som velger om de ønsker å bygge ut DAB-nettet og å sende på DAB eller ikke. Når både NRK og P4 satser på denne teknologien er det den som blir standard, uavhengig av hva Hoff måtte mene om teknologien. Den eneste som kan stanse DAB-utbyggingen er kulturminister Trond Giske, som også er NRKs generalforsamling. At Giske skulle stanse utbyggingen av et nett som snart er ferdig utbygd til 80 prosent av landets befolkning er helt usannsynlig. Hvis DAB-utbyggingen skulle stanses politisk måtte det selvsagt ha skjedd for mange år siden. Dessuten har P4 DAB-konsesjon til 2012. Det ville ha skapt oppstandelse om kulturministeren ville latt NRK bruke penger de har fått over statsbudsjettet til å bygge ut DAB-nettet for at det skulle stanses av samme mann som har skaffet pengene når nettet begynner å nærme seg ferdig utbygd.

Giske står i veien

Problemet er at Giske ikke aktivt går inn for omleggingen til DAB. Han nekter NRK å flytte Alltid-kanalene til DAB-nettet med begrunnelse at folk ser på Alltid-kanalene som en del av NRKs tilbud. Og det på tross av at mange ikke får inn Alltid-kanalene. Det er altså greit at deler av landet ikke får inn kanalene over FM-båndet, men det er ikke greit om NRK velger å gi tilbudet til de som har DAB-radio.

På tide med modernisering

Det finnes bare ett svar på om DAB er fremtidens radio i Norge. Og det er at så lenge NRK og P4 satser på DAB så blir det DAB. NRK har også garantert for at DAB-formatet blir værende. I England er ikke DAB bare stort, det er gigantisk. Ulempen er selvsagt at radiolytterne må kjøpe et nytt radioapparat. Men slik er det nå engang med stort sett all teknologi, den endrer seg over tid. FM-teknologien har holdt usedvanlig lenge, men nå mener altså NRK og P4 at det er på tide med en modernisering. Akkurat på samme måte som kassetter ble til cd-er, cd-er ble til mp3 og VHS ble til DVD (Neste år kommer også arvtageren til DVD). Ser man på mobiltelefoner går utviklingen raskt og ny teknologi gjør at de fleste bytter telefon med jevne mellomrom. Når radiosignalene nå digitaliseres er det første gang at teknologien krever nye apparat. En DAB-radio koster fra 500 kroner og oppover. Vi er godt vant med FM-radioene som koster svært lite, men også DAB-radioene vil fortsette å synke i pris. Nå får man også kjøpt et DAB-adapter som plugges i stereoanlegget for å kunne få DAB på stereoanlegget i stua. Omleggingen til digital radio er et gode for brukeren, men hver radiolytter må selvsagt bestemme selv når de ønsker å gå over til det digitale formatet. NRK og P4 gir sine lyttere årevis på omleggingen. Spørsmålet er selvsagt om det er god dekning der du bor. Akkurat som med FM-radioen.

Digitalisering av radioen kommer til å skje innen kort tid, NRK og P4 satser på DAB. Du trenger selvsagt ikke være med på utviklingen om du vil, enn så lenge er FM et alternativ til de som vil vente med overgangen. Dessuten ligger de fleste kanaler på internett om du heller velger den løsningen. Men at DAB er fremtiden for NRK og P4 er det ingen tvil om. Nettet er godt utbygd og det er billig å sende DAB-signalene.

Hoff villeder publikum

Hoff har skrevet at DABs verdensforum (World DAB Forum) har lagt DAB død. Dette er selvsagt galt og handler utelukkende om ulike formater og hvorvidt disse kan sendes på DAB-radioer som allerede er kjøpt eller om dagens DAB-radioer blir gammeldagse om kort tid. NRK og P4 kommer til å fortsette med den standarden de allerede har brukt og det er derfor ingen fare for at DAB-radioer som ble solgt i fjor er utgått på dato om kort tid.

DAB er her - og blir

Er du en radiolytter er det ingen grunn til å frykte DAB som fremtidens radio. Per Morten Hoff i IKT-Norge har gjort en usedvanlig god jobb med å forvirre publikum når de sprer usikkerhet om DAB-radioen, men de har ikke gjort noe positivt for de som faktisk lytter til radio.

Jørgen Lyngvær, Teknologijournalist, VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi