Hovedinnhold

Her er fjorårets beste hodetelefoner

Hodetelefoner kommer i svært mange kvalitets- og prisklasser. Redaksjonen i fagbladet Lyd og Bilde har kåret fjorårets fjorten beste modeller.

Denne saken handler om:


Man kommer langt med en femhundrelapp. Da finner man gode hodetelefoner eller ørepropper, som egner seg til både bærbare spillere, og anlegget hjemme. De mest kresne bruker gjerne enda mer penger på hodetelefoner, men felles for alle uansett budsjett, er ønsket om å hære musikk uforstyrret, der man er, og når man ønsker det.

Bærbare spillere og mobiltelefoner spiller både musikk og viser video, men hodetelefonene som følger med er ikke alltid gode. Den store musikkopplevelsen uteblir når bassen er blodfattig og klangen tynn. Løsningen blir å oppgradere til bedre hodetelefoner eller propper.

Flere ulike typer

Det finnes to typer ørepropper. De man putter i ytterøret, og de som puttes i øregangen. Sistnevnte demper støy mye bedre enn vanlige propper, slik at man hører mer musikk og mindre støy.

Hodetelefoner med bøyle kan grovt deles i to kategorier, de små som plasseres på øret, og de store som omslutter hele øret.
Førstnevnte er ofte egnet til bærbart, mens de større som regel er beregnet for hjemmebruk.

Støydemping eller noise-cancelling, kan være svært effektiv, men man betaler ekstra for den elektroniske kretsen som foretar beregningen av støyen utenfor hodetelefonene, og kompenserer elektronisk ved å fasevende støyen for å utligne den inni øreklokkene.

I 2010 som i 2009 var kvalitetsforskjellene store. Derfor har vi bare tatt med de som har scoret høyest i testene våre. Under kan du lese om de 14 beste hodetelefonene og øreproppene fra over 40 tester i 2010.

Ørepropper: Sennheiser PMX 680 Sports

De beste sportshodetelefonene

Sennheiser prikker inn det viktige - de er pene, de sitter fast og de låter bra.

Det kreves mer enn bare lydkvalitet av en sportshodetelefon. Det er vel så viktig med en god og holdbar konstruksjon, samt at de holder seg på plass. I vår store test var det mange som falt fra underveis, av en eller
annen grunn, men Sennheisers Adidas-merkede hodetelefoner
holdt helt til mål. De sitter godt takket være den fleksible bøylen og føles behagelig på øret. Til tross for at de sitter løst, er bassgjengivelsen riktig bra og lydkvaliteten blant de bedre. Tar man dessuten med i beregningen at de tåler svette og regn, samt at de har en praktisk volumkontroll, blir PMX 680 Sports årets beste sportshodetelefoner.
Pris: 450 kr

Les full test av Sennheiser PMX 680 Sports på Lyd & Bilde

Ørepropper: Denon AH-NC600

Beste ørepropper med støydemping.

Gode ørepropper demper støy så godt at man strengt tatt ikke trenger ekstra støydemping.

En liten forsterker med støydempingskretser sitter på ledningen til Denons små AH-NC600 ørepropper. Den fanger opp lyden fra mikrofonene på øreproppene, og fasevender og korrigerer lydsignalet for å dempe lyd utenfra. Og det virker, slår man på støydempingen forsvinner nesten all støy som ikke allerede er dempet av at man har proppene i øregangen. Lydbildet er fyldig og behagelig, med klassisk varm Denon-bass, men også med åpen og tydelig mellomtonegjengivelse. Denon AH-NC600 er et par fremragende flotte ørepropper med svært god aktiv støydemping, hvis eneste ulempe er en noe høy pris. På tross av at de leveres med bæreveske, flyadapterplugg flere silikonpropper og en forlengerkabel.
Pris: 1698 kr

Les full test av Denon AH-NC600 på Lyd & Bilde

Ørepropper: Monster Turbine Pro

Profflyd i øret.

Hvis Monster mener at Turbine Pro er gode nok for proffene, bør de være gode nok for vanlige dødelige også.

Pro-proppene passer alt av bærbare musikkspillere. De er solid og tillitvekkende laget, og det følger med flere størrelser silikonpropper og to små futteraler. Et lite og lett i kunststoff, og et litt større i kunstskinn med plass til ekstra silikonpropper. Den store og varme fyldige klangen minner mer om store hodetelefoner enn ørepropper. Turbine Pro egner seg like godt til hardtslående rock som til sart jazz og pop. Med litt mer finmasket og detaljert lyd, ville de vært de perfekte øreproppene til allround-bruk.
Pris: 2500 kr

Les full test av Monster Turbine Pro på Lyd & Bild

e

Ørepoppper: Monster Tribute Miles Davis

Jazz-propper

La deg ikke lure. Disse øreproppene fungerer med annen musikk også, men kommer virkelig til sin rett på akustisk jazz.

Man må ikke være jazzelsker for å trives med Monsters hyllest til Miles Davis. Øreproppenes jazztilhørighet markeres av en signatur på proppene i lettmetall og futteralene som følger med. Og så er selvsagt kabelen blå, og ikke sort, og i esken ligger en CD med Miles Davis Kind of Blue, fordelt på to CD-er med studiokutt og noen spor som ikke har vært utgitt tidligere. Miles Davis Tribute proppene koster litt ekstra, men de gir også litt ekstra klangfylde til særlig akustiske instrumenter, som ofte er fraværende i billigere ørepropper. Om de er verdt de ekstra pengene sammenlignet med Monsters rimeligere og utmerkede Turbine Pro, er usikkert. Det som imidlertid er sikkert, er at Miles Davis Tribute proppene stiller helt i tet blant de beste proppene vi har testet.
Pris: 3998 kr

Les full test av Monster Tribute Miles Davis på Lyd & Bilde

-- Årets ørepropper: Jays A-Jays Three --

Kast øreproppene

Kjøp heller disse. For alle som fremdeles har et par billige ørepropper, kan få tidenes oppgradering i et par A-Jays Three.

Dessverre er det fremdeles slik at de fleste leverer ørepropper som lyder grått og skingrete. MP3-lyd er ikke akkurat gourmetlyd i utgangspunktet, men det er ingen vits å holde på de gamle proppene for det.

A-Jays Three koster under 500 kroner, og spiller som om de koster 1.000 kroner. Du får rett og slett ikke bedre propper til prisen. Hvis noen mener det motsatte, er vi interessert i å høre om det, for dette er sensasjonelt bra lyd for pengene. Selv innpakningen er det klasse over.

De 8,6mm små membranene sparker skikkelig fra i bassen. Stram, kontant og potent bass som kler all musikk fra Elgar til Eminem legger et solid fundament for en åpen og klar mellomtone. Legg til finmasket detaljeringsevne og tydelig definert diskantgjengivelse, og man tror nesten ikke prisen er riktig. Klaververker trives like godt som orkestermusikk, pop og hip-hop. Bare pass på å finn de silikonproppene som srøger for at du frå proppene godt festet i øret, ellers blir klangbalansen for slank. Fraværet av mikrofon og håndfriknapper på ledningen er det eneste vi finner å trekke for.
Pris: 399 kr

Les full test av Jays A-Jays Three på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: Shure SRH240

Beste budsjett hodetelefon

De mest kresne får alt de drømmer om i Shure SHR 240. Den fungerer også på iPoden.

For disse hodetelefonene er det virkelig fyr i. De lyder forbasket uansett lydkilde og musikk, og den relativt nøytrale og åpne klangkarakteren, gjør dem svært godt egnet til studiobruk, hi-fi, men også når man er på farten. Bassen er kanskje ikke like tøff som på Denon AH-D510, men den er bedre definert og detaljer og smånyanser i resten av lydbildet, er mye bedre definert på disse enn på de fleste hodetelefonene i testen. Vokaler lyder klokkeklart, lydbildet er fullt av detaljer, og de klarer å skape flott live-følelse på konsertopptak. Kan man be om mer til prisen.
Pris: 595 kr

Les full test av Shure SRH240 på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: Denon AH-D510

Kompakt eleganse

De lekre hodetelefonene fra Denon passer utmerket på iPod-en, og trives like god på stereoanlegget.

Denon-hodetelefonene spiller høyt nok for de fleste, når de er koblet til en iPod, og lyder balansert og fyldig. En 42 mm stor membran i hver av øreklokkene sørger for fyldig bass. Samtidig er klangen varm og behagelig. Uten at detaljer blir borte av den grunn. Bassen er et kapittel for seg. Hvert fall for så relativt små klokker. Med disse på litt høyt volum får man massert hodet skikkelig. Kanskje ikke perfekt for klassisk musikk, men det meste fungerer godt i det romslige og fyldige lydbildet som Denon AH-D510 leverer. Utmerkede hodetelefoner til prisen, som passer de fleste og til det meste.
Pris: 698 kr

Les full test av Denon AH-D510 på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: Shure SRH840

Sensasjonelt bra

Hodetelefoner for proffer kan lyde kjedelig. Selv om det ikke burde være noen motsetning mellom studiobruk og musikklytting.

Shure SRH840 er et kupp. Rett og slett. Den nærmeste konkurrenten er Sennheiser HD 380 Pro, som har samme fyldige klang, men mangler SRH840s skarpe fokus i lydbildet, og ikke minst detaljrikdom. Musikere vil høre mer av miksen, og musikkentusiaster vil få både i pose og sekk med SHR840 på hodet. Og så er de billige nok til ikke å knekke budsjettet til studioer som vil oppgradere hodetelefonparken til noe solid og vellydende. Da blir det råd til flere dyre rørmikrofoner.
Pris: 1625 kr

Les full test av Shure SRH840 på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: Sennheiser HD 598

Lekkert for øyne og ører

Man skal ikke la seg lure av 70-tallsdesignet, disse hodetelefonene er tuftet på moderne teknikk og det merkes.

Hodetelefonene med det karakteristiske designet, lyder praktfullt. Det eneste man skal huske på er at de er åpne på yttersiden, de lekker lyd så det holder. Alle i samme rom vil med all tydelighet kunne høre hva som spilles. Foruten det er det bare prisen vi har noe å utsette på. De virker litt kostbare på tross av glimrende lydkvalitet, for de er ikke så mye bedre enn Shure SRH840 eller Audio Technica M50 som sparer deg for noen hundrelapper. Men de er litt mer raffinerte, bedre å ha på hodet over lang tid og passer kanskje enda bedre til krevende innspillinger hvor klangnøytralitet spiller en rolle.
Pris: 2098 kr

Les full test av Sennheiser HD 598 på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: B&W P5

Luksusklaffer

Når en av verdens mest anerkjente høyttalerprodusenter bestemmer seg for å lage hodetelefoner, må det bli bra.

B&Ws første hodetelefon er en kompakt og lett lukket hodetelefon, først og fremst beregnet på bærbart utstyr, nettopp derfor kan de foldes sammen for å spare plass i bagen. Kvaliteten overgår alt vi hittil har sett av hodetelefoner for bærbart bruk. Solide metallstenger, kvalitetsplast og skinntrukne øreputer gir et formidabelt inntrykk av kvalitet. Lydkvaliteten virkelig noe å rope hurra for. Velbalansert, fyldig og åpen. It Don't Hurt Anymore fra Johnny Cash første CD etter hans død - American IV: Ain't No Grave - slipper den ru stemmen gjennom i all sin prakt. Pianoet fremstår som krystallklart og stereoperspektivet sitter som spikret. Den sarte vokalen til Alison Krauss på You're Just a Country Boy flyter som honning i øregangene, vispen på skarptrommen lyder derimot litt dempet, mens pianoet også her er klart som nypusset krystall.
Pris: 2498 kr

Les full test av B&W P5 på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: Bose QuietComfort Q15

Beste hodetelefon med støydemping

Bose Quietcomfort Q15 er ingen billig affære, men stille blir det.

Dette er hodetelefoner først og fremst er ment for den som reiser mye eller befinner seg i miljøer med mye støy. Lyden er sammenliknet med mye annet på markedet særdeles bra men som sagt her er det stillheten som teller. For at lyddempingen skal virke benytter Bose mikrofoner som sitter både på innsiden og utsiden av klokkene. Disse analyserer både lydbildet og støybildet og sender såkalt «motlyd» for å ta bort mesteparten av omkringliggende lyd. En annen fordel er at du kan ta bort ledningen til lydkilden. På denne måten kan du rett og slett bruke dem til å oppnå stillhet. Som en konklusjon er dette det beste støydempende hodetelefonsettet på markedet. Det er svært dyrt, men du som reiser mye vil fort finne ut at det faktisk er verdt pengene med god margin.
Pris: 3000 kr

Les full test av Bose Quietcomfort Q15 på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: Koss ESP950

Grenseløst nøytral

De spesielle hodetelefonene fra Koss vil gi deg lydopplevelser du ikke trodde var mulig.

Nesten alle hodetelefoner er laget på med samme driftsprinsipp, med én stor membran som dekker øret. Men Koss elektrostatiske ESP 950 bruker ikke et vanlig element med en membran, svingspole og magnet, slik et en vanlig høyttaler også gjør. Inni hodetelefonene sitter et elektrostatisk element for hvert øre. Med en membran som er så tynn og lett at vekten av et hårstrå er en naturlig sammenligning. Å lytte til musikk med Koss ESP 950 er en spesiell opplevelse. Særlig dersom man er vant til enklere hodetelefoner med konvensjonell teknologi. Detaljrikdommen er frapperende god, fokuset i lydbildet er knivskarpt og det er ingen betoninger eller farginger av lydbildet.
Pris: 7495 kr

Les full test av Koss ESP950 på Lyd & Bilde

Hodetelefoner: Beyerdynamic Tesla 1

Førsteklasses komfort

Med Tesla 1 kaster Beyerdynamic seg inn i kampen om high-end kundene. Og lykkes med uovertruffen komfort.

Beyerdynamic Tesla 1 er en svært komfortabel hodetelefon i referanseklasse. Den høye impedansen og relativt lave følsomheten - for en så stor hodetelefon - krever en skikkelig forsterker, men da blir også T1 en hodetelefon man nevner i samme åndedrag som Denon AH-D7000 og Sennheiser HD800. Beyer-hodetelefonene lyder klangmessig som en kombinasjon av D7000 og HD800, men er mer komfortable enn D7000 og varmere i klangen enn HD800. En slags gylden middelvei for mange altså.

--Årets hodetelefoner: Audio Technica ATH-M50 --

Klasseledende

Når vi en sjelden gang støter på produkter som så til de grader åpner øregangene, får man simpelthen ikke nok.

Klangen er i første rekke glimrende balansert. Ingen deler av frekvensområdet overskygger den andre. Bassen er mektig, stram og dynamisk, mellomtonen åpen, glatt og gjennomsiktig. Selv diskanten som ofte kan oppleves som grovkornet på så store membraner (45 mm), er luftig og presis. De slipper klangen godt frem fra alt fra konsertklaver til strykere og triangler.
De ovale øreklokkene legger seg rundt øret og ikke oppå. Relativt lav vekt for så store hodetelefoner, som også kan legges flatt slik at de ikke tar mye plass i bagen. En solid 6,3 mm jackplugg med strekkavlastning, skjuler en 3,5 mm jackplugg som man kan få frem ved å skru av den store, og begge sitter i en snurret grisehaleledning som ikke vaser seg.
Dette er ikke bare et par ytterst velbalanserte og behagelige hodetelefoner. Dette er referansekvalitet i prisklassen, og utfordres kun av Sennheiser HD 380PRO og Shure SRH840. Men disse er mer komplette, bedre allround, og har bedre definert bass og tydeligere detaljgjengivelse. Skal de bli bedre enn dette, kommer det til å koste en del mer, derfor tror vi Audio Technica ATH-M50 er et røverkjøp i klassen. Bedre blir det neppe.
Pris: 1625 kr

Les full test av Audio Technica ATH-M50 på Lyd & Bilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi