Hovedinnhold

Formatkrigen er i gang

To nye DVD-formater skal erstatte dagens format. Det forvirrer de fleste, derfor skal vi gi en kort forklaring på HD-DVD og Blu-ray.

Denne saken handler om:

De nye DVD-formatene:

HD-DVD og Blu-ray


Dagens DVD-format er svært godt utbredt. Det finnes flere millioner DVD-spillere der ute, mange husstander har flere enn en spiller, og de er forlengst utbredt i moderne PC-er.

Men DVD-formatets dager er talte. Nye formater vil ta over forbrukermarkedet for video, og to formater skal slåss om kundene.

Det er lenge siden vi skrev om HD-DVD og Blu-ray første gangen. Siden den gang har de to bransjeforeningene som står bak de to formatene forsøkt, men mislyktes, i å bli enig om et standardformat for High-Definition video på DVD.

Dermed har vi fått to nye formater, som tilsynelatende har de samme fordelene og ulempene.

Begge lagrer innholdet på en 12 cm plate, akkurat som CD og DVD, men der stopper de fleste likhetene.

For mens dagens DVD-er lager video i det man kaller standard oppløsning, lagrer begge de nye formatene video i høyoppløst format.

Kringkasting og DVD har en linjeoppløsning på 576 linjer, mens de nye HD-formatene støtter både 720 og 1080 linjer.

Med progressiv (p=progressive) opptegning av bildet, noe som gir ett helbilde på skjermen, mens standard linjeflettet (i = interlaced) bygger opp bildet i to omganger ved å flette linjene sammen på skjermen.

Med HD-DVD og Blu-ray får man samme eller bedre kvalitet som et digitalt bakkenett kan gis oss i framtiden.

Og akkurat som i det kommende digital-tv-nettet, krever de høyoppløste videoformatene større sende- og lagringskapasitet. Mens DVD slik vi kjenner det i dag kan bruke opptil 10 megabit datastrøm per sekund for å oppnå høyest mulig bildekvalitet, bruker HD-DVD og Blu-ray opp til 52 Mbps. Det krever langt større lagringskapasitet på DVD og høyere kapasitet i sendenettet.

Det er ikke bare bildet som er høyoppløst. Lydkvaliteten vil også bli litt bedre på de to nye formatene. Nye lydformater for flerkanalslyd som Dolby True HD, DTS-HD og Picture Perfect Surround skal sørge for det.

Les hele artikkelen i Lyd&Bilde

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi