Hovedinnhold

Få ni TV-kanaler på mobilen

SMÅ: Mottakerne for DMB er bittesmå, fra mini-MP3-spillere til enheter som passer inn i mobilen. Av mottakerne på bildet er det bare den fra Cowon (øverst til høyre) som foreløpig selges i Norge. Flere er ventet å komme inn etter som DMB lanseres. Mot høsten kommer de første mobilene med innebygget DMB-mottaker. Foto: Pål Unanue-Zahl
SMÅ: Mottakerne for DMB er bittesmå, fra mini-MP3-spillere til enheter som passer inn i mobilen. Av mottakerne på bildet er det bare den fra Cowon (øverst til høyre) som foreløpig selges i Norge. Flere er ventet å komme inn etter som DMB lanseres. Mot høsten kommer de første mobilene med innebygget DMB-mottaker. Foto: Pål Unanue-Zahl
(VG Nett) I april er det klart for ni TV-kanaler rett inn på mobilen eller MP3-spilleren.

Denne saken handler om:

Folk på vei til jobben med en liten TV i hånden er et vanlig syn i asiatiske storbyer. Der har digitale mini-TVer blitt helt hverdags, nå kommer systemet til Norge for alvor.

- Vi har fem sendere i Oslo-området, som skal dekke hjemmeområdet til 1,4 millioner mennesker ifølge dekningsanalysene vi har, sier Gunnar Garfors som leder firmaet Norges Mobil-TV.
Firmaet er et samarbeid mellom Viasat, NRK og TV2 for å levere innhold til mobile enheter gjennom sendesystemet DMB.

Leserne diskuterer:Er DAB godt nok?

Nøyaktig hvor populære sendingene kommer til å bli, skal måles og kartlegges under testfasen som starter tidlig i april.

Innholdet fra de tre leverandørene blir en blanding av vanlige TV-kanaler og interaktivitet. Tre kanaler fra hver aktør skal utgjøre starten på sendingene.

I tillegg til TV-kanalene kommer 16 radiokanaler. Nøyaktig hvilke kanaler som blir med i denne omgangen er ikke valgt ut.

I tillegg kommer nytteinformasjon gjennom DMB-systemet.

- Det blir trafikkinfo, værinfo you name it! Vi skal finne ut nøyaktig hva folk ønsker seg, sier Garfors.

Dersom pilotprosjektet i Oslo blir en suksess, skal sendere for flere områder bygges. I denne omgangen dekkes stor-Oslo mot Follo, deler av Bærum og opp mot Lillestrøm.

Pop i Asia

DMB-systemet er allerede i drift i Korea, og TV-tittende pendlere er en del av hverdagen. Fra Korea kommer også flere av mottakerne, i en stor variasjon av enheter.

Akkurat nå er det kun en DMB-mottaker til salgs på det norske markedet. Når sendingene starter opp i april, venter Garfors at tilbudet kommer til å utvides så forbrukerne kan velge mellom et knippe ulike mottakere i forskjellige prisklasser og størrelser.

Mobiltelefonene som støtter sendingene er ikke tilgjengelig ennå, men kommer mot høsten.

Det er allikevel ikke sikkert at å kjøpe en ny mobil er den beste løsningen for DMB-mottak via mobilen.

- Vi ser også på løsninger der mottakeren ligger i handsfree-settet, i form av en liten boks, sier Garfors. - Det er en mellomløsning som kommer før jul.

Har valgt standard

Lenge har det vært en debatt om hvilken sendestandard som burde velges for sending av digital mobil-TV i Norge. Igjen står forbrukerne og bransjen overfor et valg, der to ulike og ikke kompatible standarder kjemper om markedet.

Grunnene til at Norges Mobil-TV som aktør har valgt DMB ligger godt forankret i blant annet økonomiske grunner. Et av alternativene som har vært oppe til diskusjon er standarden DVB-H, som er mye brukt i Europa. Ulempen er at DVB-H krever langt flere sendere enn DMB.

- En studie i Sverige viste at man kan dekke 90 prosent av landet med 200 - 300 DMB-sendere, sier Garfors.

- For å dekke 25 til 30 prosent av landet med DVB-H må man til med 3000 til 11000 sendere, sier Garfors til VG Nett.

Gunnar Garfors Foto: Pål Unanue-Zahl
Gunnar Garfors Foto: Pål Unanue-Zahl

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi