Hovedinnhold

Denne kan hindre TV-brann

GALVANISK SKILLE: Alle nye flatskjermer skal ha et galvanisk skille for å hindre brann. Foto: Speedlink
GALVANISK SKILLE: Alle nye flatskjermer skal ha et galvanisk skille for å hindre brann. Foto: Speedlink
(VG Nett) Kjøper du flatskjerm-TV er forhandleren pliktig til å selge deg denne dingsen. Den kan hindre at TV-en din tar fyr.

Denne saken handler om:

Et galvanisk skille er en liten dings som sørger for at en eventuell jordfeil ikke forplanter seg til kabelnettet og forårsaker brann.

Alle som selger TV-apparater er forpliktet til å selge galvaniske skiller til alle som kjøper nytt fjernsyn. Det samme gjelder TV-kort til datamaskiner.

Kan brenne ved jordfeil

Det kan begynne å brenne i ledninger eller utstyr hvis flatskjermen eller TV-kortet er tilkoblet kabel-TV-nettet og det oppstår jordfeil i strømnettet. Ved å kjøpe et galvanisk skille sikrer man seg mot denne brannfaren.

- Hvis ulykken skulle inntreffe, så kan konsekvensene bli dramatiske både for boligen og de som bor i den. Heldigvis kan folk sikre seg med små og enkle midler. Ved å montere et galvanisk skille isolerer en mot mulig brannfare, sier Einar Lunde, seksjonssjef i Post- og Teletilsynet.

Fastsatt i forskrift

- Fra juli i år har forhandlerne vært pliktig til å selge sikkerhetsutstyret sammen med flatskjermene. Likevel har det i mange tilfeller ikke blitt gjort.

- Vi har sett at både forbrukere og forhandlere har vært uvitende om dette sikkerhetsutstyret, sier Lunde.

- Vi har derfor inngått et samarbeid med Stiftelsen Elektronikkbransjen om å informere om sikkerhetsutstyret, sier Lunde til VG Nett.

Gjelder alle med flatskjerm

ULIKE MODELLER: Den øverste er en kabel med galvanisk skille. Den nederste er et galvanisk skille som plugges rett i kabeluttaket i veggen. Foto: PT, Speedlink.
ULIKE MODELLER: Den øverste er en kabel med galvanisk skille. Den nederste er et galvanisk skille som plugges rett i kabeluttaket i veggen. Foto: PT, Speedlink.

I utgangspunktet er dette et problem som kan oppstå når flatskjermen er koblet til kabel-TV. Likevel gjelder påbudet alle, uavhengig av hvilken TV-tilknytning brukeren har i dag.

- Om den som bruker utstyret tar inn TV via vanlig antenne, kabel-TV eller satellitt, kan variere over tid. Det er jo ikke uvanlig å bytte TV-tilknytning, gi bort TV-en sin til andre, eller å selge den brukt, sier Lunde.

- Bør kjøpe skille snarest

Han oppfordrer forbrukere som har flatskjerm-TV eller TV-kort, men som mangler et galvanisk skille, om å snarest kjøpe dette hos sin TV-forhandler.

Det finnes ulike typer galvaniske skiller. Man kan få kabler med et galvanisk skille på selve kabelen eller man kan få et skille som settes i veggen på kabel-TV-uttaket, altså mellom uttaket og kabelTV-ledningen.

Post- og Teletilsynet skal gjennomføre tilsyn med forhandlerne for å sjekke at galvaniske skiller faktisk blir solgt til alle som kjøper flatskjermer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi